18.4.12

Η διάσωση των τραπεζών το κύκνειο άσμα του Παπαδήμου

Η διάσωση των τραπεζών, αλλά και η προσπάθεια να αποτραπεί η κρατικοποίησή τους, αποτελεί το κύκνειο άσμα του Λουκά Παπαδήμου, γράφει σήμερα το Bloomberg.

«Καθώς οι Έλληνες ετοιμάζονται για μια εκλογική αναμέτρηση που δεν αναμένεται να βγάλει έναν ξεκάθαρο νικητή, ο προσωρινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πασχίζει να ολοκληρώσει το τελευταίο μεγάλο έργο του: Να αποτρέψει να πέσουν οι τράπεζες στα χέρια του κράτους», αναφέρει το πρακτορείο.

«Το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσουν οι τράπεζες να λειτουργούν σαν ζωντανές μονάδες και να αποτρέψει τις κρατικοποιήσεις, όπου αυτό είναι δυνατό», εξηγεί ο Άλεξ Τσιριγώτης, αναλυτής της Mediobanca.

Όμως, η προσπάθεια λαμβάνει χώρα με φόντο τις εκλογές της 6 Μαΐου, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να γεννήσει ερωτηματικά ως προς την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται, για να συνεχίσουν να ρέουν τα δάνεια διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τονίζεται.

Επιπλέον, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με την πρώτη δόση των 25 δισ. ευρώ να έρχεται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF, είναι αρκετή για την επανέναρξη της οικονομίας. «Θα χρειαστούν περισσότερα από αυτά για να κινηθεί η ελληνική οικονομία», λέει στο Bloomberg ο αναλυτής της Nomura, Λευτέρης Φαρμάκης.

«Προφανώς, οι κεφαλαιακά ενισχυμένες τράπεζες αποτελούν μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη, όμως, δεν αρκεί αυτό. Εάν οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εισρεύσει ρευστότητα στην οικονομία άμεσα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταθεροποιηθούν οι τάσεις στις καταθέσεις και η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι η εφαρμογή του προγράμματος βρίσκεται σε σωστή τροχιά», τονίζει ο αναλυτής.

Εξάλλου, ακόμα και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μένει να αποσαφηνιστούν εκκρεμή ζητήματα, όπως η τιμή στην οποία θα αγοράσουν τις μετοχές το κράτος και οι ιδιώτες επενδυτές, καθώς και το μείγμα των κεφαλαίων και των CoCos.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=111132

______________________________________________

ένας αδαής χαμογελά σκεπτόμενος ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ..κρατικοποιηθεί... όπως προχθές η Αργεντινή την ισπανική εταιρεία που της έδειξε τη πόρτα...
μπα... εδώ το έδαφος είναι αμερικάνικο, νοικιάζεται και ως παραθεριστική κατοικία στους ευρωπαίους, οι ντόπιοι ας τη κουτσοβολέψουν όπως έκαναν όλα τα χρόνια...


No comments: