24.6.10

Απολύσεις και μετατάξεις

Λουκέτο σε 19 οργανισμούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βάζει η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο που τέθηκε χτες σε διαβούλευση, ενώ προβλέπεται και η συγχώνευση ακόμη 12 οργανισμών. Στους υπό κατάργηση οργανισμούς προβλέπεται η απόλυση όλων των συμβασιούχων, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα πρέπει σε 15 ημέρες να αιτηθούν μετάταξη.

Στην περίπτωση της εταιρίας ΑΓΡΟΓΗ, περίπου 270 υπάλληλοι από τους συνολικά 340, θα βρεθούν χωρίς δουλειά, καθώς πρόκειται για συμβάσεις που ξεκίνησαν μία ημέρα πριν την προκήρυξη των εκλογών της 11ης Σεπτεμβρίου 2009.

Όσον αφορά το σύνολο των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών προβλέπεται η απόλυση όλων των συμβασιούχων, ενώ για όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους δίδεται ένα περιθώριο 15 ημερών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να ζητήσουν μετάταξη. Μετά την πάροδο των 15 ημερών, εάν οι υπάλληλοι δεν εμφανιστούν στη νέα υπηρεσία τους, θεωρείται ότι κατήγγειλαν τη σύμβασή τους και δεν θα δικαιούνται καν αποζημίωση. Η διαδικασία αλλαγών θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Ιουλίου.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει άλλο νομοσχέδιο, στο οποίο θα καθοριστεί το μέλλον άλλων 60 περίπου οργανισμών και φορέων.

Προς το παρόν, εκτός λειτουργίας τίθενται:

Α) Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

*Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου, νπιδ. (Καταργείται ως νομικό πρόσωπο και λειτουργεί στο εξής ως υπηρεσιακή μονάδα του Εθνικού Τυπογραφείου επιπέδου τμήματος).

2. Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) ν.π.ι.δ. (Καταργείται ως νομικό πρόσωπο και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από τη Γενική Γραμματεία μεταναστευτικής Πολιτικής).

Β) Υπουργείο Οικονομικών

* Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (Ε.ΤΑ.Κ.Σ)

*Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών

Γ) Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

*Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών (Ε.Α.Γ.Ε.)

*Ιόνιος Ακαδημία

Δ) Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

*Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία

* Ένωση για την Αντισεισμική Προστασία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (ΕΑΣΠ-ΟΣΕΠ), ν.π.ι.δ, (καταργείται και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται και ασκούνται από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών ΙΤΣΑΚ)

Ε) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

* Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας (Ε.Κ.Ε.Υ.)

* Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (Ι.Ε.Ε.Π.Υ.Υ.), αυτοτελής οργανική μονάδα

Οι αρμοδιότητες του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας, καθώς και του Ινστιτούτου Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας μεταφέρονται και ασκούνται από υπηρεσιακές μονάδες με συναφείς αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

*Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος, (Κ.Κ.Ν.Α.), ν.π.ι.δ., (καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Ε.ΚΕ.Α..)

*Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας (Ι.Κ.Δ.Ε.) (καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.),

13. Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.ΠΑ. ΑμεΑ), ν.π.ι.δ., (καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), ν.π.δ.δ.

*Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

14. Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης ( 51 υπηρεσιακές μονάδες)

15. Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας ν.π.ι.δ., (καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.)

Ζ) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

*Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (Ε.Ε.ΚΕ.Π.Π.), ν.π.ι.δ., (καταργείται)

Οι αρμοδιότητες ορισμένων από τους καταργούμενους φορείς οι οποίες κρίθηκε ότι εξυπηρετούν και με τα σημερινά δεδομένα το δημόσιο συμφέρον, μεταφέρονται σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες με συναφές αντικείμενο.

Παράλληλα, σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης τίθενται οι ακόλουθες εταιρείες:

* Η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ Α.Ε.), εποπτευόμενη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής,

*Το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου ΑΕ (ΙΧ.ΘΥ.Κ.Α.), εποπτευόμενη από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,

3. Το Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε., εποπτευόμενη από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και

4. Η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. εποπτευόμενη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι διατάξεις με τις οποίες συνεστήθη η Εταιρεία Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Αττικής “Λεύκιπος” εποπτευόμενη από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, καταργούνται. Σημειώνεται ότι η εταιρεία αυτή δεν είχε ουσιαστικά λειτουργήσει.

Το τακτικό προσωπικό των υπό λύση και εκκαθάριση εταιρειών, μετά από αίτησή στην οποία εκφράζει την προτίμησή του θα μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας και αξιοποιείται σε άλλους φορείς και υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα οι οποίοι εδρεύουν στο νομό (ή σε όμορο) όπου ήδη υπηρετούσε.

Επιπλέον, οι φορείς που συγχωνεύονται είναι:

* Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Ι.Κ.Π.Α.) καταργείται ως αυτοτελές ν.π.δ.δ. και συγχωνεύεται με το ν.π.δ.δ. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), λόγω συνάφειας του αντικειμένου τους.

* Η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών (ΣΕΥΥΟ), η οποία εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών, συγχωνεύεται με το ΕΚΔΔΑ, εποπτείας Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

* Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συγχωνεύεται με το νπιδ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο θα υπηρετεί στο εξής το σκοπό του Μουσείου. Επίσης καταργείται η Διοικούσα Επιτροπή και λήγει η θητεία των μελών της.

* Συγχωνεύονται ακόμη οι ανώνυμες εταιρείες «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας» (ΕΛΚΑ), «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης» (ΕΛΚΕΑ), «ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ" και «Κέντρο Ελληνικής Γούνας», μέσω απορρόφησης στο «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε».

* Η Εταιρεία Διανομής Αερίου (Ε.Δ.Α. Α.Ε.) και η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου, ΔΕΠΑ Α.Ε.) συγχωνεύονται με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη.

http://news247.gr/ellada/megales_allages_sto_dhmosio.379616.html

______________________________

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου γιατί το κρατάνε;

Μήπως θέλουν να προάγουν την εγχώρια παραγωγή τέχνης;

______________________________

Ξεκινά η λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής

Tuesday December 09, 2008 02:00 AM

Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής ή άδειο κουτί;


Μέσα στο θολό τοπίο και το νοσηρό κλίμα των ημερών πέρασε απαρατήρητη η ψήφιση στη Βουλή της πρότασης νόμου της ΝΔ για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. Ίσως καλύτερα: πρόκειται για μια παντελώς προσχηματική πρωτοβουλία που η μόνη χρησιμότητά της είναι να μπορεί να ισχυρίζεται επικοινωνιακά η ΝΔ: «έφτιαξα ένα Ταμείο κατά της φτώχειας».

Το νομοθέτημα αυτό δεν περιέχει απολύτως κανένα συγκεκριμένο μέτρο κατά της φτώχειας. Το μόνο που κάνει είναι να τοποθετεί 100 εκ. € σε ένα άδειο κουτί που φέρει το βαρύγδουπο τίτλο «Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής». Γιατί αυτό είναι το ποσό που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2008. Όλα τα άλλα περί 500 εκατομμυρίων Ευρώ από τον πρώτο κιόλας χρόνο ή προοπτικά 1.000 ευρώ για τα δύο εκατομμύρια Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας που μας λέει η κυβέρνηση είναι απλώς λόγια του αέρα.

Αν οι προθέσεις της κυβέρνησης ήταν ειλικρινείς, θα έφερνε κατευθείαν προς συζήτηση και ψήφιση τις συγκεκριμένες πολιτικές κατά της φτώχειας που προτείνει. Η κυβέρνηση, όμως, δεν προτείνει τίποτα το συγκεκριμένο, διότι η πρόθεσή της δεν είναι αυτή. Κατασκευάζει απλώς ένα επικοινωνιακό άλλοθι.

Οι πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελούν βασική ιδεολογική και πολιτική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών δυνάμεων. Η ΝΔ συμπεριφέρεται σαν η φτώχεια να αποτελεί ένα αυτόνομο φαινόμενο που δεν έχει άμεση σχέση με τις κοινωνικές ανισότητες και με το αποτέλεσμα πολιτικών που τις οξύνουν ή τις αμβλύνουν. Για το λόγο αυτό, η αποτροπή των συνθηκών δημιουργίας της φτώχειας δεν την απασχολούν καθόλου.

Όμως, σε μια ευνομούμενη κοινωνία οφείλουμε όχι μόνο να ανακουφίζουμε την υπαρκτή φτώχεια με επιδοματικές πολιτικές, αλλά να αποτρέπουμε τη δημιουργία της. Το θέμα είναι πώς να μη δημιουργούμε οικονομικά εξαρτώμενους πολίτες, και όχι να τους εξαθλιώνουμε πρώτα και στη συνέχεια να κάνουμε κρατική φιλανθρωπία με λογική φιλόπτωχου ταμείου.

Υπό το πρίσμα αυτό, η πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ έχει σαφή χαρακτηριστικά. Στη φορολογική πολιτική, έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική αντίστροφής αναδιανομής των εισοδημάτων από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα προς τους έχοντες και κατέχοντες (αύξηση ΦΠΑ, αύξηση λοιπών έμμεσων φόρων, κατάργηση ΦΜΑΠ, φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα, αύξηση συμβολής των φυσικών προσώπων στη φορολογία εισοδήματος…)

Το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ είναι πλήρως αποτυχημένο και στηρίζεται σε λογικές φθηνού κόστους εργασίας, π.χ. με τη θεσμοθέτηση της μείωσης του κόστους υπερωριών, συμπιέζοντας τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Η ακρίβεια, ειδικά στα αγαθά ευρείας κατανάλωσης διαβρώνει την αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης και των χαμηλών στρωμάτων, εντείνοντας τα φαινόμενα φτώχειας.

Το κοινωνικό κράτος δέχεται απανωτά πλήγματα με τη στασιμότητα της χρηματοδότησης της παιδείας, της υγείας, την υπολειτουργία του ΕΣΥ, την ανεπάρκεια των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας.

Οι ενεργές πολιτικές απασχόλησης είναι ανύπαρκτες με αποτέλεσμα την ένταση των φαινομένων ανεργίας, υποαπασχόλησης και ετεροαπασχόλησης.

Το σύνολο των πολιτικών αυτών οδηγεί σε όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η φτώχεια δεν είναι λοιπόν ένα μοιραίο και ανεξήγητο φαινόμενο.

Αυτή είναι και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για το ΠΑΣΟΚ, το Κράτος οφείλει να μεριμνά για δίκαιη φορολόγηση των εισοδημάτων, για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων. Οφείλει με τις πολιτικές του να συμβάλλει στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Και οφείλει να μεριμνά ώστε να παρέχονται αναβαθμισμένα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες στους πολίτες, αντάξια του επιπέδου των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Αυτές είναι οι σαφείς πολιτικές προτεραιότητες της προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

Εξίσου σαφές είναι πως τα ζητήματα αυτά δεν αποτελούν προτεραιότητα για τη ΝΔ. Λείπει η πολιτική βούληση αντιμετώπισης των φαινόμενων της φτώχειας στη ρίζα τους. Και δυστυχώς το περίφημο «Ταμείο» δεν βοηθά καν -έστω- στην εκ των υστέρων πραγματική ανακούφιση της φτώχειας γιατί η σύστασή του δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα.

Επιπρόσθετα, αποτελεί εσφαλμένη και σπάταλη επιλογή η δημιουργία ενός ακόμη φορέα που έχει και αυτός διοικητικό κόστος όχι αμελητέο (επταμελές ΔΣ, προσωπικό διοίκησης, λογιστήριο, γραφεία, πάγια έξοδα,…) και επιφέρει γραφειοκρατία, περιπλέκοντας στη συνέχεια την εφαρμογή των όποιων μέτρων αποφασιστούν. Η χορήγηση του ΕΚΑΣ π.χ., που αποτελεί μέτρο αντίστοιχης κατεύθυνσης έγινε χωρίς να συσταθεί φορέας, περιορίζοντας δραστικά το διοικητικό κόστος και διευκολύνοντας την εφαρμογή του μέτρου.

Είναι πραγματικά λυπηρό να διαπιστώνει κανείς πως η ΝΔ αντιμετωπίζει με όρους επικοινωνιακής πολιτικής ακόμη και ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της φτώχειας και της κοινωνικής συνοχής. Κατά τα ψέματα: στη χώρα μας σήμερα δεν χρειαζόμαστε ένα Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Χρειαζόμαστε μία πολιτική κοινωνικής συνοχής. Και τέτοια πολιτική κοινωνικής συνοχής δεν πρόκειται να έχουμε από αυτή την Κυβέρνηση.

* Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι Βουλευτής Ν. Κοζάνης , Αναπληρωτής Συντονιστής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 10/2/2008.

http://www.gpapak.gr/media/arthra-ston-typo/oikonomia-anaptiksi/ethniko-tamio-kinonikis-sinochis-i-adio-kouti-2/

No comments: