Ας αναπαραγάγουμε κάτι ενδιαφέρον!
(τα bold και τα links δικά μου)
Όταν δεν υπάρχει η παραμικρή ”δέσμευση” με τις αγορές και ως εκ τούτου οι απόψεις που εκφράζεις δεν οδηγούν σε σύγκρουση συμφερόντων, τότε σαφώς μπορείς να μιλάς… ”έξω από τα δόντια”.
Αυτό ακριβώς ισχύει για τον κ. Peter Morici, καθηγητή Διοίκησης Διεθνών Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Maryland, ο οποίος όμως αποδεικνύεται απόλυτα ακριβής σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του για δέκα ”δύσκολα” μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.
Ο κ. Morici βρέθηκε στην κορυφή της αντίστοιχης κατάταξης που πραγματοποιεί η οικονομική ιστοσελίδα MarketWatch για τους καλύτερους σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους σχετικά με μακροοικονομικά στοιχεία όπως: Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δείκτη μεταποίησης, εμπορικό έλλειμμα, λιανικές πωλήσεις, πληθωρισμό, παραγωγικότητα, ενάρξεις κατασκευής κατοικιών, πωλήσεις νέων κατοικιών, παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών και προσωπικά εισοδήματα.
Ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Maryland είχε τις καλύτερες προβλέψεις (συγκρινόμενες με τις τελικές επίσημες ανακοινώσεις) τον Οκτώβριο για τα παραπάνω στοιχεία και ως εκ τούτου κέρδισε, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τη θέση του κορυφαίου.
--Οι αφελείς πολιτικοί παράγοντες…
Σε συνέντευξή του στο MarketWatch, ο κ. Morici είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος σχετικά με την αντίληψή του για την ”κατάσταση” κορυφαίων οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, όπως ο πρόεδρος της Federal Reserve κ. Ben Bernanke και ο υπουργός Οικονομικών κ. Henry Paulson. Ποια είναι η άποψή του για τους δύο ισχυρούς άνδρες της αμερικανικής οικονομίας; ”Είναι απολύτως αφελείς σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τις σχέσεις με την Κίνα αλλά και την πορεία του δολαρίου”.
Θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι της Κίνας και να ξεκαθαρίσουν στο Πεκίνο ”ποιος είναι ο αρχηγός”. ”Θα πρέπει να τους ξεκαθαρίσουμε το απλούστερο: Εάν δεν προχωρήσετε σε ανατίμηση του νομίσματός σας θα το πράξουμε εμείς”. Με ποιον τρόπο; Με την επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ανάλογου ύψους με τις αντίστοιχες επιδοτήσεις που η Κίνα προσφέρει στις εταιρίες της.
”Ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε ό,τι αφορά την Κίνα. Όμως οι Κινέζοι έχουν τόση ανάγκη εμάς όση εμείς τα δικά τους προϊόντα αλλά και επενδυτικά κεφάλαια. Εάν, τελικά, η αμερικανική οικονομία ”βυθιστεί” εξαιτίας της ανοησίας να λυθεί αυτό το πρόβλημα, τότε όλοι μας θα υποφέρουμε. Όσο για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν θα ενδιαφέρει κανέναν”.
Ο κ. Morici, δε, προχωρά ένα βήμα παραπέρα και δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι οι κ. Bernanke και Paulson μοιάζουν ”να μην έχουν σχέση με το αντικείμενό τους. Δεν φαίνεται να κατανοούν την ανάγκη τόσο ”ξεκαθαρίσματος” στη Wall Street όσο και άσκησης σημαντικών πιέσεων στην Κίνα”.
--…και η διεφθαρμένη Wall Street
Ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Morici αντιμετωπίζει τη Wall Street πιθανώς να αντικατοπτρίζει και τις σκέψεις όσων δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτήν κυρίως ως επενδυτές.
”Το βασικό χαρακτηριστικό της Wall Street είναι η διαφθορά. Η αγορά είναι το ”ελατήριο” της αμερικανικής οικονομίας και αυτό το ελατήριο έχει σπάσει. Παράλληλα οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να εξετάσουν λεπτομερώς τη δράση των οίκων αξιολόγησης σε ό,τι αφορά σύνθετα επενδυτικά προϊόντα όπως οι εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs)”, δηλώνει ο κ. Morici.
Όσο για τους τραπεζίτες, καλύτερα θα ήταν να τον ακούσουν, γιατί υπάρχει περίπτωση να εκφράζει με πολύ πιο σαφή τρόπο αυτό που σκέφτεται ο μέσος πολίτης και όχι κατ’ ανάγκη μόνο στις ΗΠΑ. ”Οι τραπεζίτες δεν έχουν την αίσθηση της ντροπής. Η διαφθορά έχει ”καλύψει” αρκετές εταιρίες της Wall Street. Το μόνο που ενδιαφέρει τους τραπεζίτες είναι να κερδίζουν 40 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Οι υψηλές αμοιβές τους ”δικαιολογούνται” μέσω των ψεμάτων με τα οποία γεμίζουν την αγορά και το μυαλό του μέσου Αμερικανού σχετικά με την πραγματική αξία των επενδύσεών τους”.
Πηγή: Euro2day (14/11/2007) - Πρώτη Δημοσίευση: MarketWatch (11/11/2007)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment