30.4.13

Κέρδη 12% για τον Γενικό Δείκτη τον Απρίλιο

Ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του τετραμήνου, με τον Απρίλιο να επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη σε θετική τροχιά, μετά το πτωτικό διάλειμμα του Μαρτίου.

Έτσι σε μηνιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 12,07% και ο Τραπεζικός κέρδη 10,74%, έστω και αν οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις άφησαν πικρή γεύση στους traders που επιμένουν να ασχολούνται με Τραπεζικές μετοχές, προϊδεάζοντας μάλλον αρνητικά για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Στο πεντάμηνο ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 7,29% και ο Τραπεζικός απώλειες 44,63%.

Από εκεί και πέρα, η τελευταία συνεδρίαση του τετραμήνου επεφύλασσε σημαντικές συγκινήσεις σε όσους την παρακολούθησαν και μάλιστα σε αρκετούς τομείς.

Ξεκινώντας από τον τζίρο, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 21 μηνών, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 11/7/2011 (473,98 εκατ.). Μάλιστα το 82% της μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε μόλις τρεις τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΕΕΚ (Coca Cola Hellenic).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός όγκος για τον ΟΤΕ, που είχε σαν "άλλοθι" τις καθυστερημένες τοποθετήσεις στην μετοχή λόγω αναβάθμισής της στους δείκτες MSCI, είναι (σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec.) ο ένατος υψηλότερος ever και ο μεγαλύτερος των τελευταίων 21 μηνών, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 11/7/2011 (49947440 τεμ.). 

Και σήμερα το όποιο ενδιαφέρον ξεκίνησε και τελείωσε στο ταμπλώ του 25αρη, καθώς από εκεί και χαμηλότερα συνέχισε να επικρατεί συναλλακτική αρρυθμία. Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Frigoglass, Εθνική και Ελκλάκτωρ, ενώ αντίθετα απέφυγαν το "κόκκινο" οι ΟΛΠ, ΟΤΕ και Eurobank Properties.

Εννοείται ότι σε μία τέτοια συνεδρίαση δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι εκπλήξεις από τις τελευταίες δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και στο υψηλό ημέρας τους MIG, Eurobank Properties, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Τιτάνα.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα σε όλο τα φάσμα των διεθνών Αγορών, από Ασία έως και το ξεκίνημα της Wall Street.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας έκλεισε σε υψηλό τεσσάρων ετών, ενώ αντίθετα, ο Ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε καθώς διάφορα μακροοικονομικά στοιχεία δημιούργησαν ανάμεικτες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Μαρτίου για την Αγορά εργασίας και τις δαπάνες των Νοικοκυριών έδωσαν ένα θετικό τόνο, αλλά η χαμηλότερη ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και η πτώση στις πωλήσεις λιανικής απογοήτευσαν.

Η νέα Κυβέρνηση της Ιταλίας θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Βιομηχανίας της Χώρας. Ο Flavio Zanonato δήλωσε πως η Ιταλία πρέπει να επιδιώξει μια αξιόπιστη οικονομική πολιτική προκειμένου να διατηρήσει τη φήμη της στην Ευρώπη και να διατηρήσει τις αποδόσεις των ομολόγων της σε χαμηλό επίπεδο. Κατά τον ίδιο, υπάρχουν και άλλες Χώρες στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, που ζητούν κάτι ανάλογο.

Η ανεργία εκτοξεύθηκε σε νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αναρριχήθηκε στο 12,1% από 12% τον προηγούμενο μήνα. Τον Μάρτιο του 2012 η ανεργία στην Ευρωζώνη περιοριζόταν στο 11%. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό της ανεργίας έμεινε αμετάβλητο σε μηνιαία βάση, στο 10,9%. Πριν από δώδεκα μήνες, ωστόσο, το ποσοστό της ανεργίας στην Ε.Ε. περιοριζόταν στο 10,3%.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,2% τον Απρίλιο από 1,7% τον προηγούμενο μήνα. Η απόσταση από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μεγάλη και ενισχύει τα σενάρια για επικείμενη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι αναλυτές βλέπουν μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Γερμανία ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007 τον Μάιο, καθώς οι καταναλωτές αναμένουν αυξήσεις μισθών αλλά και λόγω της συμφωνίας για την διάσωση της Κύπρου. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτο ερευνών GfK αυξήθηκε στο 6,2 τον Μάιο, από 6 τον Απρίλιο. Η μέτρηση ήταν καλύτερη και από την υψηλότερη σε σχέση με όσα περίμεναν αναλυτές που μετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Μικτά τα μηνύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο δείκτης S&P/Case-Shiller 20 που καλύπτει τις τιμές των οικιών σε 20 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, αυξήθηκε 0,3% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο και 9,3% στο 12μηνο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Μάιο 2006. Οι αναλυτές περίμεναν μηνιαία αύξηση 0,9%.

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3½ ετών κατέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην πόλη του Σικάγο. Συγκεκριμένα, ο Chicago PMI υποχώρησε στις 49 μονάδες από 52,4 μονάδες το Μάρτιο ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση στις 52,8 μονάδες.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί, όπως μετέδωσε το CNN, προβλέπει ανάκαμψη των τιμών των μετοχών τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η Fed και άλλες Κεντρικές Τράπεζες ανά τον Κόσμο έχουν τη δυνατότητα και θα στηρίξουν τις μετοχές και τα ομόλογα τα επόμενα δύο χρόνια. Όπως επισήμανε, η Fed δημιουργεί τα ίδια προβλήματα που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2008 με το να διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο μηδέν. "Δημιουργούν μια μαζική απάτη", δήλωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Milken Institute Global Conference. Ως παράδειγμα "φούσκας" ανέφερε την Αγορά των junk bonds, σημειώνοντας πως όταν σκάσει αυτή η φούσκα θα υπάρξει βαθιά ύφεση. Κατά τον Ν. Ρουμπινί, η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη απειλή. Ο ίδιος τόνισε πως έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η ύφεση έχει κινηθεί από την Περιφέρεια στον Πυρήνα της Ευρώπης.

Μειώνουν τις θέσεις τους σε ομόλογα και μετοχές οι επενδυτές ενώ αντίστοιχα στρέφονται στη ρευστότητα. Αυτό είναι το συμπέρασμα της τελευταίας δημοσκόπησης του Reuters σε διαχειριστές κεφαλαίων που έγινε τον Απρίλιο, όπου οι τοποθετήσεις σε διαθέσιμα ρευστά βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο 7 μηνών. Σε γενικές γραμμές οι επενδυτές εξακολουθούν να δηλώνουν "overweight" για τα Χρηματιστήρια και "underweight" για τα ομόλογα και στηρίζονται στην εκτίμηση ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν αφειδώς φτηνό χρήμα. Αυτό που προβληματίζει άπαντες, όμως, είναι το θέμα της ανάπτυξης.


Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας εντός των τειχών, την παράταση της απαγόρευσης ανοιχτών πωλήσεων για τις Τράπεζες, στο Χ.Α., κατά τρεις μήνες αλλά και τις αλλαγές στον Κανονισμό λόγω εκδόσεων warrants ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου μεθαύριο Πέμπτη για να εγκρίνει το Ενημερωτικό Δελτίο της Alpha Bank.

Απόλυτη προσοχή συστήνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο εγκλωβισμών σε Τραπεζικές μετοχές για όσους δεν έχουν από προηγουμένως προϋπολογίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης.

Και σήμερα δεν έλλειψε από την Αγορά η σημαντική μεταβλητότητα, ελέω Coca‑Cola HBC AG, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά ανοδικά και να αναρριχάται μέχρι τις 993,03 μονάδες (+1,12%), όμως μετά τις 11.23 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 957,26 μονάδες (-2,52%) και τελικά έκλεισε στις 974,09 μονάδες με απώλειες 0,81%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 197,7 εκατ. από τα οποία τα 55,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Coca-Cola HBC AG).

Επιβεβαίωσε και σήμερα την απόλυτη επιφυλακτικότητα που επικρατεί στο σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 82 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

Ασφαλώς και σήμερα, μέγιστο ρόλο στην κίνηση του Δείκτη, έπαιξε η κίνηση του τίτλου της "νέας" Coca-Cola. Η μετοχή ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τα 21,85 ευρώ (+4,67%), όμως μετά τις 12.32 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τα 19,02 ευρώ (-8,95%) και τελικά έκλεισε στα 19,36 ευρώ με απώλειες 7,32%.

Στο υψηλό ημέρας και με κέρδη 8,87% έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, δίνοντας τροφή σε φήμες για πιθανή υποβολή καλύτερης προσφοράς.

Συνεχίζεται το ασανσέρ για τον τίτλο της ΔΕΗ, μεταξύ 6,85 και 7,55 ευρώ. Σύμφωνα με την Επιχείρηση στο κόστος εμπορίας υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση και αισθητή αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, κατά 110 εκατ. ευρώ. Ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός περιλάμβανε προβλέψεις 228 εκατ. ευρώ, στα στοιχεία που υπέβαλε προ ημερών η ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ οι προβλέψεις έχουν εκτιναχθεί στα 338 εκατ. ευρώ.

Επτά οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Σωλ. Κορίνθου. Πιο συγκεκριμένα, με απώλειες έκλεισαν οι τίτλοι των Alpha Bank (-12,64%), Eurobank (-14,41%), EEE (-7,32%), Frigoglass (-0,39%), Εθνικής (-19,11%), Πειραιώς (-7,83%) και Ελλάκτωρα (-1,9%).

Στην πλευρά των κερδισμένων τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΠΑΠ (+8,87%), ΔΕΗ (+5,29%), Βιοχάλκο (+7,36%). Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Ελ. Πετρέλαια και Eurobank Properties, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Η σημερινή εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ επανέφερε το ερώτημα όσον αφορά την κάλυψη του απαιτούμενου 10% από τους παλαιούς μετόχους, στις επικείμενες Τραπεζικές ΑΜΚ, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Ο τζίρος ενισχύθηκε σημαντικά και από τις καθυστερημένες τοποθετήσεις στον τίτλο του ΟΤΕ, την ώρα που η Αγορά προσπαθεί έστω και τεχνηέντως να κρατήσει τις 960 - 955 για τον Γενικό Δείκτη και τις 316 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Τραπεζικός κλάδος επέστρεψε σε διόρθωση συνεχίζοντας να έχει τεράστιο όγκο συναλλαγών, με τον κλαδικό δείκτη να έχει σαν επόμενη στήριξη τις 128 μονάδες.
Για τον FTSE25 και σύμφωνα με την άποψη της ΑΕΠΕΥ, πρώτη αντίσταση στις 329 και δεύτερη σημαντικότερη στις 333 μονάδες. 

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/774680/ArticleMarketComment.aspx

No comments: