19.4.12

Citi: Πρόσκαιρη θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το selective default

Κρίσιμο, τόσο για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, όσο και για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, προειδοποιούν οι αναλυτές της Citigroup.

Ο οίκος προβλέπει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την κατηγορία του “Selective Default”, αν και εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα παραμείνει στην κατηγορία του junk, κατά πάσα πιθανότητα στο CCC.

Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από το selective default θα είναι μόνο προσωρινή, εξαιτίας του μεγάλου βαθμού της αβεβαιότητας γύρω από την ικανότητα της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει στις 6 Μαΐου να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων λιτότητας, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2012 (και είναι ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ).

Όμως, ακόμα και μετά τη λήψη του άμεσων μέτρων λιτότητας που ζητά η τρόικα, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να βρει άλλα μέτρα ίσα με το 5,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2013-2014, εν όψει της επόμενης επιθεώρησης της τρόικας, τον Ιούνιο.

Έτσι, η Citigroup εκτιμά ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας θα βρεθεί και πάλι υπόπίεση για το υπόλοιπο του έτους, καθώς θα γίνεται σαφές ότι το PSI δεν επαρκεί για να επιστρέψει η οικονομία σε μία βιώσιμη τροχιά. Οι εκτιμήσεις του οίκου κάνουν λόγο για κορύφωση του ελληνικού χρέους στο 180% του ΑΕΠ το 2014.

«Ακόμα και εάν η χώρα προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας τα επόμενα χρόνια, με την πιθανή συνεχιζόμενη ύφεση, η οποία εν μέρει οφείλεται στη δημοσιονομική προσαρμογή, η Ελλάδα δεν αναμένεται να μειώσει το δείκτη του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», τονίζουν οι αναλυτές. Για αυτό και προβλέπουν μια ακόμα μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει και τα χρέη προς τους δανειστές του δημόσιου τομέα, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα ξαναβρεθεί σε κατάσταση default, σε κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται επίσης ότι οι προβλέψεις της Citigroup για την ελληνική οικονομία κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 6,5% φέτος και 2,4% το 2013, με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% και επιτάχυνση στο 2,1% το 2015 και στο 2% το 2016.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=111208

No comments: