31.3.11

Σχέδια Ομπάμα για δραστική μείωση εισαγωγών πετρελαίου

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έθεσε σήμερα έναν φιλόδοξο στόχο για τη μείωση των αμερικανικών εισαγωγών πετρελαίου κατά ένα τρίτο σε χρονική περίοδο 10 ετών, επικεντρώνοντας σε μια πηγή ανησυχίας για τους Αμερικανούς καθώς οι υψηλές τιμές της βενζίνης απειλούν την οικονομική ανάκαμψη.
Ο Ομπάμα περιέγραψε τη στρατηγική του σε ομιλία του, αφότου πέρασε ημέρες εξηγώντας την υπό αμερικανική ηγεσία στρατιωτική δράση στη Λιβύη, όπου οι συγκρούσεις που συνοδεύονται από ταραχές και αλλού στον αραβικό κόσμο, έχουν συμβάλει στο να αυξηθούν οι τιμές της βενζίνης που προσεγγίζουν τα 4 δολάρια το γαλόνι.
«Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε θύμα των αλλαγών στην αγορά πετρελαίου μέχρι να σοβαρευτούμε για μια μακροπρόθεσμη πολιτική για ασφαλή, οικονομικά προσιτή ενέργεια», αναφέρει ο Ομπάμα στην ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στην δημοσιότητα εκ των προτέρων.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος δηλώνει ότι η χώρα, η οποία βασίζεται σε εισαγόμενο πετρέλαιο για το ήμισυ περίπου των ημερήσιων αναγκών της, πρέπει να αυξήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της για να βελτιώσει την εθνική ασφάλεια.
Όμως και προηγούμενοι πρόεδροι είχαν κάνει παρόμοιες υποσχέσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και απέτυχαν. Και οι οποιεσδήποτε νέες πρωτοβουλίες πολιτικής θα αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση από τους Ρεπουμπλικάνους που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θεωρούν ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας μειώνουν την δημοτικότητα της κυβέρνησης του Ομπάμα και άρα ίσως τους προσφέρουν τη νίκη στην ψηφοφορία στις προεδρικές εκλογές και εκείνες του Κογκρέσου το 2012.
«Σήμερα, θέτω ένα νέο στόχο: που είναι λογικός, εφικτός και αναγκαίος «, δήλωσε ο Ομπάμα.» Όταν εξελέγην στο αξίωμα αυτό, η Αμερική εισήγαγε 11 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Σε λίγο περισσότερο από μία δεκαετία από σήμερα, θα το έχουμε μειώσει κατά ένα τρίτο».
Οι Ρεπουμπλικάνοι ειρωνεύτηκαν την ιδέα του Ομπάμα να περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου μια εβδομάδα μετά την επίσκεψή του στη Βραζιλία, όπου είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να γίνουν ένας καλός πελάτης της χώρας σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της σε πετρέλαιο.
Ο Ομπάμα παρέθεσε τέσσερις τομείς που θα τον βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων του για τον περιορισμό της εξάρτησης των ΗΠΑ από το ξένο πετρέλαιο: την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας, την ενθάρρυνση της χρήσης περισσότερου φυσικού αερίου σε οχήματα όπως τα αστικά λεωφορεία, την αύξηση της απόδοσης των αυτοκινήτων και των φορτηγών, και την ενθάρρυνση της χρήσης βιοκαυσίμων.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε από το σοκ στην έκσταση στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, σπεύδοντας να προτείνουμε δράση όταν οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται, και πιέζοντας ένα κουμπί και ρίχνοντάς το στον ύπνο όταν πέφτουν πάλι», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Φιλόδοξοι, οι στόχοι του Ομπάμα»
«Όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έθεσαν φιλόδοξα σχέδια για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο», σχολίασε ο Γιάννης Σφακιανάκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Σαουδαραβικής τράπεζας Fransi.
Πραγματική μεταρρύθμιση της χρήσης της ενέργειας στις ΗΠΑ συνεπάγεται σαρωτικές μεταβολές, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης φορολογίας των καυσίμων για να ενθαρρυνθούν οι Αμερικανοί να αλλάξουν τις συνήθειές τους, δήλωσαν οι αναλυτές.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για την στρατιωτική εμπλοκή της χώρας τους σε μια τρίτη μουσουλμανική χώρα--τη Λιβύη--με τις ΗΠΑ να εξακολουθούν να είναι δεσμευμένες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είναι σαφώς ανήσυχοι για τις υψηλές τιμές της βενζίνης πριν από την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών τους, στις οποίες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν κυρίως αυτοκίνητα ως μέσα μετακίνησης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/03/2011_385365

No comments: