17.4.13

Παγκόσμια λιτότητα από λάθος φόρμουλας του excel


O Kenneth Rogoff είναι ένας διάσημος οικονομολόγος από το Harvard. Η ευφυϊα του πιστοποιείται από το τίτλο του Grandmaster στο σκάκι. Έχει θητεύσει στο ΔΝΤ και στη FED. Το 2010 δημοσίευσε με την Carmen Reinhart το πολυδιαβασμένο βιβλίο "Αυτή τη φορά είναι αλλιώς" ("This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly").

Η αναγνώριση που έλαβε από την έκδοση του βιβλίου, στο οποίο περιγράφονται ΟΛΕΣ οι κρίσεις χρέους από το 1820 μέχρι το 2010, ήταν τεράστια, ο Ρογκόφ  μια αυθεντία στις κρίσεις χρέους.

Το συμπέρασμα-κλειδί από το δοκίμιο των Rogoff-Reinhart μπορεί να συνοψιστεί σε μια πρόταση: "όταν το δημόσιο χρέος ξεπεράσει το 90% του ΑΕΠ οδηγεί σε χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό."
Ξανά:
όταν το δημόσιο χρέος > 90%ΑΕΠ => η ανάπτυξη πέφτει, ο πληθωρισμός αυξάνει

Τι ΑΚΡΙΒΩΣ υπονοεί αυτό το συμπέρασμα;
Η απάντηση είναι απλή: απαιτείται ΛΙΤΟΤΗΤΑ προκειμένου να μην φτάνει το χρέος σε τέτοια ύψη, όταν μάλιστα το ΧΡΕΟΣ είναι μεγαλύτερο από το 90%ΑΕΠ, η λιτότητα θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη προκειμένου το ΧΡΕΟΣ να φτάσει επίπεδα ώστε να υπάρχει ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Σε όλα αυτα προηγούμενα πρέπει να προστεθεί και η μαγική λέξη ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ.
Ξανά:
ΧΡΕΟΣ => ΛΙΤΟΤΗΤΑ και υψηλός πληθωρισμός
ΧΡΕΟΣ => ΥΦΕΣΗ (όχι ανάπτυξη) και υψηλός πληθωρισμός

Ευαγγέλιο αυτά τα συμπεράσματα για όσους απεχθάνονται το χρέος και το πληθωρισμό!

Κεντρώοι οικονομολόγοι, όπως ο Κρούγκμαν, αντέκρουσαν ήπια τα συμπεράσματα επισημαίνοντας ότι η συσχέτιση που παρατηρείται μεταξύ χρεους και ανάπτυξης δεν αποδεικνύει ότι το χρέος οδηγεί σε χαμηλότερη ανάπτυξη ("reverse causation").
Εάν έχω χρέος δεν θα έχω ανάπτυξη;

Πέρασαν τρία (3) χρόνια από την έκδοση του βιβλίου για να βρεθούν κάποιοι άλλοι ακαδημαϊκοί (Herndon, Ash, Pollin) να επαναλάβουν τους υπολογισμούς των Rogoff-Reinhart και να διαπιστώσουν διαφορετικά πράγματα. Εχθές ο Jared Bernstein, οικονομολόγος των Δημοκρατικών, έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, το οποίο συμπυκνώνεται στο παρακάτω γράφημα.


R_Rcorrect

Με μπλε τα συμπεράσματα των Rogoff-Reinhart και με κόκκινο των Herndon, Ash, Pollin

Οι νεότεροι υπολογισμοί ΔΕΝ δείχνουν τόσο μεγάλη διαφορά στην ανάπτυξη. Ειδικά όμως στο ΚΡΙΣΙΜΟ θέμα της ανάπτυξης όταν η κυβέρνηση τρέχει χρέος μεγαλύτερο του 90%ΑΕΠ, η ανάπτυξη είναι ..θετική!

Η απάντηση των Rogoff-Reinhart
Σε γενικές γραμμές απαντούν ότι δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στις δύο μελέτες καθώς τα συμπεράσματα είναι κοντά.

To συμπέρασμά μου: υπάρχουν φορές που κάποιοι επιθυμούν να ακούσουν ή να διαβάσουν αυτό που θέλουν να διαβάσουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένας επιφανής οικονομολόγος έφτασε σε αμφισβητούμενα συμπεράσματα που χρησιμοποιήθηκαν άκριτα από όσους επιθυμούν λιτότητα με κάθε κόστος.

επιπλέον διάβασμα
Researchers Finally Replicated Reinhart-Rogoff, and There Are Serious Problems.

marginalrevolution
Holy Coding Error, Batman





No comments: