28.6.10

Ντ. Στρος-Καν: Εξισορρόπηση του προϋπολογισμού και ανάπτυξη

Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν υποβάθμισε στις δηλώσεις του από το Τορόντο το βασικό διακύβευμα κατά τη Σύνοδο της Ομάδος G20ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη μείωση των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς, τονίζοντας πως δεν έχει καμμία σημασία.

«Το ζήτημα για εμάς είναι ένα ψευδοπρόβλημα. Κατ�ουσίαν τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από το να υπάρξει κάποιο θέμα: η κατάσταση, η διαφορετική θέση κάθε χώρας για το προϋπολογισμό από τις άλλες. Το ζήτημα δεν είναι : εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, ή ανάπτυξη. Είναι: εξισορρόπηση του προϋπολογισμού και ανάπτυξη», τόνισε ο Στρος-Καν στη συνέντευξη Τύπου.

»Η πραγματικότητα είναι πως κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την αναγκαιότητα να εφαρμόσει μία πολιτική για την τόνωση της ανάπτυξης. Ορισμένως, πέραν αυτού, κάποιοι θα πρέπει επιπροσθέτως να φροντίσουν για την κατάσταση του προϋπολογισμού τους», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πως «οι Αμερικανοί δεν μπορούν να πληρώνουν για να εξασφαλισθεί η ευημερία στον κόσμο», ο Στρος-Καν έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας πως «οι Αμερικανοί έχουν την εντύπωση πως είναι εκείνοι που καθοδηγούν την ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν αληθεύει, αυτοί είναι οι Ασιάτες».

«Εκεί που κατανοώ τον Ομπάμα είναι στο ότι 1% ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μας καταθλίβει όλους», τόνισε ο ίδιος. Όμως, ο Στρος-Καν προσθέτει πως «το πραγματικό ερώτημα» είναι να γνωρίσουμε «γιατί» είναι τόσο ανισόρροπη η ανάπτυξη στις διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ερωτηθείς σχετικά με τον δασμό επί των τραπεζών, ο Στρος-Καν δήλωσε πως «κατ�ουσίαν δεν υπήρξε οπισθοχώρηση» από τη Σύνοδο του Πίτσμπεργκ τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία επιφορτίσθηκε το ΔΝΤ να κάνει προτάσεις για μία τέτοια φορολόγηση και εξέφρασε την ευαρέσκειά του που οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη υιοθετούν αυτήν την άποψη.

«Ορισμένες χώρες δεν το θέλουν, κάτι που είναι πολύ απλοϊκό. Βρίσκω πως αυτό είναι παρακινδυνευμένο. Το γεγονός ότι οι τράπεζες σε αυτές τις χώρες δεν εκτέθηκαν στην κρίση και δεν επένδυσαν σε επικίνδυνα ομόλογα δε σημαίνει πως είναι εσαεί απρόσβλητες», τόνισε ο Στρος-Καν.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1836240

________________________

Μιλάμε για σοσιαλιστή!!!

Ψευδοπρόβλημα έλεγε η Ζαν Μαρι Νεγρεπόντη Δελιβάνη την ανεργία..!

Με τον εικονοκλαστικό αυτό τίτλο, που αναφέρεται στο υπ αριθμόν πρόβλημα της Ε.Ε. αλλά ήδη και της Ελλάδας, κυκλοφόρησε η νέα μελέτη της καθηγήτριας Μ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη.

Στο βιβλίο της αυτό η γνωστή οικονομολόγος:

YΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ότι το πρόβλημα της ανεργίας, όπως προσεγγίζεται από την Ε.Ε. αποτελεί ψευδοπρόβλημα, επειδή:

- ουσιαστικά πρόκειται για πρόβλημα διανομής του συνεχώς ανερχόμενου πλούτου, ανάμεσα στην εργασία και στο κεφάλαιο, και όχι για την ανάγκη εξασφάλισης περισσότερης απασχόλησης.
- αυτό το πρόβλημα οφείλεται στην αχρήστευση των παραδοσιακών νόμων και εργαλείων με τη βοήθεια των οποίων προσδιορίζονταν τα μερίδια εργασίας και κεφαλαίου μέσα στο προϊόν, από το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου και μέχρι τη δεκαετία του 70, εξαιτίας της μετάβασης του καπιταλισμού στο μεταβιομηχανικό στάδιο.
- και συνεπώς, αυτό οφείλει να αντιμετωπισθεί με την προσπάθεια εξεύρεσης νέων νόμων κατανομής, που να εξασφαλίζουν στοιχειώδεις όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, και προπαντός, να αποτρέπουν την εφαρμογή των νόμων της ζούγκλας στις σύγχρονες οικονομίες.

ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ την ευρωπαϊκή από την αμερικανική περίπτωση ανεργίας, δεδομένου ότι στην πρώτη διαπιστώνεται συνύπαρξη ανερχόμενου πλούτου με κατερχόμενες ανάγκες εργασίας και διευρυνόμενο ποσοστό ανεργίας, ενώ στη δεύτερη ο ανερχόμενος πλούτος, συμβαδίζει με χαμηλούς μισθούς, αυξανόμενο ποσοστό πτώχειας, και χαμηλό επίπεδο ανεργίας. Διαχωρίζει, ακόμη, την περίπτωση της ανερχόμενης ελληνικής ανεργίας, από την αντίστοιχη μορφή της Ε.Ε., υπογραμμίζει τις ιδιαιτερότητες της και υποστηρίζει ότι αυτή οφείλεται στην απέναντι στο απουσία εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής, όπως και στις ανειλημμένες μας υποχρεώσεις, Μάαστριχ και στην Ε.Ε.. Οι τελευταίες αυτές μας εμποδίζουν να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που απορρέουν από το χαμηλότερο του μέσου αναπτυξιακό μας επίπεδο.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας, στα τέλη του 20ου και στα πρόθυρα του 21ου αιώνα, δεν είναι πια δυνατή με βάση τα παραδοσιακά πλαίσια της κλασικής -νεοκλασικής και Κεϋνσιανής θεώρησης. Αυτό διότι μια σειρά από παράγοντες που έχουν αναπτυχθεί στις σύγχρονες μεταβιομηχανικές κοινωνίες προκαλούν ανισορροπητικές αποσυνδέσεις, ανάμεσα στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην αναγκαία, εκάστοτε απασχόληση.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ τις προτάσεις, που περιλαμβάνονται στο Λευκό Βιβλίο, δεδομένου ότι, σ αυτό, γίνεται προσπάθεια δικαιότερης κατανομής της ανεπαρκούς απασχόλησης, με την ενθάρρυνση ανισότερης κατανομής της ανερχόμενης ευμάρειας. Οι λύσεις, λοιπόν, που εμπεριέχονται στο Λευκό Βιβλίο αναβιώνουν την παλιά διαμάχη, ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο, εφόσον θέτουν σαφέστατα το πρόβλημα του επαναπροσδιορισμού των μεριδίων εργασίας και κεφαλαίου αποδίδουν τις -νέες και βελτιωμένες γνώσεις-, που αυξάνουν την παραγωγικότητα και περιορίζουν τις ανάγκες για εργασία, αποκλειστικά και μόνον στο κεφάλαιο, και όχι στην εργασία, ενώ πρόκειται για το επιστέγασμα της ανθρώπινης εργασίας, τη διανοητική. απειλούν την Ε.Ε. αν τελικά τις εφαρμόσει, με οικονομική στασιμότητα, αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής, απώλεια βαθμού ανταγωνιστικότητας και αδυναμία οικονομικής και κοινωνικής της επιβίωσης.
Ειδικότερα αναλύονται οι λόγοι, για τους, οποίους οι λύσεις του Λ.Β. είναι κατ εξοχήν ακατάλληλες, ανεφάρμοστες και επικίνδυνες στην ελληνική περίπτωση.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ λύσεις επαναστατικές και εν πολλοίς, πρωτοποριακές για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής -και ελληνικής- ανεργίας, που όμως βασίζονται σε στέρεη αναλυτική βάση και εξασφαλίζουν επιστημονική κάλυψη στο αίτημα της εργασίας, για της γενίκευση των 35 ωρών χωρίς μείωση του επιπέδου αμοιβής της.

Οι λύσεις αυτές προϋποθέτουν περισσότερο και όχι λιγότερο κράτος προνοίας, προκειμένου να μη μεταβληθεί η Ευρώπη, κατά τον 21ο αιώνα, σε απέραντη γκρίζα περιοχή.

http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/112946?osCsid=cuqul7cv56or408mqncvuubgh6

2 comments:

Ζάχαρη said...

Δελιβανη διαβαζω...α,ρε Βιομηχανικη!

geokalp said...

τώρα δικαιώνεται η Ζαν Μαρί!!