22.6.10

Βρετανία: Περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό λιτότητας

Από περικοπές δημόσιων δαπανών και όχι από αύξηση της φορολογίας θα προέλθει το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Βρετανίας, σύμφωνα με τον έκτακτο προϋπολογισμό, τον πλέον «σφιχτό» των τελευταίων δεκαετιών, που παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.

Ανακοίνωσε πάγωμα των μισθών του δημοσίου για τα επόμενα δύο χρόνια – ωστόσο τα 1,7 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι θα λάβουν αύξηση 250 στερλινών. Παράλληλα ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από 17,5% στο 20% από τι 4 Ιανουαρίου του 2011. Περίπου ένα εκατομμύριο χαμηλόμισθοι θα σταματήσουν να πληρώνουν φόρο, καθώς το αφορολόγητο θα αυξηθεί κατά 1.000 στερλίνες στις 7.475 στερλίνες.

Από τον Ιανουάριο του 2011, θα επιβληθεί φόρος στις βρετανικές τράπεζες αλλά και τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στη Βρετανία, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα 2 δις. στερλινών στο βρετανικό κράτος. Ο κ. Όσμπορν πρόσθεσε ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έχουν συμφωνήσει να επιβάλουν αντίστοιχους φόρους.


Υπεραμυνόμενος της απόφασης της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών να προχωρήσει άμεσα στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, ο κ. Όσμπορν είπε ότι «η κρίση στην ευρωζώνη μας δείχνει ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ότι τα χαμηλά επιτόκια προστατεύουν την οικονομική ανάκαμψη, ενώ τόνισε ότι οι χώρες που έχουν πλεόνασμα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια ζήτηση.

Ο Βρετανός υπουργός είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αρμόδιας υπηρεσίας και εξ’αιτίας των μέτρων λιτότητας, η οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερους ρυθμούς απ’ό,τι είχε προβλεφθεί. Η ανάπτυξη φέτος προβλέπεται να ανέλθει σε 1,2%, αντί για 1,3% που είχε προβλεφθεί, 2,8% το 2012 και 2,9% το 2013.

Ο κ. Όσμπορν υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν «προοδευτικό προϋπολογισμό από έναν προοδευτικό συνασπισμό που κυβέρνα προς το εθνικό συμφέρον».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η Χάριετ Χάρμαν είπε ότι ο κ. Όσμπορν χρησιμοποιεί τα προβλήματα της ευρωζώνης σαν άλλοθι για τον προϋπολογισμό, ωστόσο, όπως είπε, «η Ελλάδα δεν είναι άλλοθι για αυτόν τον προϋπολογισμό» καθώς «βρίσκεται σε τελείως διαφορετική θέση από εμάς» - είναι σε ύφεση, δεν ελέγχει τα επιτόκιά της και έχει υψηλότερο δημόσιο χρέος.

Ισχυρίστηκε ότι το κίνητρο πίσω από τον προϋπολογισμό δεν είναι η ανάγκη για μείωση του ελλείμματος αλλά η συντηρητική ιδεολογία για περιορισμό του κράτους.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1833826

__________________________

Ας πούμε ότι σταματούν οι "ξένοι οίκοι" να ασχολούνται με την Ισπανία, την Αγγλία και βέβαια την Αμερική... Για πόσο καιρό; Δηλαδή, δεν πρόκειται να το συνεχίσουν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, μέχρι να τους βρούνε ένα άλλο "παιχνίδι" να εκτονωθούν; πχ την Ελλάδα την έστειλαν στο ΔΝΤ και κοντά στο 1994... ενώ από πλευράς εργασιακών σχέσεων ο στόχος είναι το 1956..! Πολλά δείχνουν - και η προηγούμενη εμπειρία της Ελλάδας - ότι δόθηκε μια παράταση μέχρι να επαναληφθούν οι εχθροπραξίες. Μόνο η Ισπανία είναι πολλά λεφτά - λογικά οι Γερμανοί τα χρειάζονται...

No comments: