17.6.10

όλα τα λεφτά ΙΙ

Επώδυνες μεταρρυθμίσεις στα ασφαλιστικά των «27»

Η Επιτροπή αναμένεται να υποστηρίξει στη «Πράσινη Βίβλο» της ότι η αντιστοιχία πρέπει να είναι 2/3 του ενεργού βίου ενός ευρωπαίου στην εργασία και το 1/3 στη σύνταξη. Με δεδομένο ότι μέχρι το 2060 το προσδόκιμο ζωής υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 7 χρόνια είναι φανερό ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον καθορισμό των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με άλλα λόγια η Κομισιόν βρίσκεται κοντά στην άποψη των 40 ετών πλήρους εργασίας και την έξοδο στη σύνταξη στα 70. Για τον κ.Άντορ οι εναλλακτικές επιλογές δεν είναι πολλές, είτε θα πρέπει να αυξηθούν τα χρόνια εργασίας είτε να μειωθούν οι συντάξεις και να αυξηθούν μαζί οι εισφορές προκειμένου να επιβιώσουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=33531149
Πράσινη Βίβλος για τα εργασιακά

Όλα τα λεφτά το ασφαλιστικό/δημογραφικό/συνταξιοδοτικό/εργασιακό στη παρούσα φάση: ΟΛΕΣ οι χώρες παίρνουν "μέτρα ενάντια στη κρίση" που αφορούν όλους όσους εργάζονται, προς το χειρότερο. Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση καθώς δεν έκανε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού στη δεκαετία των μηδενικών, μόνο η Πετραλιά α-τόλμησε και θα μας πληρώνουν καλά όσοι ξεκινήσουν να εργάζονται με ένσημα από το 2013 (αλληλεγγύη των γενεών υπέρ των γηραιότερων - τοποθέτηση της επιλυσης του προβλήματος στο μέλλον, μόνο γύψο για τώρα).

Αλλά αυτό που έχει αξία είναι τα μαθηματικά:
1. "2/3 του ενεργού βίου στη εργασία"
2. Ενεργός βίος, πχ εγχώριου ανδρός: 80 έτη (εξειδικευση για τους πάνω από 65 στην Ελλάδα)
3. Συνεπώς: 2/3 Χ 80 έτη = 53 έτη στρογγυλά

"53..; και πως βγαίνει;... δεν βγαίνει..."
Ας πάμε όμως να διαβάσουμε τα νομοσχέδια και τα χθεσινά Π.Δ. για το ασφαλιστικού του Λοβέρδου, εκεί - όπως έχουμε διαβάσει από τις εφημερίδες:
1. Όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 65
2. "Αρθρο 8 Σύμβαση μαθητείας

Mεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας, μέχρι ενός (1) έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων. Οι εν λόγω μαθητευόμενοι λαμβάνουν το εβδομήντα (70) τοις εκατό του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ( Ε.Γ.Σ.Σ.Ε) και ασφαλίζονται στον κλάδο ασφάλισης ασθενείας σε είδος και 1% κατά του κινδύνου ατυχήματος. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και όσοι φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχολές δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος, δεν μπορεί να μαθητεύουν περισσότερο από έξι (6) ώρες την ημέρα και τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα. Για τους έχοντες συμπληρώσει το 16ο έτος η μαθητεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες την ημέρα και τις σαράντα (40) την εβδομάδα. Απαγορεύεται η μαθητεία να πραγματοποιείται από την 22α ώρα μ.μ. έως και την 6η π.μ. Τα άτομα αυτά, με εξαίρεση τις διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν υπόκεινται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας."

3. 65 όριο συνταξιοδότησης - 15 ηλικία εισόδου στην αγορά εργασίας = 40 έτη εργασίας + 15 χρόνια σύνταξη (80 χρόνια μ.ο. ζωής - 65 ηλικία συνταξιοδότησης) = 65 έτη ενεργού βίου ή 61.5% εργασία εντός ενεργού βίου 40 έτη εργασίας / 65 έτη ενεργού βίου), που είναι λιγότερο από 2/3 του ενεργού βίου που θέλει η "Πράσινη Βίβλος" για τα εργασιακά!

Για να έχουμε 67% του ενεργού βίου στην εργασία πρέπει να έχουμε επιπλέον αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, πέρα από τα 65 έτη, ακριβώς 3.55 έτη (67%Χ65 όριο συνταξ. = 43.55-40 σημερινά έτη εργασίας που θα ισχύουν) επιπλέον εργασίας, με σταθερό το μέσο όρο ζωής.

Όμως ο μέσος όρος ζωής αυξάνει ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ο μέσος όρος ζωής μετά τα 65 έτη στην Ελλάδα είναι:
α. Για τις γυναίκες, η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας, κατά την ηλικία των 65 ετών, κυμαίνεται, το χρονικό διάστημα 2005 έως 2006, μεταξύ 9,9 και 10,2 ετών, ενώ η προσδοκώμενη ζωή, κατά την ίδια ηλικία, κυμαίνεται μεταξύ 19,2 και 19,4 ετών.
β. Για τους άνδρες, η προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας, κατά την ηλικία των 65 ετών, κυμαίνεται, το χρονικό διάστημα 2005 έως 2006, μεταξύ 9,5 και 10,1 ετών, ενώ η προσδοκώμενη ζωή κατά την ίδια ηλικία κυμαίνεται μεταξύ 17,1 και 17,5 ετών.

δηλαδή,
α. γυναίκες, 65 + 10 με προβλήματα υγείας ή 65 + 19 χωρίς προβλήματα υγείας = 75 ή 84
β. άνδρες, 65 + 10 με προβλήματα υγείας ή 65 + 17 χωρίς προβλήματα υγείας = 75 ή 82

που σημαίνει ότι έχουμε απευθείας +4 χρόνια για γυναίκες και +2 χρόνια για άνδρες, να τους πληρώνουμε συντάξεις χωρίς να δουλεύουν, διαταράσσοντας τα δημόσια οικονομικά λόγω των επιπλέον ετών παροχών συντάξεων και γενικότερα δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους που ..ζουν μετά τα 80!! [όσοι συνταξιούχοι ..αποδημήσουν εις Κύριον νωρίτερα από τα 80 είναι ξεκάθαρο κέρδος για το νέο ασφαλιστικό αλλά δύσκολο να υπολογιστεί το όφελος εκ των προτέρων... μόνο μετά..!]

Και η λύση αντιμετωπίζεται μερικώς από το Μνημόνιο (νομοσχέδιο ασφαλιστικού σελ.11) , θεσμοθετώντας την αυτόματη αναπροσαρμογή (προσοχή, μην μπερδεύεστε με την παλαιά ΑΤΑ, εκείνη ήταν του τιμάριθμου..) των ορίων συνταξιοδότησης:
Εισάγεται από το 2020 μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής του γενικού ορίου ηλικίας με βάση το προσδόκιμο ζωής και κατά το 1/3 της μεταβολής αυτού ανά 10ετία - λινκ.

Μιλαμε ότι το Μνημόνιο είναι απάνθρωπο για τα Δημόσια Οικονομικά καθώς δεν καταφέρνει να ελαχιστοποιήσει τις παροχές συντάξεων για τον ολοένα και γηραιότερο εγχώριο πληθυσμό. Τα γράφει και ο Friedman: "We have collected from today's young to pay today's old and counted on tomorrow's young to keep doing so. That was a fine scheme as long as the number of young people was rising faster than old people. When that ratio comes to an end, such a system also has to end."

2 comments:

Anonymous said...

"Το ΔΝΤ είναι απάνθρωπο για τα δημόσια οικονομικά κλπ.."
Ενώ, εννοείς ,φροντίζει πολύ τους ανθρώπους!!!
Δεν πας να σε δει κάνας ψυχίατρος;

geokalp said...

αφού το παρέφρασες, γιατί δεν έκανες copy paste όλη την αράδα;
ας το κάνω εγώ, μπας και τη διαβάσεις με πιο ψυχραιμία:
"Μιλαμε ότι το Μνημόνιο είναι απάνθρωπο για τα Δημόσια Οικονομικά καθώς δεν καταφέρνει να ελαχιστοποιήσει τις παροχές συντάξεων για τον ολοένα και γηραιότερο εγχώριο πληθυσμό."

και βέβαια η αδυναμία αναγνώρισης σαρκασμού/χούμουρ είναι δεδομένη...
θα σε δικαιολογούσα είτε εάν δεν διάβασες το ποστ πριν την αράδα πιο πάνω είτε εάν δεν έχεις ιδέα τι εστί Φρήντμαν