30.3.11

Ιαπωνία: Ραδιενεργό ιώδιο-131 στο θαλασσινό νερό

Ραδιενεργό ιώδιο-131, 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, ανιχνεύθηκε στο θαλασσινό νερό κοντά στο σχεδόν κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στην επαρχία Ντάϊ Ιτσι της Φουκουσίμα, και συγκεκριμένα εκεί όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας 1, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, η Επιτροπή Πυρηνικής και βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.
Ωστόσο, ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας, υποβάθμισε τη σημασία αυτής της μέτρησης εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους εδώ και καιρό, ενώ δεν υπάρχουν και αλιευτικές δραστηριότητες στο μολυσμένο από τη ραδιενέργεια θαλασσινό νερό.
"Η ακτινοβολία του ιωδίου-131 χρειάζεται οκτώ ημέρες για να μειωθεί στο ήμισυ και οι συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα επιστρέψουν οι κάτοικοι της περιοχής", ισχυρίστηκε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα.
Εν τω μεταξύ, συνομιλία για την διαχείριση της κρίσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είχαν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Από την πλευρά της η Tokyo Electric Power διευκρίνισε ότι δεν είναι σαφεές πώς έγινε ραδιενεργό το νερό της θάλασσας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ο οποίος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
Η ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε σημαντική επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αξιωματούχος της okyo Electric Power Cο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1950029

No comments: