1.8.07

Οι μόνοι...

που μάλλον έχουν ακριβώς το σφυγμό της αγοράς είναι οι κύριοι της Morgan Stanley...


Διάβαζα κι εχθές το άρθρο Morgan Stanley: H διόρθωση δεν τελείωσε ακόμα, η αγορές ξαπόστασαν για μια μέρα και σήμερα - από εχθές η Wall - συνεχίζουν την κατηφόρα.
Κι επιπλέον είχαν "προειδοποιήσει" από 16/7 για την πτώση...

Ας δούμε λίγο τι λένε.

1. Το προέβλεπε από καιρό και είχε προειδοποιήσει στις 16 Ιουλίου (Κάτι... που φοβίζει και μυρίζει αρκούδα). Σήμερα η διόρθωση είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι γκουρού του επενδυτικού οίκου εκτιμούν ότι δεν είναι ακόμα καιρός για αγορές καθώς βλέπουν περιθώριο περαιτέρω πτώσης 2% με 9%.

2. Οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σήμερα 7,1% χαμηλότερα από την κορυφή της 1ης Ιουνίου, έχοντας επιστρέψει σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τα τέλη Μαρτίου. Οι αγορές είναι μόλις 1,1% υψηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονταν στις 22 Ιανουαρίου, όταν η Morgan Stanley γύρισε ουδέτερη στις μετοχές. Περαιτέρω υποχώρηση 6% θα μας φέρει στο χαμηλό του 2007 που σημειώθηκε στις 14 Μαρτίου.

3. Τι έλεγε o οίκος στις 16 Ιουλίου"Η αγορά σου δίνει το χρονικό περιθώριο και την ευκαιρία να πουλήσεις. Η δύναμη που δείχνουν οι χρηματιστηριακές αγορές παρά την επιδείνωση των θεμελιωδών δεν μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι πρόκειται για ευκαιρία. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι χρηματιστηριακές αγορές παίρνουν χρόνο πριν αντιδράσουν σε αρνητικές εξελίξεις. Το 2000 είδαμε μια παρατεταμένη διπλή κορυφή (double top), το 1987 και το 1998 τα προβλήματα φαίνονταν ξεκάθαρα για αρκετές εβδομάδες λόγω της επιδείνωσης στα fundamentals. Υπάρχει ένας απλός κανόνας που λέει ότι όταν η αγορά πέφτει με δύναμη, αντιδρώντας σε άσχημα νέα, πρόκειται για αγοραστική ευκαιρία. Όταν η αγορά δεν αντιδρά σε άσχημα νέα, πρόκειται για ευκαιρία πωλήσεων".

4. Παρά τα υψηλότερα επιτόκια, το ακριβότερο πετρέλαιο, τη διεύρυνση των spreads και το δυνατό ευρώ, οι μετοχές είχαν αναρριχηθεί σε νέα ιστορικά υψηλά. Στις αγορές επικρατούσε η άποψη ότι η οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο θα συνέχιζε δυνατή χωρίς να συνοδεύεται από υψηλό πληθωρισμό. Η Morgan Stanley δεν τα έβλεπε ακριβώς έτσι επισημαίνοντας ότι σύντομα οι εξελίξεις θα "τέσταραν" την άποψη αυτή.

5. Tι λέει ο οίκος τώρα
"Θα αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για αγορές αν ο σύνθετος δείκτης αποτίμησης CVI (σήμερα στο 0,3) γυρίσει αρνητικός (υποχώρηση τουλάχιστον 2%). Ενδειξη -0,5 ή -1,1 στο CVI σημαίνει περαιτέρω πτώση 5,5% με 8,9% αντίστοιχα. Πιστεύουμε ότι είναι λογικό να δούμε μια διόρθωση 10%+ στο δείκτη S&P500, την πρώτη του σε αυτό το bull market. Αυτό σημαίνει πτώση στις 1.398 μονάδες από το επίπεδο των 1.459 την Παρασκευή, που είναι 6% χαμηλότερα από την πρόσφατη κορυφή" επισημαίνει ο οίκος.

6. Εξάλλου, προσθέτει "αναμένουμε αρνητική ειδησεογραφία. Όπως είχαμε επισημάνει στις 16 Ιουλίου, τα θεμελιώδη είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται – υψηλότερα επιτόκια, διευρυμένα spreads, ακριβότερο πετρέλαιο, αδύναμο δολάριο. Βλέπουμε να ακολουθούν φόβοι στασιμοπληθωρισμού καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ προβλέπεται να επιταχυνθεί από το 2,7% στο 3,8% προς το τέλος της χρονιάς. Επίσης, η κούρσα του γεν δημιουργεί πίεση στα carry trades και περιμένουμε περαιτέρω υποβαθμίσεις ομολογιακών εκδόσεων."

7. Που να κρυφτείτε και τι να αποφύγετε"Είμαστε ‘overweight’ σε μετρητά σε σχέση με μετοχές και προτιμούμε τη μεγάλη από τη μικρή κεφαλαιοποίηση και επιχειρήσεις με δυνατούς ισολογισμούς. Προτιμούμε τους κλάδους της ενέργειας, φαρμακοβιομηχανίας, τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας. Συστήνουμε ‘underweight’ στον χρηματοοικονομικό κλάδο (επενδυτικές τράπεζες και real estate), αυτοκινητοβιομηχανία" επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Αυτό που μου αρέσει είναι ότι δίνουν και λύση στο πρόβλημα (σημείο 7)!

Από την άλλη UBS: Ηταν άλλη μια διόρθωση του bull market

H ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά έχει διορθώσει 6,7% από την κορυφή της μέσα σε 9 συνεδριάσεις και σύντομα θα δώσει σήμα για αγορές καθώς πλησιάζει ο πάτος, εκτιμά ο επενδυτικός οίκος. Όπως αναφέρει σε έκθεση στρατηγικής στις 31 Ιουλίου, οι προηγούμενες διορθώσεις σε αυτό το bull market ήταν κατά μέσο όρο της τάξης του 8,4%. Και αυτή τη φορά η ανησυχία στην αγορά έχει ενταθεί και μοιάζει με προηγούμενα διορθωτικά επεισόδια, ενώ οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε επίπεδα που έχουμε ξαναδεί στα χαμηλά προηγούμενων διορθώσεων.

"Βραχυπρόθεσμα, η αγορά πιστοδοτήσεων ταλαιπωρείται από μερικό κλείσιμο θέσεων και τεχνικούς παράγοντες. Το επίπεδο όπου βρίσκονται τα credit spreads στην Ευρώπη προεξοφλεί σημαντική αύξηση της αδυναμίας των επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν δανειακές τους υποχρεώσεις, εξέλιξη που θεωρείται απίθανη. Το πρόβλημα για το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων επιχειρήσεων δεν είναι ότι είναι υπερδανεισμένες αλλά ότι έχουν χαμηλή μόχλευση. Το σημερινό cash flow επαρκεί για να αποπληρωθεί όλο το χρέος σε 2,5 χρόνια", λέει η UBS.

Δεν βλέπουν ιδιαίτερα προβλήματα, ούτε χιονοστιβάδα...

Ποιος θα δικαιωθεί είναι θέμα ημερών ή μηνών...

P.S. μιας και μιλάμε για δικαίωση, ας παραδεχτώ ένα λάθος στην θεωρία μου. Ή πιο σωστά μια υπόθεση η οποία δεν φαίνεται να επαληθεύται. Έχει σχέση με την είσοδο "μαρίδας", η οποία θα έδινε extra ώθηση στο δεικτη... Η μνήμη του '99 μάλλον δεν έχει διαγραφεί ή ωραιοποιηθεί... Η "μαρίδα" δεν φαίνεται να "τσιμπάει"... Και μάλλον όσοι ήταν να μπουν μπήκαν στην μικρομεσαία και καθαρά ελληνική κεφαλαιοποίηση.

1 comment:

geokalp said...

Στη χθεσινή ανακοίνωση του ΚΑΑ αναφέρεται ότι ο αριθμός των ενεργών κωδικών Ιουλίου είχε αυξηση 40% - περίπου 140,000 κωδικοί - δείγμα ότι η "μαρίδα" αγοράζει μόνο ακριβά... εάν η πρόβλεψη τελικά θα επαληθευτεί θα φανεί από την πορεία των αγορών - όχι της δικιάς μας - τους επόμενους μήνες...