23.12.11

Υποβαθμίζει τη ΔΕΗ η S&P

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ σε 'CCC' από 'Β' προηγουμένως προχώρησε η Standard & Poor΄s. Διατήρησε αρνητικό το outlook.

Οπως μεταδίδει το Reuters, o διεθνής οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση στη ''ραγδαίας επιδείνωση'' της ασθενούς ρευστότητας της ΔΕΗ το τελευταίο εξάμηνο, ''που θέτει σε αμφισβήτηση την ικανότητά της να τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις το 2012.''

Οπως αναφέρει η S&P, η ΔΕΗ δεν έχει υφιστάμενα ομόλογα, αλλά δάνεια από ελληνικές τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=105116

2 comments:

Promitheus said...

Είναι σοκαριστικο να βλέπω (όχι σαν στέλεχος ευρωπαϊκού ενεργειακού ομίλου, αλλά σαν Έλληνας) με πια δαιμόνια ευρηματικότητα η οι μαριονέτες της ελληνικής διαπλοκής καταρρακώνουν τεχνητά την αξία της πολυτιμότερης ελληνικής επιχείρησης λίγο πριν την ιδιωτικοποίηση της, αναγκάζοντας την σε λιανικές τιμές πολύ κάτω της χοντρικής (παγκόσμια πρωτοτυπία!) και απειλώντας την με χρεοκοπία. H κεφαλαιοποίηση της έπεσε στα 0,8 δισ € όταν πριν 3 χρόνια η αξία της εκτιμούταν από γερμανούς επενδυτές στα 10 δισ €. Όποιος πουλά σήμερα πανικόβλητος τις μετοχές του σε εξευτελιστική τιμή, θα συνειδητοποιήσει «την απάτη της δεύτερης δεκαετίας», όταν γνωστοποιηθεί η τιμή ιδιωτικοποίησης της. Οι προσφορές των κινέζων και των γερμανών για την EDP ( πορτογαλική ΔΕΗ) στις 22.12.11 αντιστοιχούσαν σε μια εταιρική αξία 13 και 12 δισ € αντίστοιχα! Η EDP παρουσίαζε το 2010 κέρδη συμβατικής παραγωγής (ΕΒΙΤ) 663 έναντι 522 του Upstream της ΔΕΗ. Αν ο ιδιώτης λάβει υπ όψη του τα τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης κόστους προσωπικού σε ορυχεία και σταθμούς της ΔΕΗ (707 εκ € έναντι 71 εκ € στην EDP) η μεσοπρόθεσμη αξία του Upstream της ΔΕΗ είναι καθαρά ανώτερη του Upstream της EDP. Όσον αφορά το Downstream (τομέας εμπορίας), ο ιδιώτης θα κάνει το αυτονόητο και θα βάλει τέρμα στην πώληση κάτω από την αντικειμενική χονδρική τιμή (του ΔΕΣΜΗΕ), που κόστισε στην ΔΕΗ το 2010 218 εκ € και στους πρώτους 9 μήνες 367 εκ € ζημιά.
ΥΠΕΚΑ και ΓΕΝΟΠ είναι πρωταγωνιστές αυτής της απάτης σε όφελος των ντόπιων μνηστήρων της ΔΕΗ και σε βάρος των μετόχων (ιδιωτών και πολιτών) αλλά και των εργαζομένων της, που ζουν αυτά τα Χριστούγεννα αδίκως την αγωνία των πρώην υπαλλήλων της Ολυμπιακής.
Θέλω να βεβαιώσω τους κύκλους της διαπλοκής, ότι θα μείνουν με τη χαρά. Η Silchester ανέβασε μέσα σε εβδομάδες το πακέτο μετοχών της ΔΕΗ σε 13,02%. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

geokalp said...

ευχαριστώ για το σχόλιο και καλή χρονιά 12