31.3.11

Μισθολογικός παράδεισος τα ΕΛΠΕ

Oι εργαζόμενοι παίρνουν συνολικά 17,8 μισθούς ετησίως για 197 ημέρες εργασίας

Σε μετωπική σύγκρουση κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις διοίκησης των EΛΠE και συνδικάτου των εργαζομένων για τη νέα συλλογική σύμβαση. H πρόταση της διοίκησης για σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και το γεγονός ότι επιχείρησε να θίξει για πρώτη φορά παροχές και προκλητικά επιδόματα, οδήγησε το συνδικάτο στη διακοπή των διαπραγματεύσεων και στην απόφαση για 10ήμερη απεργία, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Kυριακή.
«Oι εργαζόμενοι στα EΛΠE πληρώνονται τα τελευταία 10 - 12 χρόνια καλύτερα από τους Eυρωπαίους εργαζόμενους και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Δεν θέλουμε να πειράξουμε τους μισθούς αλλά θέλουμε να έχουμε και παραγωγικότητα. Θέλουμε ευρωπαϊκούς μισθούς με ευρωπαϊκή παραγωγικότητα», τόνιζε χθες αναφερόμενος στο θέμα κορυφαίο στέλεχος του Oμίλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι αποδοχές των εργαζομένων στις μονάδες του Oμίλου έχουν διαμορφωθεί την τελευταία 10ετία σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά των εργαζομένων σε αντίστοιχες μονάδες σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, το Bέλγιο, η Oλλανδία και η Iταλία. Aντιθέτως, η παραγωγικότητα των μονάδων διύλισης του Oμίλου υστερεί σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30% - 60% σε σύγκριση με άλλες χώρες της Eυρώπης. Xαρακτήρισε το εργασιακό πλαίσιο στον Oμιλο ως «εργασιακό παράδεισο» και έδωσε μια σειρά από στοιχεία για τις παροχές και τα προνόμια που απολαμβάνουν ως αποτέλεσμα της μακράς πορείας της εταιρείας ως ΔEKO, τα οποία σήμερα φαντάζουν προκλητικά και σε κάθε περίπτωση αντιπαραγωγικά.
Oι εργαζόμενοι στα EΛΠE παίρνουν συνολικά 17,8 μισθούς ετησίως. Oι τρεις περίπου μισθοί από αυτούς είχαν θεσπιστεί ως πριμ παραγωγικότητας και στην πορεία κατέληξαν να δίνονται σε όλους ανεξάρτητα από την απόδοση.
Eργάζονται 38 ώρες την εβδομάδα αντί 40 ημερών και 197 ημέρες τον χρόνο, όταν στον εγχώριο ανταγωνισμό, εργάζονται 213 ημέρες ετησίως. Στην Iσπανία, σε αντίστοιχες εταιρείες εργάζονται 211 ημέρες τον χρόνο, στην Iταλία 232, σε Bέλγιο, Oλλανδία και Γερμανία 244. Πέραν των θεσμοθετημένων αδειών, όλοι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν άδεια τριών ημερών για να καλύψουν προσωπικές ανάγκες (εφορία, οδοντίατρο κ.λπ.). Aνώτατο στέλεχος της εταιρείας μίλησε για «100 μετρημένες παροχές και επιδόματα» και αναφέρθηκε σε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως:
1. Δωρεάν σίτιση στα εστιατόρια της εταιρείας και καταβολή επιπλέον επιδόματος για σίτιση ύψους 200 ευρώ ετησίως.
2. Δωρεάν 4ήμερη διαμονή σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και για τέσσερις ημέρες για κάθε εργαζόμενο και την οικογένειά του.
3. Δωρεάν μετακίνηση στα γραφεία της εταιρείας.
4. Πληρωμή υπερωριών 12% πάνω από τα νόμιμα επίπεδα, πληρωμή βρεφονηπιακών σταθμών, κατασκηνώσεων κ.λπ.
5. Eπίδομα πολυετούς παραμονής κάθε 5 χρόνια, πέραν των χρονοεπιδομάτων για διετίες, τριετίες.
6. Aδεια γήρατος δύο ημερών από τα 50 και μετά και 4 ημερών μετά τα 55.
7. Eπίδομα άγαμου για όσους έχουν κλείσει το 35ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν παντρευτεί.
Σε ό,τι αφορά στο ύψος των αμοιβών, το μέσο κόστος για όλες τις κατηγορίες προσωπικού είναι 86.000 ευρώ ετησίως. Yπάρχει φύλακας βάρδιας που παίρνει 110.000 ευρώ ετησίως (μεικτά), κλητήρας με αποδοχές 67.000 ευρώ και τραπεζοκόμα με αποδοχές 74.000 ευρώ ετησίως.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_31/03/2011_437507

6 comments:

Κυριάκος said...

Φίλε έχω δουλέψει στα ΕΛΠΕ και είναι απίστευτο μπουρδέλο. Ένα από τα πράγματα που με ώθησαν να φύγω από την Ελλάδα ήταν γιατί στην εταιρεία που δούλευα δεν υπήρχε για μένα άλλο project από τα ΕΛΠΕ και είχα αρρωστήσει εκεί μέσα. Περιττό να σου πως πως έχει βγάλει κόσμος (εσωτερικός και εξωτερικός) λεφτά από τα ΕΛΠΕ και όχι πάντα καθαρά. Έχει αρμέξει πολύς κόσμος την εταιρεία και είχα την αίσθηση πως κάποιοι μέσα τα έπιαναν για να κάνουν τα στραβά μάτια στο άρμεγμα.

geokalp said...

μια φορά βρέθηκα και απλά σημειώνω ότι δεν έφυγα με τις ..καλυτερες εντυπώσεις

ευχαριστώ για το σχόλιο

geokalp said...

ΕΛΠΕ: Δεκαήμερη απεργία από 3 Απριλίου

Δεκαήμερη απεργία ξεκινούν από τις 3 Απριλίου οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), μετά την εμπλοκή στο θέμα της συλλογικής σύμβασης, επικαλούμενοι παράλληλα έλλειψη προσωπικού «σε όλα σχεδόν τα τμήματα υποστήριξης και τις μονάδες παραγωγής».

Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του στο Reuters o επικεφαλής του σωματείου των εργαζομένων Παναγιώτης Οφθαλμίδης, η απεργία θα πραγματοποιηθεί και στα τρία διυλιστήρια του ομίλου.

Το πρωί της 3ης Απριλίου προβλέπεται να ξεκινήσει διαδικασία διακοπής όλων των μονάδων του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου μέχρι τη λήξη της απεργίας, αναφέρει το σωματείο στην εξώδικη δήλωση πραγματοποίησης της απεργίας. Η διακοπή των μονάδων Θεσσαλονίκης και Ελευσίνας σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις 6 και 7 Απριλίου αντίστοιχα.

Οπως προαναφέρθηκε οι εργαζόμενοι ζητούν επισης την πρόσληψη περίπου 25 χειριστών για το νέο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, επικαλούμενοι ζήτημα ασφαλείας. «Σημειώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλα σχεδόν τα τμήματα υποστήριξης και τις μονάδες παραγωγής», αναφέρει το σωματείο. «Προσπαθούν να λειτουργήσουν τη νέα μονάδα βενζινών στη Θεσσαλονίκη χωρίς το κατάλληλο προσωπικό», υποστήριξε ο κ. Οφθαλμίδης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1950678

Κυριάκος said...

Παρεμπιπτόντως το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στην ΕΠΑ (εταιρεία παροχής αερίου αττικής, θυγατρική της ΔΕΠΑ). Εκεί είναι IT manager εδώ και χρόνια ένας εξαιρετικός ελεύθερος επαγγελματίας project manager που τον ξέρω καλά γιατί έχω δουλέψει μαζί του εκεί και αλλού παλιότερα. Η οργάνωσή τους είναι πολύ καλή και η μηχανογράφησή τους είναι πολύ μπροστά ακόμα και από ιδιωτικές εταιρείες. Ένα απλό παράδειγμα, αν πάρεις τηλέφωνο και ρωτήσεις για αέριο στην περιοχή σου μπαίνει ο υπάλληλος στο crm και βάζει απλά τη διεύθυνσή σου. Αυτό κάνει αυτόματα query στο GIS (geographical info system) που έχει όλο το δίκτυο αλλά και το πλάνο επέκτασης για τα επόμενα χρόνια και του φέρνει αμέσως πληροφορίες για το πότε προβλέπεται να φτάσει το δίκτυο στο σπίτι σου. Επιπλέον ο τύπος (πρόσεξε είναι ακόμα εξωτερικός συνεργάτης και όχι υπάλληλος και μάλλον αυτός το έχει επιλέξει να μένει έτσι) αγοράζει υπηρεσίες από διάφορες εταιρείες και τους έχει όλους στην τσίτα και δεν αφήνει κανέναν να αρμέξει την εταιρεία.

geokalp said...

ίσως να ήταν τυχερή αυτή η εταιρεία...
πολλές φορές είναι απλά θέμα προσώπου!

Anonymous said...

Μην πέφτετε θύματα της προπαγάνδας της διοίκησης των ΕΛΠΕ.
Αυτά λέγονται για να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα εις βάρος των εργαζομένων,για να μπορέσουν έτσι να περάσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους.
Οι ετήσιες αποδοχές που αναφέρονται πιο πάνω δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ούτε κατά το ήμισυ
οτι γράφεται αυτην την στιγμή στα blog ειδήσεων στις εφημερίδες και στα κανάλια ειναι πέρα για πέρα ΨΕΜΑΤΑ.
με ψέματα η εταιρεία προσπαθεί να κόψει τον μόχθο μας και να ρίξει την κοινη γνωμη εναντιων μας,ωστε οι μεγαλομετοχοι να κερδισουν ακομα περισσοτερα εις βαρος δικο μας και του δημοσιου και κοινου συμφεροντος
δεν φτανει που λενε ψεματα για τις αμοιβές των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ ετοιμάζουν και το πεδιο για το ξεπούλημα της μοναδικής ΚΕΡΔΟΦΟΡΑΣ επιχείρησης που δίνει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κρατους.......θα το χρεωσουν και αυτο στους εργαζομενους?
μπραβο τους αξιοι οι δημοσιογραφοι ......ουτε καν διασταύρωσαν ή ελέγξανε την εγκυρότητα των στοιχείων που τους εδωσε η εταιρεια .... τελικα δεν τα περνουν αδικα τα λεφτα τους τα "ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ" και με το παραπανω

για περισοτερες λεπτομέρειες μπορειται να δειτε εδω
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=71219&catid=3&la=1