25.4.13

ΧΑ: Δίνει υποσχέσεις για υψηλότερα

Η πλαγιοανοδική προσπάθεια δείχνει ότι δεν έχει εξαντλήσει την δυναμική της και ότι οι καθυστερημένοι αγοραστές δεν προβληματίζονται από τις επερχόμενες αργίες Πρωτομαγιάς και Πάσχα και προχωρούν σε τοποθετήσεις.

Και αν ο "καλλωπισμός" των Τραπεζικών αποτιμήσεων αφήνει επιδεικτικά αδιάφορά τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, η συμμετοχή όλο και περισσότερων τίτλων στο νέο ανοδικό κύμα, μόνο σαν ευχάριστη έκπληξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Στην περίπτωση διατήρησης του θετικού κλίματος, οι σημαντικές υπεραξίες θα βγουν από τις θέσεις και όχι από το βραχύβιο trading του Τ+3. Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι οι Αγορές δεν είναι "σπριντ", αλλά "μαραθώνιος", καθώς οι πολύ μεγάλες και σύντομες αποδόσεις μπορεί να συνοδεύονται και από εξαιρετικά επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 25 συνεδριάσεων και το 76% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αφορούσε συναλλαγές μόλις οκτώ τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΤΕ, Πειραιώς, Εθνικής, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Folli Follie Group.

Και σήμερα την προσοχή των traders μονοπώλησε ο Τραπεζικός κλάδος, του οποίου ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 15,81%, ενώ ιδιαίτερα πυκνές ήταν οι συναλλαγές στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές. Έτσι η Alpha Bank διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 25 συνεδριάσεων, η Εθνική των τελευταίων 9 συνεδριάσεων και η Πειραιώς τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών ever (!)

Τεχνικά, ο FTSE25 διατηρεί την καλύτερη εικόνα, από αυτή του Γενικού Δείκτη, καθώς άφησε πίσω του την τεχνική αντίσταση των 320 μονάδων και βάζει σαν επόμενο στόχο τις 336 μονάδες, στον δρόμο προς τις 350 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η συμπεριφορά του Δείκτη κοντά στην αντίσταση των 975 μονάδων, καθώς ανοδική διάτρηση και επιβεβαίωση με "φίλτρο" δύο συνεδριάσεων θα δημιουργήσει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τις 1050 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών, επιμένουν σε ιδιαίτερα υψηλό premium οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις"Πράσινα" ταμπλώ σε Ασία και στο ξεκίνημα της Wall Street, σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα και μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Σε μαζικές αγορές μετοχών προχωρούν οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον Κόσμο, καθώς οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων στρέφουν ακόμη και τους πιο συντηρητικούς επενδυτές στα Χρηματιστήρια. ύμφωνα με έρευνα του Central Banking Publications και της Royal Banking Group, που έγινε αυτόν τον μήνα σε 60 Κεντρικές Τράπεζες, το 23% δηλώνει είτε ότι έχει τοποθετηθεί σε μετοχές, είτε ότι σκοπεύει να αγοράσει μετοχές.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, που έχει και τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα, δήλωσε στις 4 Απριλίου ότι θα υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις σε μετοχικά ETF στα 3,5 τρισ. γεν -ποσό που αντιστοιχεί σε 35,2 δισ. δολ.- μέχρι το 2014. Η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ αγόρασε μετοχές για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και της Τσεχίας ενίσχυσαν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές στο 10% του συνολικού τους χαρτοφυλακίου.

Τις θέσεις της σε Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα φέρεται να μείωσε δραστικά τις τελευταίες εβδομάδες, η Pimco. Ειδικότερα, όπως δήλωσε στη "WSJ", ο επικεφαλής διαχείρισης Ευρωπαϊκών χαρτοφυλακίων, Andrew Balls, "η Pimco τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχει μειώσει τις τοποθετήσεις της στο Ευρωπαϊκό χρέος, ως μέρος μιας πολιτικής ευρείας μείωσης της έκθεσης της σε ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία στις Αγορές σταθερού εισοδήματος". O A. Balls αρνήθηκε να προσδιορίσει το μέγεθος των πωλήσεων σε Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα.

Η αξιολόγηση "Baa3" που έχει δοθεί στην Ισπανία, βασίζεται στην μέτρια οικονομική ισχύ της Χώρας, την υψηλή θεσμική της ισχύ καθώς και την χαμηλή Κρατική χρηματοοικονομική ισχύ, που την καθιστούν πολύ ευάλωτη σε event risks, λέει η Moody’s στο ετήσιο credit report της για την Ισπανία. Ο οίκος εκτιμά πως η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2013 ενώ υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σε ότι αφορά την πιο μακροπρόθεσμη πορεία ανάπτυξης της Χώρας, δεδομένης της ανάγκης όλοι οι κλάδοι της οικονομίας να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους τους τα επόμενα χρόνια.

Σε υψηλό 37 ετών αναρριχήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Συγκεκριμένα, η ανεργία άγγιξε το 27,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων ξεπέρασε για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας τα 6 εκατομμύρια άτομα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, προέβλεπαν ανεργία στο 26,5%.

Εν τω μεταξύ, όπως έδειξαν τα στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, όπως αυτά αναλύθηκαν από το think tank European Council on Foreign Relations, καταγράφεται μια ιλιγγιώδης υποχώρηση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ, σε Χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία, που είναι παραδοσιακά υπέρ της Ευρώπης. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, την πιο δραματική υποχώρηση της εμπιστοσύνης εμφανίζει η Ισπανία, όπου το 72% "τείνει να μην εμπιστεύεται" την ΕΕ, ενώ μόνο το 20% "τείνει να την εμπιστεύεται". Τα αντίστοιχα ποσοστά πέντε χρόνια πριν, ήταν 23% και 65%.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,3%. Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο το Βρετανικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 0,3% και οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη ανάπτυξη στο 0,1%. Σε ετήσια βάση, το Βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,6%, που είναι και ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από τα τέλη του 2011.

H Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι προβλέπει μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, στο 0,5% από 0,75%. Την ίδια ώρα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, προβλέποντας ύφεση 0,7% αντί για 0,5% προηγουμένως.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε (-16.000) την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική Αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, στα ταμεία εμφανίστηκαν 339.000 νέοι άνεργοι. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα στις τελευταίες 6 εβδομάδες. Οι αναλυτές περίμεναν 350.000 αιτήσεις. Στην προηγηθείσα εβδομάδα είχαν κατατεθεί 355.000 αιτήσεις.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Το επόμενο διάστημα η Αγορά, θεωρητικά, θα είναι καλή, μιας και πρέπει να μας πείσει για τον Τραπεζικό κλάδο και την συμμετοχή μας στις ΑΜΚ, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Από την στιγμή που ο στόχος είναι αυτός, το πιο πιθανό είναι και να επιτευχθεί αφού εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, ο Τραπεζικός δείκτης έχει δώσει σήματα "long" για τον κλάδο.

Δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να εικάσουμε και να οραματιστούμε το τι θα συμβεί στο μέλλον, ή και αν το κάνουμε έχουμε πολύ ξεκάθαρες θέσεις από πού και κάτω θεωρούμε ότι κάνουμε λάθος.

Η Alpha Bank συνεχίζει να έχει την καλύτερη εικόνα και είναι ξεκάθαρο και από άποψη τιμής και από άποψη κίνησης στο ταμπλώ, μιας και έχει απομακρυνθεί αισθητά από τις άλλες συστημικές Τράπεζες.

Οι ΑΜΚ θα γίνουν σταδιακά και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν έστω και για το 10% δεν είναι και λίγα. Αν η ΑΜΚ της Alpha Bank θεωρηθεί επιτυχημένη από την Αγορά, η αντίδραση στο Τραπεζικό ταμπλώ θα είναι σημαντική, καθώς αρκετοί θα αποφασίσουν να βελτιώσουν τους μέσους όρους αγοράς και άλλοι τόσοι θα διαπιστώσουν "επενδυτικές ευκαιρίες" και θα σπεύσουν να τοποθετηθούν σε Τραπεζικές μετοχές, αφού όσο και αν έχει απεξαρτηθεί, το Χ.Α. θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα.

Το δεδομένο που έχουμε είναι το εξής. Πως το ΤΧΣ βάζει τα λεφτά να καλύψει την όποια Τραπεζική "τρύπα" και θεωρείται λογικό πως τα λεφτά αυτά θα τα πάρει αργά ή γρήγορα.

Σε αυτή την περίπτωση, το πιο πιθανό είναι να έχουμε δει τον "ιστορικό πάτο" και στον Τραπεζικό κλάδο και βλέποντας την μικρή καθημερινή εικόνα να μας φαίνεται ουτοπία.

Η ερώτηση "του εκατομμυρίου" για τους επενδυτές είναι η εξής: "τι κάνει κάποιος που δεν έχει Τραπεζικές μετοχές και θέλει να πάρει και τι θα αποφασίσει αυτός που κατέχει Τραπεζικούς τίτλους και αμφιταλαντεύεται για το αν πρέπει να συμμετάσχει στις επικείμενες ΑΜΚ", τονίζει η Fast Finance, συμπληρώνοντας πως "το πιο πιθανό είναι ότι και πάλι θα μας πείσουν να μπούμε στον κλάδο, μιας και έτσι είναι η Αγορά".

Επιστροφή εντός των τειχώνΕπιστρέφοντας "εντός των τειχών" από σήμερα, οι μετοχές της "TRASTOR Α.Ε.Ε.Α.Π.” είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 1.1.2012-31.12.2012, ποσού Ευρώ 0,10 ανά μετοχή. Αύριο αναμένονται σημαντικά νέα από τον ΟΤΕ και την θυγατρική του στην Βουλγαρία, Globul. Ο πήχης για την πώληση της θυγατρικής έχει τοποθετηθεί στο ύψος των 700 εκατομμύριων ευρώ, τίμημα που θεωρείται ότι απηχεί την αξία και τις προοπτικές εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι η Globul συνεισφέρει περίπου το 7% των πωλήσεων του ομίλου και το 9% του λειτουργικού του κέρδους (EBITDA), καθώς τα περιθώρια κέρδους της κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρου του ομίλου (38% έναντι 34% περίπου).

Επίσης ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματά για το πρώτο τρίμηνο του 2013 το πρωί της Τετάρτης 8 Μαΐου 2013, ενώ στις 17.00 θα διοργανώσει τηλε-συνδιάσκεψη.

Περιθώριο μέχρι την 1η Μαΐου για να βελτιώσει την προσφορά της έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ στην Emma Delta. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση ζητήθηκε από την κοινοπραξία για διαδικαστικούς λόγους και προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επαφές μεταξύ των επενδυτών που συμμετέχουν στο σχήμα αναφορικά με τη βελτίωση της προσφοράς για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ.

Η σημερινή τακτική Γ.Σ. της Τέρνα Ενεργειακή αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος και την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ύψους 0,09 ευρώ ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το ταμπλώ του 25αρη, μόνο η μετοχή του ΟΛΠ (-0,42%) έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και Jumbo.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+17,62%), Alpha Bank (+14,56%), MIG (+6,93%), Πειραιώς (+18,61%), ςθνική (+15,8%) και Μυτιληναίο (+5,56%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 972,35 μονάδες (14.55) και τελικά έκλεισε στις 970,93 με κέρδη 2,11%, ενώ ο τζίρος εξακοντίστηκε στα 82,3 εκατ. από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, Μέτκα, ΟΤΕ, Motor Oil, Folli Follie Group).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 97 ανοδικές μετοχές έναντι 47 πτωτικών, 14 τίτλοι με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 8% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων.

Χαμηλότερα του 25αρη, που και σήμερα απέσπασε την μερίδα του λέοντος από πλευράς συναλλαγών και ενδιαφέροντος, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μέσα στους διακριθέντες ημέρας και οι Creta Farm, Fourlis, InfoQuest, Ελ. Καλώδια, ΕΒΖ και Τρ. Αττικής.

Από εκεί και πέρα και επειδή το σύνολο των τίτλων του FTSE25 πλησιάζουν σε σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις, αυτές σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, εντοπίζονται ως εξής: Alpha Bank (1,25), Eurobank (0,25), Εθνική (0,80), MIG (0,40), Πειραιώς (0,30), Βιοχάλκο (4,70 και 5,00), ΔΕΗ (8,28), Ελλάκτωρ (2,39), Ελ. Πετρέλαια (8,50 και 9,10), Eurobank Properties (6,37), ΕΧΑΕ (5,58), Intralot (2,20), Μέτκα (12,78), Motor Oil (9,37), Jumbo (7,80), Μυτιληναίος (5,00 και 5,65), ΟΛΠ (20,35), ΟΠΑΠ (7,00 και 7,25-7,50), ΟΤΕ (6,82), Σωλ. Κορίνθου (2,59), Τέρνα Ενεργειακή (3,73), Τιτάν (15,00 και 15,60), Frigoglass (5,65) και Folli Follie Group (δεν υφίστανται ουσιαστικές τεχνικές αντιστάσεις).

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/773633/ArticleMarketComment.aspx

No comments: