25.4.12

Fed, EKT και BoJ προσανατολίζονται σε νέα μέτρα στήριξης των οικονομιών

ΜΗΔΕΝΙΚΑ επιτόκια τουλάχιστον έως το 2014 προεξοφλούν οι αγορές στις ΗΠΑ, καθώς σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας εκτιμάται ότι θα διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα το κόστος δανεισμού. Έντονος προβληματισμός επικρατεί σχετικά με την υιοθέτηση πρόσθετων πακέτων πιστωτικής χαλάρωσης, εκτός των ΗΠΑ, σε Ιαπωνία και Ευρώπη. Αύριο η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ανακοινώσει δεύτερο πακέτο αγοράς κρατικών ομολόγων.

Σήμερα το βράδυ, 21:15 ώρα Ελλάδας, αναμένεται η απόφαση της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). To πιστωτικό ίδρυμα θα διατηρήσει αμετάβλητο στο 0% - 0,25% το βασικό επιτόκιο παρέμβασης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Fed δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού πριν από το 2014, λόγω της αναιμικής ανάπτυξης και της επιθετικής ανεργίας. Σε κατάθεσή του στην αμερικανική Γερουσία, ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, έχει προειδοποιήσει ότι η ισχυρή τόνωση της απασχόλησης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίοι παραμένουν υποτονικοί.

Η δημοσιοποίηση πρόσθετων μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ θα προσδιορίσει τις προθέσεις της Fed για την επιβολή τρίτου πακέτου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Το θέμα απασχολεί άμεσα την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ). Αύριο, 26 Απριλίου, κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης του πιστωτικού ιδρύματος, θα αποφασισθεί νέο πακέτο αγοράς κρατικών ομολόγων αξίας 10 τρισ. γιεν ή 123 δισ. δολαρίων. Επίσης δεν αποκλείεται να ανανεωθεί η λήξη των τριετούς λήξης ομολόγων, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην BoJ. Η κίνηση αυτή, η δεύτερη κατά σειρά το τελευταίο δίμηνο στην Ιαπωνία, καταδεικνύει πως η BoJ προσδιορίζει την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και την ικανοποίηση του στόχου της για πληθωρισμό στο 1%, όπως ετέθη στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου.

Στην ευρωζώνη των 17 κρατών - μελών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα «λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» για να σταθεροποιήσει τις τιμές, ενώ οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες στα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί. Την υπόδειξη έκανε το μέλος της διοίκησης της EKT, Κριστιάν Νουαγιέ. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, τόνισε ότι θα πρέπει το πιστωτικό ίδρυμα να συστηματοποιήσει τα συμπεράσματα από το πρόγραμμα τριετούς δανεισμού επιτοκίων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Fed συγκρότησε ειδική επιτροπή ακαδημαϊκών, η οποία θα λειτουργεί ως «σύμβουλός» της σχετικά με τα ετήσια stress tests που διεξάγει για την κατάσταση των αμερικανικών τραπεζών.

http://www.express.gr/news/finance/593192oz_20120425593192.php3

No comments: