24.4.13

Standard & Poor's: Στο «10» η αξιολόγηση BICRA του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (δεν έχει πιο κάτω)

Με την αξιολόγηση "10" βαθμολογεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο οίκος Standard & Poor's, σύμφωνα με την κλίμακα Banking Industry Country Risk Assessment (BICRA), κατηγορία στην οποία βρίσκονται επίσης τα τραπεζικά συστήματα της Λευκορωσίας και της Αιγύπτου.
Στην τελευταία έκθεση του για τις ελληνικές τράπεζες, ο οίκος επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «σε μια περίοδο κρίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος αντιμετώπισε με επάρκεια την ανάγκη για στήριξη τόσο του τραπεζικού συστήματος γενικότερα όσο και των μεμονωμένων τραπεζών ειδικότερα. Κατά τη γνώμη μας, η Τράπεζα της Ελλάδος επέδειξε αυξημένα αντανακλαστικά από την αρχή της κρίσης, εντείνοντας την εφαρμογή των εποπτικών κριτηρίων και ενδυναμώνοντας την παρακολούθηση των εγχώριων τραπεζών».
Η Standard & Poor’s επισημαίνει ότι παρά τη δημιουργία μεγάλων χαρτοφυλακίων ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες πριν από την κρίση, «καμία ελληνική τράπεζα δεν χρεοκόπησε».

Οικονομικοί Κίνδυνοι 10
Εξάρτηση Πολύ υψηλός κίνδυνος
Ανισορροπίες Πολύ υψηλός κίνδυνος
Πιστωτικός Κίνδυνος Εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος


Τραπεζικοί Κίνδυνοι 8
Θεσμικό Πλαίσιο Υψηλός κίνδυνος
Δυναμική ανταγωνιστικότητας Υψηλός κίνδυνος


Αξιολόγηση BICRA 10
Κυβερνητική Στήριξη Υποστηρικτική


Όπως διαπιστώνει ο οίκος, η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, στην τρέχουσα συγκυρία, δεν είναι άλλη από την αύξηση των ζημιών στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, σε επίπεδα μάλιστα υψηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες που παρουσιάζουν το ίδιο επίπεδο μόχλευσης, όσον αφορά στα τραπεζικά τους συστήματα.



Κατά τον οίκο, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές τα τελευταία χρόνια και έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τη φυγή καταθέσεων, δεν θα μπορούσαν παρά να βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές ανισορροπίες, όσον αφορά στη χρηματοδότησή τους. Μεσοπρόθεσμα, συνεχίζει η S&P, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν πλήρως τις συγκεκριμένες ανισορροπίες.
Ο οίκος, ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των assets των ελληνικών τραπεζών, ενώ προειδοποιεί πως από το 2014 θα πρέπει να αναμένεται η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο σύνολο των δανείων των ελληνικών τραπεζών.
"Η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε υποστηρικτικά όσον αφορά στις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επέδειξε προθυμία να στηρίξει τις τράπεζες, σε μια άκρως κρίσιμη περίοδο", διαμηνύει ταυτόχρονα ο οίκος.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/88342-standard-poors-%CF%83%CF%84%CE%BF-10-%CE%B7-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-bicra-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-2014-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD 


Εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 190,5% του ΑΕΠ φέτος και ύφεση που θα αγγίξει το 3,9% προβλέπει η Standard & Poor's σε τελευταία μελέτη της για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος κατατάσσει τις ελληνικές τράπεζες στην υψηλότερη βαθμίδα ρίσκου, στην ίδια όπου βρίσκονται οι τράπεζες της Λευκορωσίας, της Αιγύπτου και της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Standard & Poor's, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί και πάλι φέτος, δίνοντας συνέχεια σε μία βαθιά ύφεση, η οποία συνεχίζεται από το 2008 και έφτασε πέρυσι στο 6,8%.
Ειδικότερα, οι προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,9%, με τον πληθωρισμό να μειώνεται κατά 1% και το χρέος να εκτινάσσεται στο 190,5%.
“Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα και άλλα εμπλεκόμενα μέρη αναμένεται να συνεχίσουν να περιπλέκουν τη διαδικασία προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της οικονομίας. Όμως, θεωρούμε ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βραχυπρόθεσμα, μειώνεται”, σημειώνουν οι αναλυτές της S&P.
Η βαθιά ύφεση, σε συνδυασμό με το έντονο πιστωτικό στρες, που οδήγησαν σε δύο ελληνικά defaults το 2012, θα επιτείνουν τις ανισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο, προειδοποιεί η S&P. Και εκτιμά ότι αυτές θα εκδηλωθούν με τη μορφή των αυξανόμενων ζημιών στα χαρτοφυλάκια δανείων, τις οποίες ο οίκος υπολογίζει στο 17-19% του συνόλου των δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς αυτές τις ανισορροπίες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τονίζουν οι αναλυτές. Αντίθετα, τα αποτελέσματά τους θα εξακολουθήσουν να πιέζονται από τα υψηλά κόστη χρηματοδότησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η S&P εκτιμά ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα οδηγήσει σε μία σημαντική παρουσία του Δημοσίου στα δ.σ. των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.  “Κατά την άποψή μας, αυτό εντείνει τον κίνδυνο να αυξηθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε ένα πιο αδύναμο ανταγωνιστικό περιβάλλον”.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος κατατάσσει τις ελληνικές τράπεζες στην υψηλότερη βαθμίδα οικονομικού ρίσκου (10), κάνοντας λόγο για πολύ υψηλό ρίσκο στα κριτήρια της οικονομικής ανθεκτικότητας και των οικονομικών ανισορροπιών, καθώς και εξαιρετικά υψηλό πιστωτικό ρίσκο.
Το ρίσκο του κλάδου υπολογίζεται στο 8, με το θεσμικό πλαίσιο και τη δυναμική του ανταγωνισμού να χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου.
Οι βασικές αδυναμίες των ελληνικών τραπεζών εντοπίζονται στις επιπτώσεις που έχει η άσχημη φερεγγυότητα του κράτους, στις πολύ αδύναμες οικονομικές προοπτικές, στο υψηλό πιστωτικό ρίσκο και στις μεγάλες χρηματοδοτικές ανισορροπίες.
Στα ισχυρά σημεία του κλάδου, η S&P σημειώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης καθώς και το συγκεντρωμένο και σταθερό χρηματοοικονομικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι η S&P αξιολογεί τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank με CCC/Negative/C.

http://www.newmoney.gr/article/9795/sp-oi-ellinikes-trapezes-exisoy-epikindynes-me-aytes-tis-leykorosias-kai-tis-aigyptoy

________________________________________________


 
από το Σεπτ 2012 η παράσταση
Βιετνάμ, Λευκορωσία

που είναι 
η Ισλανδία;
η Αργεντινή;

No comments: