«Με την οικονομική κατάσταση να επιδεινώνεται εξαιτίας των επαχθών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τις πιθανότητες μελλοντικής μείωσης του δημόσιου χρέους, θεωρούμε αμφίβολο το κατά πόσον οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών θα σταθεροποιηθούν στο άμεσο μέλλον», επισημαίνει στη σημερινή της έκθεση η Citi.
«Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τους ισολογισμούς των Ελληνικών τραπεζών υποδεικνύουν ότι οι πιέσεις που δέχεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας εντάθηκαν τον Απρίλιο, παράλληλα με την κλιμάκωση της κρίσης δημοσίου χρέους», σημειώνει η παγκόσμια τράπεζα.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της, η συρρίκνωση της καταθετικής βάσης ανάγκασε τις ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν άλλες πηγές χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η έκδοση χρεογράφων τον Απρίλιο από 2,9 δισ. σε 5,8 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα, την ώρα που ο τραπεζικός κλάδος της ευρωζώνης σταθεροποιούνταν σταδιακά, μειώνοντας το βαθμό της εξάρτησής του από την ΕΚΤ σε επίπεδο ρευστότητας.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν σε επίπεδο χρηματοδότησης, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν τον Απρίλιο σε αύξηση των τοποθετήσεών τους σε τίτλους ελληνικού δημοσίου, γεγονός που υποδηλώνει τη μεγάλη δυσκολία της ελληνικής κυβέρνησης να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Ωστόσο, συνεχίζει η Citi, η δημοσιονομική κρίση έχει μετριαστεί μερικώς μετά το αποκορύφωμα του Μαΐου. Η πίεση για χρηματοδότηση της κυβέρνησης ελαττώθηκε σαφώς χάρη στο πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ, το οποίο επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας για τα επόμενα 2,5 έτη. Ταυτόχρονα, οι εκροές καταθετικών κεφαλαίων από τις τράπεζες υποχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες, κατόπιν σύστασης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα για το πότε θα καταφέρει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος να ανακτήσει την υγιή του εικόνα εξακολουθεί να είναι αυξημένη, καταλήγει η Citi.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1830807
No comments:
Post a Comment