30.3.11

Σε άτακτη υποχώρηση οι αντάρτες στην Λιβύη

Σε άτακτη υποχώρηση οδηγούνται τα στρατεύματα των αντικαθεστωτικών στην Ανατολική Λιβύη, καθώς αποδεικνύονται πολύ αδύναμα να αντιμετωπίσουν τον βαρύ οπλισμό των δυνάμεων του Καντάφι χωρίς την βοήθεια των συμμαχικών αεροπορικών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με το Reuters, oι δυνάμεις του Καντάφι περικύκλωσαν αρχικά τους αντάρτες που βρίσκονταν έξω από την γενέτειρα του δικτάτορα την Σίρτη, στην συνέχεια τους καταδίωξαν στην έρημο και κατέλαβαν στην σειρά τις πόλεις Nawfaliyah, Bin Jawad και Ras.

Σε αυτές τις πόλεις οι φιλοκανταφικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση, βομβαρδίζοντας με τανκς και βαριά πυροβόλα όπλα.

Οπως αναφέρει το Reuters, οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν ότι οι αντάρτες είναι ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τον οργανωμένο και εκπαιδευμένο στρατό του Καντάφι χωρίς την βοήθεια των αεροπορικών βομβαρδισμών. Οι δυνάμεις των ανταρτών υστερούν σε στρατιωτική εκπαίδευση, πειθαρχεία και οργανωμένη ηγεσία. Όλα δείχνουν ότι απαιτείται πιο ενεργή υποστήριξη των ανταρτών.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν τους αντάρτες με όπλα, αν και τόνισαν ότι δεν έχουν πάρει ακόμα κάποια απόφαση.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο ΝΒC, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διεθνείς κυρώσεις και η στρατιωτική δράση "έχουν εξασθενίσει σημαντικά " το καθεστώς του Καντάφι" και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

"Δεν το επιβεβαιώνω, αλλά και δεν το αποκλείω ", δήλωσε ο κ. Ομπάμα, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση μη πολεμικού στρατιωτικού υλικού, όπως επικοινωνιακού εξοπλισμού, ιατρικών εφοδίων και πιθανώς και μέσων μετακίνησης προς τους εξεγερμένους στη Λιβύη. "Σκοπεύουμε να εξετάσουμε όλες τις πιθανές προοπτικές για την παροχή βοήθειας στον λαό της Λιβύης, ώστε να προχωρήσουμε σε πιο ειρηνική και περισσότερο σταθερή Λιβύη ", είπε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγο νωρίτερα, στη διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο για τη Λιβύη, η κ. Χίλαρι Κλίντον άφηνε επίσης να εννοηθεί πως συζητείται ο εξοπλισμός των εξεγερθέντων, έχοντας μάλιστα τη στήριξη της Γαλλίας. "Πρέπει όλοι μας να εντείνουμε τις πιέσεις για την απομόνωση του καθεστώτος Καντάφι και με άλλα μέσα", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον. Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τον διορισμό πρεσβευτή στη Βεγγάζη, κίνηση που ακολουθεί το ανάλογο βήμα της Γαλλίας.



http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/633187/ArticleNewsWorld.aspx

______________________________________

Δεν θέλει να είσαι στρατηλάτης για να τα δεις αυτά...

No comments: