29.12.11

Thomas Μayer (DB): η Ιταλία το κλειδί

Το πρώτο μισό του 2012 θα είναι η στιγμή όπου θα καταλάβουμε καλύτερα εάν τελικά το ευρώ θα επιβιώσει, όπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank κ. Thomas Μayer. Όλα θα εξαρτηθούν από το εάν η κυβέρνηση Μόντι θα μπορέσει να σταθεροποιήσει την ιταλική οικονομία και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως προσθέτει.

Ο οικονομολόγος εκτιμά πάντως ότι η νέα τεχνοκρατική κυβέρνηση θα μπορέσει να βγάλει την ιταλική οικονομία από το αδιέξοδο μέσα στο 2012, αν και, όπως σημειωνει, οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι πολλές. Όπως προσθέτει, και η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά στο... πιάτο της, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να αυξάνεται παρά τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν παρθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Mayer, η οικονομία της ευρωζώνης θα μπει σε φάση βαθειάς ύφεσης στο πρώτο εξάμηνο του 2012 και η αγορά, η οποία κυριαρχείται από αρνητική ψυχολογία, δεν αναμένεται να αλλάξει στάση, εκτός και εάν υπάρξει κάποια αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ σύντομα.

Όπως επισημαίνει, το μεγάλο πρόβλημα του πρώτου τριμήνου του νέου έτους ίσως και να μην είναι η Ελλάδα, αρκεί να προχωρήσει τελικά το PSI, αλλά το κλειδί και το μεγάλο πρόβλημα, μπορεί να είναι οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης.

http://www.reporter.gr/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/193022-Skhrh-chronia-gia-thn-Eyrwph-to-2012,-kathoristiko-gia-thn-tychh-toy-eyrw-to-a-examhno

____________________________________________

θυμίζω τι άλλο έχει πει αυτός:
 Στους επόμενους 12 με 24 μήνες θα επιβληθεί ένα πρόγραμμα εξυγίανσης για όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
πχ  Αυστρία: Σχέδιο για μέτρα λιτότητας 10 δισ. μέχρι το 2016

αλλά και
αν η Ελλάδα «επιλέξει» κάποια στιγμή να βγει από την Ευρωζώνη, οι εταίροι θα τη βοηθήσουν

No comments: