28.12.06

Ρευστότητα

Μια παράμετρος του συστήματος που αξίζει της προσοχής μας είναι η ρευστότητα ή αλλοιώς η ζήτηση χρήματος, που λένε και οι μακρο-οικονομολόγοι.
Σύμφωνα με τα θεωρητικά, η ζήτηση χρήματος από τις επιχειρήσεις ή τους ιδιώτες επηρεάζεται από την επιθυμία τους να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία με τη μορφή ρευστών διαθεσίμων για λόγους που υπερνικούν το κόστος ευκαιρίας των "χαμένων" προσόδων (τόκων).
Οι λόγοι αυτοί είναι:
1. διευκόλυνση των συναλλαγών
2. αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
3. κερδοσκοπία
Όλοι συμφωνούν ότι λόγω των χαμηλών επιτοκίων δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να περιμένεις να πάρεις τόκους είτε ως επιχείρηση είτε ώς ιδιώτης!
Οπότε, ας δανειστείς για να ξοδέψεις! - που λέει (κάνει) κι ο σοφός λαός!
Ας πάρουμε όμως και κάθε αιτιολογία ξεχωριστά:
1. για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, πλέον υπάρχουν τουλάχιστον οι πιστωτικές κάρτες, για να μην μιλήσουμε για δάνεια(!) και πάντως διευκόλυνση ζητά κάποιος για βραχυχρόνια περιόδο
2. αν θεωρήσουμε ότι η ζωή μας κινείται καθημερινά σε καταστάσεις αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών (π.χ. να πληρώσουμε μισθούς ή να αγοράσουμε χριστουγεννιάτικα) τότε είναι σοβαρός λόγος!
3. μήπως η κερδοσκοπία από μόνη της είναι αρκετή για την αύξηση της ρευστότητας του συστήματος;

Ένα παράδειγμα πως μπορεί να αυξηθεί η ρευστότητα σε περιόδους κρίσης.
(η ιστορία είναι προϊόν φαντασίας!)
Αρχές του 2006, τα χρηματιστήρια καλπάζουν σε νέα υψηλά και όλα δείχνουν να πηγαίνουν προς το καλύτερο. Κανείς δεν ανησυχεί.
Μια ωραία μέρα - εκεί τέλος Απριλίου με αρχές Μαϊου - ως δια μαγείας παρατηρούνται αποσταθεροποιητικές τάσεις που στην ουσία γκρεμίζουν τους δείκτες αβασάνιστα. Δεν φάνηκε να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος (αυξομειώσεις επιτοκίων, πληθωρισμός, ύφεση κλπ.), ούτε εκ των υστέρων, παρά μόνο η ρήση "ότι ανεβαίνει πέφτει κιόλας!".
Σχεδόν άμεσα, η Bank of Japan εκτός του ότι αυξάνει τα επιτόκια, που διατηρούσε αμετάβλητα για χρόνια, στο 0.25%(!) ανοίγει και την πίσω πόρτα σε δανειολήπτες - βλέπε funds - και να η "ένεση ρευστότητας" που όλοι περιμέναμε!
Από τότε μέχρι σήμερα... τα χρηματιστήρια καλπάζουν σε νέα υψηλά και όλα δείχνουν να πηγαίνουν προς το καλύτερο! Κανείς δεν ανησυχεί!
Άλλωστε, στην επόμενη κρίση, τα επιτόκια της BoJ θα είναι 0.50%!!!
(αλλοιώς carry trade: δανείζομαι σε ¥ με 0.25% κι επενδύω.. όπου θέλω!)

No comments: