Ακριβότερα κατά 0,4% το τελευταίο έτος, αλλά πιο ανταγωνιστικά από ό,τι της Ε.Ε. ή του Μεξικού Bloomberg
«Μια νέα εποχή για τη μεταποίηση και τους καταναλωτές» έχει πυροδοτήσει η άνοδος των τιμών στις πρώτες ύλες, με τους τελευταίους να καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι το αυξανόμενο κόστος όχι μόνο των πρώτων υλών, αλλά και των πάμφθηνων, μέχρι πρότινος, εργατικών χεριών της Κίνας. Οπως παραδέχονται στελέχη του κλάδου σε σχόλια που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times, «το μεγαλύτερο ζήτημα στο μυαλό όλων μας είναι πως οι υψηλές τιμές ήλθαν για να μείνουν. Και ο κλάδος λιανικής δεν είναι σίγουρος τι μπορεί να περάσει στους καταναλωτές και τι όχι».
Σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Φουνγκ, γενικό διευθυντή του κινεζικού ομίλου διαχείρισης και διανομής καταναλωτικών ειδών Li & Fung Trading, ο κλιμακούμενος ανταγωνισμός για την ανεύρεση εργατικών χεριών στην Κίνα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών περίπου κατά 20% φέτος, σήμανε το «τέλος εποχής» για τον κινεζικής προέλευσης αποπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Μπρους Ρόκοβιτς, τονίζει πως «την τελευταία 20ετία, επειδή οι τιμές μειώνονταν έπρεπε να εξάγουμε όλο και περισσότερα προϊόντα για να αυξάνονται τα έσοδά μας». Τα λειτουργικά περιθώρια της εταιρείας -που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και στους πελάτες της οποίας συγκαταλέγονται οι αμερικανικές Walmart και Gap- αυξήθηκαν πέρυσι στο 4,56%, από 3,92% το 2009. Η Li & Fung ανακοίνωσε πρόσφατα αύξηση 27% των κερδών της για το 2010, στα 388 εκατ. ευρώ.
Η επιβάρυνση στις τιμές του τελικού προϊόντος γίνεται εμφανής στον πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο σχετικός δείκτης, συμπεριλαμβανομένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 0,5%, ενώ εξαιρουμένων αυτών μόλις κατά 0,2%. Οι δε τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 3,4% -κατά 9,8% για το τελευταίο τρίμηνο- σε μεγάλο βαθμό λόγω των αυξήσεων στις τιμές της βενζίνης. Εκείνες των τροφίμων κατά 0,6%, κυρίως λόγω αύξησης των τιμών των λαχανικών. Η άνοδός τους κατά 2,3% τον τελευταίο χρόνο είναι η ταχύτερη από τον Μάιο του 2009. Οσο για το κόστος των εισαγόμενων αγαθών, αυξήθηκε κατά 1,4%, περισσότερο απ’ όσο προβλεπόταν, ακριβώς λόγω της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών και της προσπάθειας να περάσει αυτή στους καταναλωτές. Ας σημειωθεί ότι οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 0,4%, ενώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 0,5% και από το Μεξικό κατά 1,1%.
Οπως αποδεικνύεται, οι καταναλωτές επιβαρύνονται περισσότερο για την απόκτηση του τελικού προϊόντος, σε εποχή μάλιστα κατά την οποία οι μισθοί στη Δύση παραμένουν στάσιμοι και η ανεργία καλπάζει. Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι πολλές εταιρείες έχουν επιδείξει αυτοσυγκράτηση, προτιμώντας να απορροφήσουν οι ίδιες το επιπλέον κόστος, εις βάρος των κερδών τους, προκειμένου να μην παραχωρήσουν μερίδιο της αγοράς στους ανταγωνιστές τους. Αλλωστε, είχαν αρκετό περιθώριο να το πράξουν, εφόσον η ισχυρή κερδοφορία των ετών πριν από την κρίση οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στις μεγάλες περικοπές κόστους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο προφανώς δεν θα συνεχισθεί επ’ αόριστον. Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το κόστος χονδρικής των πρώτων υλών και των ημιτελών αγαθών αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από τις τιμές καταναλωτή το τελευταίο 12μηνο, με την άνοδο να διαμορφώνεται στο 5,6%. Αν, επομένως, οι τιμές χονδρικής δεν υποχωρήσουν σύντομα, εκτιμάται ότι όλο και περισσότερες εταιρείες θα περάσουν μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστους στους καταναλωτές.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/03/2011_437212
_________________
Ένας ακόμα τρόπος να μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα της δύσης...
|
|
No comments:
Post a Comment