12.11.07

Μίνι κωλοτούμπα...


Μέσα σ' όλα σήμερα διαβάζω στο capital:
Τ. Αράπογλου: Η κρίση των subprime θα συνεχιστεί και το 2008
Σημειώνει πως η κρίση των subprime έχει αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς έχει περιοριστεί η ρευστότητα και έχει ανέβει το κόστος στη διατραπεζική αγορά, καθώς παρατηρείται έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών να δανείσει η μία την άλλη.
Όσες δε τράπεζες, συνεχίζει, εξαρτώνται από "χονδρικό" δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους θα πληρώσουν το χρήμα πιο ακριβά. Και σταδιακά, σε βάθος χρόνου, το κόστος αυτό θα "περάσει" σε κάθε τράπεζα που εξαρτάται από εξωτερικό δανεισμό.
Για το πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να έχουμε σαφή εικόνα γύρω από την αγορά των subprime, ο κ. Αράπογλου σημειώνει ότι: μετά το α΄ τρίμηνο του 2008 όλες οι ζημιές που έχει το διεθνές τραπεζικό σύστημα θα βγουν σταδιακά. Και δεν αποκλείει οι συνέπειες της κρίσης να συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2008. Λόγω λοιπόν της συγκυρίας, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.


Αυτά δηλώνει σήμερα 12/11/2007.
Κι επειδή ένας από τους λόγους που γράφω blog είναι για να θυμάμαι, και ..θυμήθηκα!

Τ. Αράπογλου και Θ. Πανταλάκης μιλάνε για την κρίση (13/8/2007)
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου μιλώντας στο Capital.gr σημειώνει πως οι αγορές παρασύρονται από ορισμένα "μεμονωμένα" φαινόμενα και αντιδρούν νευρικά. Υπογραμμίζει πως το φαινόμενο των subprime είναι περιορισμένο και επαναλαμβάνει ότι ουδέν φόβο διατρέχουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν είναι εκτεθειμένες σε ανάλογα δάνεια. Ωστόσο, τονίζει ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στα deals διεθνώς, καθώς αυτά βασίζονται στην τραπεζική χρηματοδότηση και σήμερα η διάθεση των τραπεζών να δανείσουν έχει μειωθεί. Παράλληλα, εκτιμά ότι όσοι δανείστηκαν για μετοχές θα πρέπει να πουλήσουν.
Όσο για το "μαζικό παγκόσμιο ξεπούλημα μετοχών" την περασμένη Παρασκευή ο κ. Αράπογλου το χαρακτήρισε ως "συγκυριακό", τονίζοντας πως τα χρηματιστήρια πέφτουν διότι λειτουργούν ως ενιαία αγορά.


Αντέχουν στους κραδασμούς οι ελληνικές τράπεζες (13/8/2007)
«Η αστάθεια που επικρατεί στις αγορές με αφορμή τα subprime δάνεια και τις χρεοκοπίες funds είναι συγκυριακή και τα φαινόμενα μεμονωμένα» επισημαίνει κ. Αράπογλου.
Υπήρξε υπερβολική αντίδραση στις αγορές ωστόσο φαίνεται ότι ο αντίκτυπος είναι οριακός και οι επενδυτές επιδεικνύουν ιδιαίτερη ωριμότητα συνεχίζει ο διοικητής της Εθνικής και αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και δεν είναι εκτεθειμένες σε assets υψηλού ρίσκου.

Όσοι με διαβάζουν θα ξέρουν ότι εάν προτείνω κάτι αυτό είναι ΕΤΕ (διαβάστε και το υπόλοιπο του πρώτου άρθρου). Και δεν θα σταματήσω τώρα γιατί οι λόγοι είναι πέρα και πάνω από τον Αράπογλου και τον κάθε Αράπογλου.
Απλά, θα πρέπει ακόμα και ο κορυφαίος CEO αυτής της χώρας, να ξέρει πως να ξεφεύγει τους σκόπελους ειδικά όταν έχει μπροστά του δημοσιογράφους και κρίσεις όπως αυτή της subprime, που ούτε οι ίδιοι οι Αμερικάνοι τραπεζίτες δεν γνωρίζουν (ακόμα;) πόσο βαθιά έχει φτάσει, πόσοι θα παραιτηθούν και πόσα δάνεια θα αναγκαστούν να διαγράψουν...

No comments: