1.3.11

Γ. Στουρνάρας: Μη επαρκή για την ανόρθωση της χώρας τα μέτρα του μνημονίου

«Xωρίς τη Συμφωνία και το δάνειο των 110 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα είχε ήδη κηρύξει στάση πληρωμών, με καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική της συνοχή και παρά τις πολιτικές αντιδράσεις που καταγράφονται εναντίον της Συμφωνίας με την τρόικα, εναλλακτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης δεν έχει κατατεθεί».
Αυτό τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ.
Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα της Συμφωνίας που ήδη εφαρμόζονται είναι απολύτως αναγκαία, όμως δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκή για την οικονομική ανόρθωση της χώρας διότι μεταξύ άλλων η Συμφωνία δεν καλύπτει μέτρα με σημαντικές δυνητικές ωφέλειες για την ανάπτυξη, είτε σε βραχυπρόθεσμο είτε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως, για παράδειγμα, η ανακατανομή των πόρων του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ η αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας προστέθηκε μόλις πρόσφατα στο διαθέσιμο σύνολο μέτρων, προκαλώντας ακατανόητες και παράλογες αντιδράσεις.
Πρόσθεσε πως η μετάβαση από το τρέχον στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο διευκολύνεται από τα σταθεροποιητικά και διαρθρωτικά μέτρα της Συμφωνίας. «Αυτά όμως δεν είναι επαρκή: Η αγορά εργασίας πρέπει να «μεταφέρει» εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους (περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού) από κλάδους μη εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών σε κλάδους εξωστρεφείς. Η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών, αν αυτές δεν ακυρωθούν στην πράξη από αντίστροφους χειρισμούς της διοίκησης, προσδίδει στο σύστημα ευελιξία, αλλά αυτή δεν επαρκεί: Απαιτούνται και ενεργές πολιτικές απασχόλησης κατά το σκανδιναβικό ή γερμανικό πρότυπο, και, κυρίως, νέες επενδύσεις στους κλάδους που το νέο αναπτυξιακό πρότυπο ευνοεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1938632

No comments: