31.3.11

Μ.Βρετανία: Δεν δίνει άσυλο στον ΥΠΕΞ της Λιβύης

Η Μ. Βρετανία δεν θα παραχωρήσει άσυλο στον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης κ. Μούσα Κούσα, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, αυτομόλησε χθες Τετάρτη στη Βρετανία προκαλώντας τριγμούς στο καθεστώς του Καντάφι.

Σύμφωνα με το BBC ο υπουργός εξωτερικών της Μ. Βρετανίας κ. Γουίλιαμ Χαγκ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί πολιτικό άσυλο στον κ Κούσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας κ. Γουίλιαμ Χαγκ δήλωσε σήμερα ότι ο κ Κούσα βρίσκεται σε ασφαλές μέρος στην Μεγάλη Βρετανία και ότι οι βρετανικές αρχές συζητούν μαζί του τις επιλογές του. Στις επιλογές αυτές ξεκαθάρισε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η έκδοση πολιτικού ασύλου.

Ο κ  Χαγκ δήλωσε επίσης ότι η φυγή του κ Κούσα στο εξωτερικό αποδεικνύει ότι το καθεστώς του Καντάφι έχει αρχίσει να καταρρέει.

“Η παραίτηση του δείχνει ότι το καθεστώς του Καντάφι, το οποίο έχει ήδη εμφανίσει μεγάλες διαρροές προς την πλευρά των ανταρτών, είναι διασπασμένο, βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση και καταρρέει από μέσα” δήλωσε στους δημοσιογράφους.

“Ο Καντάφι πρέπει να διερωτάται ποιος θα είναι ο επόμενος που θα τον εγκαταλείψει” πρόσθεσε και κάλεσε όσους είναι κοντά στον Καντάφι να ασπαστούν ένα καλύτερο μέλλον για την Λιβύη.

Ο κ  Χαγκ πάντως, υπογράμμισε ότι ο Κούσα ήρθε στο Λονδίνο με δική του πρωτοβουλία και χωρίς την παρέμβαση κάποιου άλλου μέρους.

Ο κ Κούσα δεν είναι το πρώτο σημαντικό στέλεχος της κυβέρνησης Καντάφι που παίρνει την απόφαση να τον εγκαταλείψει. Από τότε που ξέσπασαν οι ταραχές τον Φεβρουάριο, αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι του καθεστώτος έχουν εγκαταλείψει τον Καντάφι και έχουν περάσει στο πλευρό των ανταρτών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο πρέσβεις στις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ, την Γαλλία και την Ινδία. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/633505/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: