30.3.11

Fitch: Το ESM αυξάνει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο χρεοκοπίας

Στην εκτίμηση ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ δεν αναμένεται να βελτιώσουν στο άμεσο μέλλον τις συνθήκες χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων κρατών της περιφέρειας της ευρωζώνης προέβη σήμερα η Fitch Ratings.
«Παρά το γεγονός ότι το ESM... αποτελεί μακροπρόθεσμα βάση για την αποτελεσματική επίλυση μελλοντικών κρίσεων χρέους, βραχυπρόθεσμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κρατικής χρεοκοπίας», αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του.
Όπως τονίζει, μόνο η οικονομική ανάκαμψη και η δημοσιονομική εξυγίανση θα διασφαλίσουν τη φερεγγυότητα των χωρών αυτών.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1950234

Fitch: Η Σύνοδος Κορυφής αυξάνει τον κίνδυνο χρεοκοπιών

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 24-25ης Μαρτίου εμποδίζουν την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων έως ότου διασφαλιστεί πλήρως η εμπιστοσύνη στη φερεγγυότητά της και επομένως ασκούν πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, προειδοποιεί η Fitch. Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας για τον ίδιο λόγο.

Η Fitch επισημαίνει ότι παρότι η πολιτική απάντηση των Ευρωπαίων απέναντι στην κρίση βελτιώνεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης, εντούτοις, το γεγονός ότι η συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό αναβλήθηκε για τον Ιούνιο, χαρακτηρίζεται ως απογοητευτικό.

Επιπλέον, ο οίκος προειδοποιεί ότι οι αποφάσεις αυτές δεν αναμένεται να βελτιώσουν ιδιαίτερα τις βραχυπρόθεσμες συνθήκες δανεισμού των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Μάλιστα, η συμφωνία που θέλει όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα που θα εκδίδονται μετά τα μέσα του 2013 να περιλαμβάνουν ρήτρες συλλογής ευθύνης (CACs), μπορεί να θέτει τις βάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων χρέους, όμως, αυξάνει βραχυπρόθεσμα το ρίσκο χρεοκοπιών εξαιτίας αυτής της κρίσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Και αυτό γιατί το καθιστά δυσκολότερο και όχι ευκολότερο για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να διασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσω των αγορών σε ένα λογικό κόστος δανεισμού.

Πάντως, η Fitch επισημαίνει ότι το γεγονός ότι ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης ESM θα έχει καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή, δεν θα οδηγήσει κατ΄ ανάγκη σε υποβαθμίσεις πιστοληπτικών αξιολογήσεων (σε αντίθεση με την S&P). Ο οίκος δηλώνει ότι για τις αξιολογήσεις του, παρακολουθεί περισσότερο τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών των χωρών.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=94982


No comments: