26.4.13

«Λουκέτο» σε όλα τα εργοστάσια της Opel στο Μπόχουμ (Γερμανία) στα τέλη 2014

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Opel, θυγατρική της αμερικανικής General Motors, θα κλείσει στα τέλη του 2014 όλα τα εργοστάσιά της στο Μπόχουμ, στην βορειοδυτική Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός της.
"Η Opel θα κλείσει τα τρία εργοστάσιά της στο Μπόχουμ", σημείωσε ο εκπρόσωπος. Σήμερα περίπου 3.000 άνθρωποι εργάζονται στην συναρμολόγηση αυτοκινήτων στο Μπόχουμ. Η Opel έχει επίσης εκεί ένα κέντρο τροφοδοσίας, στο οποίο εργάζονται 420 άνθρωποι και ένα εργοστάσιο κινητήρων, στο οποίο απασχολούνται 300 άνθρωποι.

Ελλείψει μιας συμφωνίας με τους εργαζόμενους, η Opel είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου ότι θα σταματήσει την κατασκευή αυτοκινήτων σε αυτήν την πόλη ήδη από τα τέλη του 2014 και όχι από τα τέλη του 2016 όπως προέβλεπε προηγουμένως, χωρίς να διευκρινίζει σχετικά με την τύχη των υπολοίπων εγκαταστάσεών της στο Μπόχουμ.

Η Opel, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες εδώ και χρόνια, είχε προτείνει στους εργαζομένους στο Μπόχουμ ένα σχέδιο που θα επέτρεπε να καθυστερήσει το κλείσιμο των εγκαταστάσεών της ως το τέλος του 2016. Αυτό προέβλεπε την διατήρηση δύο μονάδων σε καθεμία από τις οποίες θα εργάζονταν περίπου 600 άνθρωποι, δηλαδή συνολικά 1.200.

Ωστόσο τα μέλη του συνδικάτου IG Metall στις εγκαταστάσεις του Μπόχουμ απέρριψαν το σχέδιο αυτό σε ποσοστό άνω του 76%, κρίνοντας τις δεσμεύσεις της διεύθυνσης πολύ αόριστες και τα ανταλλάγματα που ζητούνταν για να αναβληθεί το κλείσιμο (αναβολή των αυξήσεων των μισθών και εθελουσία έξοδος) υπερβολικά μεγάλα.

No comments: