31.3.11

Παραιτήθηκε ο επικρατέστερος διάδοχος του Buffett

Ο άνθρωπος που μέχρι πρότινος θεωρείτο ο επικρατέστερος διάδοχος του Warren Buffet, παραιτήθηκε από την θέση του στην Berkshire Hathaway εν μέσω μάλιστα ενός σκανδάλου που πλήττει σημαντικά το γόητρο του «προφήτη της Όμαχα».

Ο λόγος για τον David Sokol, ο οποίος φέρεται να είχε αγοράσει μετοχές της εταιρείας χημικών Lubrizol προτού πείσει τον Warren Buffett να την εξαγοράσει. «Είναι προφανές πως ο Warren Buffett υπερηφανεύεται για την διαφάνεια (στον τρόπο λειτουργίας της Berkshire), αλλά αυτή η εξέλιξη δείχνει πως δεν υπάρχει και τόση διαφάνεια τελικά» αναφέρει ο Michael Yoshikami, μέτοχος της Berkshire.

Ο Sokol φέρεται να παρουσίασε στον Buffett την ιδέα για την εξαγορά της Lubrizol αναφέροντας απλώς ότι έχει και ο ίδιος μετοχές της εταιρείας. Βάσει των όσων αναφέρει το Reuters, ο Sokol αγόρασε το διάστημα 5-7 Ιανουαρίου 96,060 μετοχές, που του δημιούργησαν κέρδη 2,98 εκατ. δολ. σύμφωνα με την τιμή της μετοχής στην οποία ο Buffett συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία.

Ο ίδιος ο Buffet ωστόσο, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο Sokol έχει παραβεί τον νόμο και ανέφερε ότι παραιτήθηκε επειδή ήθελε να δημιουργήσει μία οικογενειακή επιχείρηση και να αφιερωθεί στην φιλανθρωπία.

Παρόλα αυτά, αρκετοί επισημαίνουν ότι πλέον εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για συγκρούσεις συμφερόντων αλλά και για τους εσωτερικούς ελέγχους της Berkshire Hathaway.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/633345/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: