31.3.11

Η Γαλλία ζητεί τη συνδρομή της Κίνας για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στις αγορές

Στην ατζέντα του G20 οι αλλαγές στην αγορά εμπορευμάτων και η νομισματική αστάθεια
Reuters

Ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε χθες την υποστήριξη του Κινέζου ομολόγου του Χου Ζιντάο στη μεταρρύθμιση που προωθεί ως προεδρεύων του G20 στη λειτουργία των αγορών, και ειδικά εκείνης των εμπορευμάτων.
«Στο πλαίσιο της προεδρίας του G20, η Γαλλία χρειάζεται τη συμμετοχή της Κίνας προκειμένου να σημειώσουμε πρόοδο σε όλα τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν, από τις τιμές των εμπορευμάτων στον περιορισμό της κερδοσκοπίας, τη νομισματική αστάθεια που εμποδίζει την προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, έως και την ειρήνη στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρκοζί λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας. Ο κ. Σαρκοζί θα παρακολουθήσει τη σημερινή σύνοδο πολιτικών, κεντρικών τραπεζιτών και ακαδημαϊκών της ομάδας του G20, στην πόλη Νανγίνγκ της Κίνας, στην οποία θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Την Ιαπωνία θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για διεθνή θέματα Ριντάρο Ταμάκι, ο οποίος αναμένεται να θέσει επί τάπητος τα θέματα της ανοικοδόμησης της χώρας και της κοινής παρέμβασης του G7 στην αγορά συναλλάγματος.
Η συγκεκριμένη σύνοδος είχε αρχικό στόχο να τονίσει την κινεζο-γαλλική συνεργασία για την προώθηση επιπλέον μεταρρυθμίσεων στις αγορές εμπορευμάτων και τη διερεύνηση της μεταρρύθμισης του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Ωστόσο, το Πεκίνο δεν έχει δείξει ενθουσιασμό για τη σύνοδο ή για τα σχέδια του προέδρου Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην ομάδα του G20. Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές, η κινεζική κυβέρνηση έχει αποστασιοποιηθεί από τη σύνοδο του Νανγίνγκ, τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι η διοργανώτρια και ότι η Κίνα απλώς παρέχει τον χώρο. Επίσης, έχει υπογραμμίσει ότι την εκπροσώπηση της Κίνας έχει αναλάβει ένας κρατικός όμιλος προβληματισμού (think tank) της Κίνας.
H Κίνα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα συναλλάγματος στον κόσμο, εκ των οποίων τα δύο τρίτα εκτιμάται ότι είναι τοποθετημένα σε δολάρια. Συνεπώς, οποιαδήποτε ένδειξη απογοήτευσης του Πεκίνου ως προς το δολάριο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.
Η «παγίδα του δολαρίου»Το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ζητεί πάντως αξιωματούχος της χώρας με έκθεσή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από τη σημερινή σύνοδο στην πόλη Νανγίνγκ της Κίνας. «Τα κράτη σε όλον τον κόσμο δεν έχουν τρόπο να περιορίσουν την έκδοση δολαρίων από τη Fed. Το σημερινό διεθνές σύστημα στερείται σταθερότητας και δικαιοσύνης», αναφέρει η έκθεση που συνέταξε ο αναπληρωτής διευθυντής του προαναφερθέντος κινεζικού think tank, με τίτλο «Μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος στο πλαίσιο του G20». Η έκθεση θεωρεί ότι το διεθνές νομισματικό σύστημα έχει πέσει σε μια «παγίδα δολαρίου», καθώς η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάρια θα ήταν μεν μια εύκολη κίνηση, αλλά όχι και ανώδυνη, καθώς θα οδηγούσε σε υποτίμηση του δολαρίου και συνεπώς σε μείωση της αξίας του.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_31/03/2011_437489

No comments: