7.4.12

Οι επτά(!) πυλώνες για την ανάπτυξη του Νότη Μηταράκη



Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντοτε οι ημερίδες που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με πρόεδρο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και γενική διευθύντρια την εκλεκτή συνάδελφο/δημοσιογράφο Μαριάνα Πυργιώτη. Να θυμίσω ότι το Ινστιτούτο δημιουργήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον σημερινό αντιπρόεδρο της Ν.Δ. και υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Παπαδήμου, Σταύρο Δήμα. Πρόκειται για μια σύγχρονη δεξαμενή σκέψης, όπου κυοφορούνται σπουδαίες σκέψεις και αναπτύσσονται πολύτιμες ιδέες και απόψεις. Στην προχθεσινή ημερίδα με θέμα «Ελληνική οικονομία: Κατακτώντας το αύριο», κεντρικός ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης και παρεμβάσεις έκαναν οι κ. Αντώνης Ιωαννίδης, συντονιστής του τομέα Διεθνούς Συνεργασίας του Ινστιτούτου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και Νικόλαος Φίλιππας, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Ο κ. Μηταράκης αισιοδοξεί πως μπορεί η χώρα να βγει από τη σημερινή, πρωτόγνωρη, κρίση. Κρίση που ξεκίνησε ως οικονομική, εξελίχθηκε σε κοινωνική και απέχει ελάχιστα από το να γίνει εθνική. Αλλά «η οικονομία μας χρειάζεται άμεσα επενδύσεις για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και η νέα κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, στο σύστημα κοινωνικών μεταβιβάσεων και στις δημόσιες δαπάνες. Η αποτελεσματικότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα καθορίσει την προοπτική της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία. Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, η ανάπτυξη της οικονομίας θα πρέπει να προέλθει από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, αύξηση που απαιτεί τομές αλλά και νέες επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, και μικρές και μεσαίες και μεγάλες», υποστηρίζει ο κ. Μηταράκης.
Τα προβλήματα της Ελλάδος είναι περισσότερο μικροοικονομικά παρά μακροοικονομικά, επισημαίνει ο κ. Μηταράκης. «Πρέπει, επιτέλους, να εστιάσουμε στην καθημερινότητα του πολίτη, του επιχειρηματία, του αγρότη, του μισθωτού, του συνταξιούχου».
Το οικοδόμημα ανάπτυξης του κ. Μηταράκη στηρίζεται σε 7 πυλώνες:
1) Φορολογία. Με σταθερό φορολογικό συντελεστή 15% (flat-rate) για τις επιχειρήσεις, επειδή με αυτό το ποσοστό η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι για τις επενδύσεις.
2) Ρυθμιστικό καθεστώτος για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας αναμένεται να έχει θετικές συνέπειες στο ΑΕΠ της χώρας και υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει ποσά άνω των 4 δισ.
3) Ρευστότητα. Δημιουργία μηχανισμού αυτόματης συγκέντρωσης και συμψηφισμού όλων των οφειλών των νομικών προσώπων προς και από το Δημόσιο. Ενίσχυση της πραγματικής ρευστότητας με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και κονδύλια που μπορούν να ενισχυθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δημιουργία μιας καθαρά Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
4) Πολιτικοοικονομική σταθερότητα και ασφάλεια.
5) Κοινωνική συνοχή. Επαναφέροντας, αρχικά, τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων και τα επιδόματα των πολυτέκνων μόλις βελτιωθεί λίγο η κατάσταση της οικονομίας.
6) Παιδεία. Ιδιωτικά πανεπιστήμια και σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις.
7) Δικαιοσύνη.

Και 8 τομείς που θα συμβάλουν στην ενίσχυση των επενδύσεων, με έμφαση στην εξωστρέφεια: Ναυτιλία, τουρισμός, οικοδομή και παραθεριστική κατοικία, πρωτογενής τομέας παραγωγής, μεγάλα έργα, αξιοποίηση δημοσίας περιουσίας, ενέργεια, ΑΟΖ.

Τέλος, η ευρωπαϊκή ομπρέλα είναι απαραίτητη για τη χώρα, υπογραμμίζει ο κ. Μηταράκης. Η έκδοση νέου χρήματος (monetization of debt) υπό το πρίσμα μιας περισσότερο αναπτυξιακής προοπτικής με δραστικότερες λύσεις από την πλευρά της ΕΚΤ καθώς και η έκδοση ευρωομολόγων (δηλαδή κοινών ομολόγων για τις χώρες–μέλη της Ευρωζώνης) είναι απαραίτητες και ελπιδοφόρες προοπτικές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_07/04/2012_478310
____________________________________________________

στο τελευταίο, τι διαφορά έχει με άλλα που έλεγε ο ΓΑΠ;

χωρίς πλάκα
ζούμε σε κρίση ας πούμε από το Μνημόνιο Ι, δύο χρόνια
ε, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ μια πρωτότυπη ιδέα, άντε προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα!
ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ όταν δεν έχει δώσει ούτε μια νέα σκέψη, ούτε μια φρέσκια ιδέα... λες και είναι ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ...

όπως όμως φαίνεται, έχουμε να κάνουμε απλά με ανθρώπους που έχουν πέσει με αλεξίπτωτα...
γιατί προφανώς ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ σ'αυτή τη ζωή...
κι αν το έκαναν, το έχουν θάψει βαθιά μέσα τους ίσως γιατί το θεώρησαν υποτιμητικό το να έχουν δουλέψει και ταυτόχρονα να συναναστρέφονται με ανθρώπους που δεν είχε χρειαστεί να δουλέψουν...
δεν μπορεί να υπάρχει άλλη εξήγηση

υπογράφω ότι με τέτοια μυαλά, δεν πρόκειται να πάμε καλά τα επόμενα 2-3 χρόνια, τα οποία θα είναι τα πιο κρίσιμα στα επόμενα 8...
σήμερα, ο περισσότερος κόσμος διαμαρτύρεται, δυσανασχετεί και εξεγείρεται αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ γι' αυτόν ΑΓΝΟΕΙ ΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ:
βρίσκεται στο 2010 και αγνοεί τι θα ζήσει το 2012 
μονο που έχουμε ήδη φτάσει στο 2012 και μπροστά είναι το 2012, το 2013, το 2014... και θα είναι χειρότερα... μακράν χειρότερα... και δεν βάζω μέσα αστάθμητους παράγοντες, το θεωρώ βέβαιο έτσι όπως κινούνται τα πράγματα, κυρίως τα ευρωπαϊκά (μόνο αυτά θεωρώ ότι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη κατάσταση)

και αυτή η ΑΓΝΟΙΑ της εγχώριας κοινωνίας συντηρείται από ένα ΣΚΟΤΑΔΙ "οι μετανάστες" "μπορούμε διαφορετικά" "ανάπτυξη" - αυτές οι λέξεις είναι ΣΚΟΤΑΔΙ και ισοδυναμούν με ΣΙΩΠΗ για αυτά που πραγματικά αφορούν όσους θα ζήσουν σε αυτή τη χώρα τα επόμενα χρόνια


14 comments:

Ζάχαρη said...

Αυτη η ανυπαρξια ειναι πιο ανησυχητικη και απο το ...μνημονιο.
Και η κοινωνια αντανακλα την συγχιση.

Anonymous said...

θα μπορούσες να το κάνεις πιο λιανά? Τι λύσεις υπάρχουν? Και τι θα απαντούσες στον Μηταράκη?

Γιάννης

Anonymous said...

δυστυχως δεν υπαρχουν λυσεις.φιλε γιαννη μην περιμενεις πολλα απο 1 blog που συντονισμενα προμοταρει το πασοκ.ειναι ξεκαθαρο οτι η τρομολαγνεια του συναγωνιζεται επαξια το blog του λεωτσακου. αναμενω τις απαντησεις σας.

Μετα τιμης

Πετρος

geokalp said...

Ζαχ

η κοινωνία περιμένει να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση ενώ έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι κάτι τέτοιο ίσως δεν μπορεί να έρθει έτσι κι αλλιώς

geokalp said...

Ανων1

δηλαδή όσα έγραψα δεν είναι απάντηση;

πιο λιανά: είμασταν στο 2010 και ήρθε το 2012
τώρα, είμαστε στο 2012 και θα έρθει το 2014
ότι καταλαβαίνεις

geokalp said...

Ανων2

ναι βέβαια εδώ μόνο ..ΠΑ-ΣΟΚ!

ο Λεώ έχει καταλάβει (χάσει) κάμποσα γι'αυτό και γράφει αυτά που γράφει

Κυριάκος said...

Κατάλαβες επιτέλους ελπίζω τι ακριβώς ρόλο παίζει η Ζήκου. Όταν μας μεταφέρει τις αφόρητες κοινοτοπίες του Μηταράκη ως κάτι "εξαιρετικά ενδιαφέρον" νομίζω πως και ο πιο καλόπιστος αναγνώστης καταλαβαίνει πως έχει να κάνει με ένα κομματικό παπαγαλάκι.

geokalp said...

εάν σου έλεγε ο εργοδότης σου να κάνεις μια συγεκριμένη δουλειά έξω από τα πιστεύω σου ίσως να σου ήταν δύσκολο να μην το κάνεις

Κυριάκος said...

Πώς ξέρεις ποιος την έβαλε και ποια είναι τα πιστεύω της; Σου έχω πει πολλές φορές πως αυτά που γράφει είναι προπαγανδιστικά σκουπίδια και δεν θέλεις να με ακούσεις. Το σημερινό άρθρο δεν έχει καμία διαφορά από τα υπόλοιπα. Πάντα εμπαθής και προκατειλημμένη είναι, απλά εδώ είναι ένα παράδειγμα που η κομματική γραμμή φαίνεται ξεκάθαρα. Ο Καλλίτσης που αρθρογραφεί στις οικονομικές στήλες είναι χίλιες φορές καλύτερος, ακόμα και ο Παπαδημητρίου (όταν μπορείς να βγάλεις νόημα από τα συνήθως ασυνάρτητα κείμενά του) έχει πιο ενδιαφέρουσες απόψεις. Η Ζήκου είναι για να γράφει στο blog του Καμμένου.

Κυριάκος said...

Πώς ξέρεις ποιος την έβαλε και ποια είναι τα πιστεύω της; Σου έχω πει πολλές φορές πως αυτά που γράφει είναι προπαγανδιστικά σκουπίδια και δεν θέλεις να με ακούσεις. Το σημερινό άρθρο δεν έχει καμία διαφορά από τα υπόλοιπα. Πάντα εμπαθής και προκατειλημμένη είναι, απλά εδώ είναι ένα παράδειγμα που η κομματική γραμμή φαίνεται ξεκάθαρα. Ο Καλλίτσης που αρθρογραφεί στις οικονομικές στήλες είναι χίλιες φορές καλύτερος, ακόμα και ο Παπαδημητρίου (όταν μπορείς να βγάλεις νόημα από τα συνήθως ασυνάρτητα κείμενά του) έχει πιο ενδιαφέρουσες απόψεις. Η Ζήκου είναι για να γράφει στο blog του Καμμένου.

geokalp said...

τι ποιος την έβαλε;
η Καθημερινή που υποστηρίζει Δράση!

από τα όσα ξέρω η Ζέζα είναι Ανταρσυα

geokalp said...

και η Μαρίτα!

Κυριάκος said...

Για να μη λες πως είμαι περίεργος, σταχυολογώ τα σχόλια των αναγνωστών.

"Κανονική πολιτική διαφήμιση της ΝΔ , από κάποια κυρία, που αν διάβαζες τα άρθρα της τα δύο τελευταία χρόνια, διαπίστωνες ότι διακήρυττε, μέσα από ένα πέπλο (δήθεν) αριστερής προσέγγισης των πραγμάτων, το μάταιο κάθε προσπάθειας διάσωσης, υπονομεύοντας κάθε διάθεση του έλληνα πολίτη να παλέψει, για να βγει από την κρίση συντεταγμένα και ψύχραιμα.
Έτσι συμπεριφέρονται οι θεραπαινίδες της Δεξιάς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα."

"Σας διαβάζω τακτικά αλλά αυτή τη φορά με αφήσατε με ανοιχτό το στόμα γράφοντας ένα ωραιότατο ευθυμογράφημα-με βασικό συνεργάτη φυσικά τον κ. Μηταράκη."

"Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς ως προς τις αρετές των 7 σημείων του Κύριου Μηταράκη, όπως είναι δύσκολο να διαφωνήσει με τις αρετές της μητρότητας, του αρνιού το Πάσχα που μας έρχεται και της μηλόπιτας με ζάχαρη και κανέλλα."

"Η κυρία Ζήκου αλλάζει το νόημα της αρθρογραφίας. Αντί να εκφράζει απόψεις και να ενημερώνει αντικειμενικά, παραθέτει προεκλογικά προγράμματα κομμάτων, με θέσεις που έχουν ειπωθεί δεκάδες φορές στο παρελθός... Επαναλαμβάνομαι αλλά... λίγη ντροπή δεν έβλαψε κανέναν. Άλλωστε η κυρία Ζήκου επαναλαμβάνεται εδώ και εβδομάδες."

"για πρώτη φορά διαβάζουμε τόσο απογοητευτικό σας σημείωμα... σε βαθμό που ν' αμφιβάλλει κανείς ότι το συντάξατε εσείς! Και μόνο η αναφορά στα πρόσωπα σε κάνει να θλίβεσαι. Αλλιώς μας είχατε συνηθίσει. Κρίμα. Θα συνεχίσουμε να σας διαβάζουμε, φυσικά, ελπίζοντας ότι θα επανέλθετε στη γνώριμη οδό της ανεξάρτητης και μαχητικής γνώμης. Αφήστε τα γιαλαντζί άρθρα και αδράξτε την καυστική σας πένα. Υγιαίνετε."
--------------------

Δεν ξέρω τι δηλώνει η Ζήκου πάντως τα άρθρα της είναι προπαγάνδα ΝΔ 100%. Δεν μου κάνει εντύπωση αν δηλώνει Ανταρσύα, έτσι κι αλλιώς η αριστερά στην Ελλάδα είναι ορίζεται εδώ και χρόνια από την αντιπάθεια στο ΠΑΣΟΚ ενώ τα πήγαινε μια χαρά με τον Κωστάκη. Εξάλλου η αντιμνημονιακή υστερία ένωσε την αριστερά με τη δεξιά και απέδειξε πόσο άχρηστες είναι και οι δύο.

geokalp said...

δεν τα διάβασα τα σχόλια αυτά, όμως ίσως επιβεβαιώνουν αυτό που έγραψα προηγουμένως σχετικά με τον εργοδότη της (Καθημερινή), που έχει και προϊστορία διώξεων εναντίον δημοσιογράφων

πάντως έβαλε ένα θαυμαστικό (!) στο τίτλο της, ίσως να ήταν το μόνο που θα μπορούσε να κάνει