30.3.11

Λιβύη: Υπέρ του εξοπλισμού των ανταρτών οι ΗΠΑ

Με τον Μουαμάρ Καντάφι να κερδίζει εκ νέου έδαφος προς Ανατολάς και να στέλνει μήνυμα κατά τη διεθνή συνδιάσκεψη για τη Λιβύη ότι η χώρα του είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης των εξεγερθέντων με στρατιωτικό υλικό.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο ΝΒC, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διεθνείς κυρώσεις και η στρατιωτική δράση "έχουν εξασθενίσει σημαντικά " το καθεστώς του Καντάφι" και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

"Δεν το επιβεβαιώνω, αλλά και δεν το αποκλείω ", δήλωσε ο κ. Ομπάμα, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση μη πολεμικού στρατιωτικού υλικού, όπως επικοινωνιακού εξοπλισμού, ιατρικών εφοδίων και πιθανώς και μέσων μετακίνησης προς τους εξεγερμένους στη Λιβύη. "Σκοπεύουμε να εξετάσουμε όλες τις πιθανές προοπτικές για την παροχή βοήθειας στον λαό της Λιβύης, ώστε να προχωρήσουμε σε πιο ειρηνική και περισσότερο σταθερή Λιβύη ", είπε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγο νωρίτερα, στη διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο για τη Λιβύη, η κ. Χίλαρι Κλίντον άφηνε επίσης να εννοηθεί πως συζητείται ο εξοπλισμός των εξεγερθέντων, έχοντας μάλιστα τη στήριξη της Γαλλίας. "Πρέπει όλοι μας να εντείνουμε τις πιέσεις για την απομόνωση του καθεστώτος Καντάφι και με άλλα μέσα", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον. Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τον διορισμό πρεσβευτή στη Βεγγάζη, κίνηση που ακολουθεί το ανάλογο βήμα της Γαλλίας.

Διαβάστε σχετικά και το θέμα του euro2day με τίτλο "Λιβύη: Τα μεγάλα συμφέροντα και η... Βοσνία", το οποίο προέβλεπε αυτήν την εξέλιξη.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον, η Βρετανία και το Κατάρ πρότειναν στον Καντάφι τη λύση της αυτοεξορίας για τον ίδιο και την οικογένειά του, σε περίπτωση όπου τερματιστεί η αιματοχυσία, η οποία συνεχίζεται εδώ και έξι εβδομάδες. "Εμείς δεν προσπαθούμε να βρούμε προορισμό για τον Καντάφι, αλλά δεν εμποδίζουμε άλλους να το κάνουν", τόνισε με νόημα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ. Ουίλιαμ Χέιγκ, πετώντας το μπαλάκι στην Αφρικανική Ενωση.

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη (στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 40 χωρών, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα διεθνούς νομιμότητας στους βομβαρδισμούς) αποφασίστηκε επίσης η σύσταση ομάδας επαφής, της οποίας βασικός στόχος θα είναι ο συντονισμός της διεθνούς στήριξης για την ομαλή μετάβαση της Λιβύης στη δημοκρατία και τον πολυκομματισμό. Στην ομάδα επαφής θα συμμετέχουν εκπρόσωποι 20 χωρών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης.

Ανακόπηκε η προέλαση των αντικαθεστωτικών
Ανακόπηκε χθες η προέλαση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων προς την -οχυρωμένη από τον Καντάφι- Σίρτη, ύστερα από ισχυρές αντεπιθέσεις του κυβερνητικού στρατού, που έφτασαν μέχρι και την Μπιν Τζαουάντ. Οι επιθέσεις έτρεψαν τους αντάρτες σε άτακτη φυγή, αρχικά στη Ναουφαλίγια και αργότερα προς τη Ρας Λανούφ. Την ίδια ώρα οι μάχες στη Μισράτα γίνονταν ολοένα και σφοδρότερες, με αποτέλεσμα οι εξεγερμένοι να εκφράζουν φόβους για σφαγή, καλώντας τους νατοϊκούς να παρέμβουν. Επισημαίνεται ότι η Μισράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, βρίσκεται σε πολιορκία από τις δυνάμεις του Καντάφι εδώ και έναν μήνα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν πως πλέον υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και αυτήν τη νύχτα και τα πρακτορεία αναφέρουν ισχυρές εκρήξεις στην Τρίπολη.  

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/633072/ArticleNewsWorld.aspx

____________________________________

Ο Ομπάμα και ξέρει ότι λεφτά για Ιράκ Νο.2 δεν υπάρχουν, και δεν θέλει κατοχή (όπως δεν ήθελε με το Ιράκ) και επιθυμεί να βάλει μπροστά άλλους, ειδικά όσους είναι ..άσχετοι με πόλεμο [Σ.Αραβία (1,000 στρατιώτες στο Μπαχρέιν) και Κατάρ]. Και να τους ετοιμάσει για τυχόν χειρότερα αλλά και για να μην πάνε χαμένα όσα τους έχουν πουλήσει...
(εντάξει, ο Ομπάμα, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι, όπως το 1827 στην Ελλάδα, άνοιξαν το δρόμο στους αντάρτες...)
Οπότε το πρόβλημα μετατοπίζεται:
οι αντάρτες, ακόμα και με αεροπορία και πυροβολικό, θα είναι δύσκολο να επιβληθούν, έστω και στους λίγους του Καντάφι
συνεπώς, ο πόλεμος στη γειτονιά μας θα αργήσει να τελειώσει
είμαστε ήδη στη 2η εβδομάδα και σήμερα αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ...
6-12-18-24 εβδομάδες ακόμα;

No comments: