27.4.13

Βουλευτικές εκλογές στην Ισλανδία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ισλανδοί, προκειμένου να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο και τον νέο πρωθυπουργό τους, ο οποίος είναι πιθανό να προέρχεται από την αντιπολίτευση.
Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας δείχνει ως επικρατέστερο τον 43χρονο συντηρητικό Μπγιάρνι Μπενεντίκτσον, έναντι του κεντρώου Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, 38 ετών.
Οι δύο άνδρες συμφωνούν σε ένα σημείο: δεν επιθυμούν την ένταξη στην Ε.Ε., αντίθετα με την απερχόμενη κυβέρνηση που είχε αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2009.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Gallup, που διεξήχθη από 18 έως 25 Απριλίου, το δεξιό Κόμμα Ανεξαρτησίας συγκεντρώνει 27,9% των προθέσεων ψήφου, έναντι του κεντρώου Προοδευτικού Κόμματος με 24,7%. Τα δύο αυτά κόμματα που έχουν συνηθίσει να κυβερνούν μαζί, αναμένεται να σχηματίσουν συνασπισμό.
Ο συνασπισμός αυτός αναμένεται να διαδεχθεί τον αριστερό συνασπισμό που είχαν επιλέξει οι Ισλανδοί μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι δύο συνιστώτες του, η Συμμαχία (σοσιαλδημοκράτες) λαμβάνει 14,6% και το Κίνημα Αριστεράς-Πρασίνων 10%.
Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε η δυσαρέσκεια απέναντι σε μια κυβέρνηση που έλαβε αντιλαϊκά μέτρα για την ανόρθωση των δημοσίων οικονομικών.
Η απερχόμενη πρωθυπουργός Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ, που αποχαιρέτησε χθες την πολιτική σε ηλικία 70 ετών, εφάρμοσε στη διάρκεια μεγάλου μέρους της θητείας της συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δάνεισε στο Ρέικιαβικ 1,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2008-2011.
Στην αντιπολίτευση, το Προοδευτικό Κόμμα και το Κόμμα Ανεξαρτησίας έχουν δεσμευτεί να ανανεωθούν, κυρίως εντάσσοντας νέους στις ομάδες τους.
Για τους ψηφοφόρους, αποτελούν εγγύηση για τον τερματισμό μιας ενταξιακής υποψηφιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 2009 που άρχισε η διαδικασία προκάλεσε σκεπτικισμό στην κοινή γνώμη.
Οι πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος αναμένονται μόλις κλείσουν τα τελευταία εκλογικά τμήματα, γύρω στις 22.00 τοπική ώρα.

http://www.naftemporiki.gr/story/646129

No comments: