30.4.13

Παγίδα και αυταπάτη ότι η εσωτερική υποτίμηση είναι η λύση στην κρίση

Απορρίπτει ο οικονομολόγος της Capital Economics, Ben May, τη “συνταγή” της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη.
Προκειμένου να ανακτήσουν οι χώρες της περιφέρειας τη χαμένη τους ανταγωνιστικότητα μέσω της εσωτερικής υποτίμησης, θα έπρεπε τα χρέη τους να εκτιναχθούν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, τα οποία θα έφερναν την καταστροφή, εκτιμά ο May.
Ειδικότερα, η Capital Economics έχει υπολογίσει ότι για να ανακτήσει το σύνολο της χαμένης της ανταγωνιστικότητας η περιφέρεια, οι τιμές θα πρέπει να μειωθούν περίπου κατά 23% στην Ελλάδα, 12% στην Ιταλία και 6% στην Ισπανία και την Ιταλία.
Όμως, εάν συμβεί αυτό, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ, το 2020, το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 170% του ΑΕΠ, έναντι του 124% που προβλέπει η τρόικα. Αλλά και το χρέος της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας θα ξεπεράσει το όριο του 120% του ΑΕΠ.
Η Capital Economics εκτιμά, μάλιστα, ότι τελικά η εικόνα θα είναι ακόμα χειρότερη. Και αυτό γιατί θεωρεί τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ υπεραισιόδοξες, ακόμα και χωρίς να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις του αποπληθωρισμού. Με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών, το ισπανικό και πορτογαλικό χρέος θα φτάσει στο 150% του ΑΕΠ έως το 2020. Στην Ελλάδα και την Ιταλία, το χρέος θα αγγίξει το 200% του ΑΕΠ.
“Επομένως, η εσωτερική υποτίμηση δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ευρωζώνης, αλλά αντίθετα θα μεταφέρει τα συμπτώματά του από τη μία σφαίρα στην άλλη. Σε συνθήκες υψηλών χρεών, η εσωτερική υποτίμηση, ως πιθανή λύση στα προβλήματα του ευρώ, δεν είναι παρά μία παγίδα και μία αυταπάτη”, καταλήγει ο May.

http://www.newmoney.gr/article/10354/capital-economics-pagida-kai-aytapati-oti-i-esoteriki-ypotimisi-einai-i-lysi-stin

No comments: