22.6.10

Μειώσεις χρεώσεων στα τιμολόγια του Ομίλου ΕΧΑΕ

Σειρά μειώσεων στις χρεώσεις της προς τους επενδυτές, τις εισηγμένες εταιρείες, τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τους θεματοφύλακες αποφάσισε η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Παράλληλα, η ΕΧΑΕ δίνει κίνητρα προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες για την ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών που προσφέρει ο Όμιλος. Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2010.

Μειώσεις Χρεώσεων προς τους Επενδυτές

• Η προμήθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τις συναλλαγές μειώνεται από 0,150‰ σε 0,125‰.

• Το όριο της αξίας χαρτοφυλακίου που εξαιρείται από την πάγια χρέωση αυξάνεται από τα €3.000 στα €15.000. Από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν περίπου 220.000 επενδυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου 2010, οι οποίοι είχαν χαρτοφυλάκιο αξίας από €3.000 μέχρι €15.000.

• Ταυτόχρονα, παρέχεται μια σειρά μειώσεων στις χρεώσεις υπηρεσιών που επιβάλει η ΕΧΑΕ στους επενδυτές για OTC συναλλαγές, εξωχρηματιστηριακές μεταβιβάσεις, κληρονομιές, συστάσεις επικαρπίας κ.λπ.

Μειώσεις Χρεώσεων προς τις Εισηγμένες Εταιρείες

• Οι χρεώσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) που πραγματοποιούν οι εταιρείες της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης μειώνονται κατά 50% από το 1‰ που ισχύει σήμερα στο 0,5‰ (εφόσον η αξία της ΑΜΚ είναι μέχρι €100 εκ.), με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση των συγκεκριμένων εταιρειών.

• Η μέγιστη ετήσια χρέωση των εισηγμένων εταιριών της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης μειώνεται από τα €8.000 σήμερα, σε €7.000.

• Η ετήσια χρέωση των εισηγμένων εταιριών της Εναλλακτικής Αγοράς μειώνεται από τα €4.000 σήμερα, σε €3.000 (για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μέχρι €20 εκ.), από τα €6.000 σήμερα, σε €5.000 (για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση από €20 εκ. μέχρι €40 εκ.) και από τα €8.000 σήμερα, σε €7.000 (για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση από €40 εκ. και πάνω).

Παράλληλα, προωθείται η εναρμόνιση του ωραρίου συναλλαγών της Μεσαίας και της Μικρής Κεφαλαιοποίησης με αυτό της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Μειώσεις Χρεώσεων προς τις Χρηματιστηριακές Εταιρείες και τους Θεματοφύλακες

• Το κόστος των Ειδικών Διαπραγματευτών για τις συναλλαγές και την εκκαθάρισή μετοχών που δεν συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη FTSE/ATHEX-20, μειώνεται από 75% ως και 100%, ανάλογα με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ειδικής διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα, μειώνεται το κόστος μεταβίβασης αξιών από τους Ειδικούς Διαπραγματευτές (και τους λοιπούς επενδυτές) προς τους εκδότες των ETFs.

• Παρέχονται σημαντικές εκπτώσεις (που φτάνουν ως και το 90%) στις προμήθειες που καταβάλουν τα μέλη της Αγοράς Παραγώγων στην ΕΧΑΕ.

• Παρέχονται ακόμη στα Μέλη εκπτώσεις για τη χρήση των νέων υπηρεσιών πρόσβασης στις ξένες αγορές:

- για την προσέλκυση πελατών στις νέες υπηρεσίες Διαβίβασης / Εκτέλεσης Εντολών (υπηρεσίες Xorder & Xsettle) σε αναπτυγμένες ξένες αγορές μέσω του ΧΝΕΤ.

- για την προσέλκυση νέων χειριστών ΣΑΤ στις νέες παρεχόμενες υπηρεσίες διακανονισμού συναλλαγών και θεματοφυλακής επί ξένων τίτλων (υπηρεσίες investor CSD).

- για την προσέλκυση επενδυτών στις νέες υπηρεσίες Inbroker / Inbroker Plus για την παρακολούθηση τιμών και τη διαβίβαση εντολών στις υποστηριζόμενες ξένες αγορές.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1833370

No comments: