Ελλάδα - Κίνα συμμαχία.... Τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και στο Τιμπάκι της Κρήτης, ο εμπορευματικός σταθμός στο Θριάσιο, ο ΟΣΕ, οι τηλεπικοινωνίες, η αεροπορική σύνδεση, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και το? ελαιόλαδο αποτελούν ορισμένους μονάχα από τους τομείς στους οποίους ενδιαφέρονται να επενδύσουν οι εκπρόσωποι της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου στην Ελλάδα. Ενδεικτικό των άριστων σχέσεων των δύο πλευρών είναι ότι ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Ντετζιάνγκ, συναντήθηκε χθες τόσο με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.
Τρεις υπουργοί, η Λ. Κατσέλη, ο Δ. Ρέππας και ο Σπ. Κουβέλης παρουσίασαν στους επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Κινέζο αξιωματούχο τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρας μας. Ήδη έπεσαν οι πρώτες υπογραφές σε διακρατικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Η Ελλάδα αναμένει από την Κίνα ζεστό χρήμα με δύο τρόπους: με επενδύσεις και με την προσέλκυση τουριστών. Επειδή το εμπορικό ισοζύγιο θα είναι άνισο, οι Κινέζοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο.
Ναυτιλία
Ο κύριος όμως τομέας όπου οι δύο χώρες θέλουν να συνεργαστούν είναι η ναυτιλία, όπου και οι δύο είναι υπερδυνάμεις! Πέραν από τις παραγγελίες πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών στα κινεζικά ναυπηγεία, η Cosco έδειξε ενδιαφέρον να ναυλώσει μέρος του ελληνικού στόλου, ενώ οι κρατικοί αξιωματούχοι ζήτησαν να μοιραστούν οι Ελληνες εφοπλιστές την τεχνογνωσία τους με τους Κινέζους ομολόγους τους. Ο διάλογος του Ελληνα πρωθυπουργού και του Κινέζου αντιπροέδρου είναι ενδεικτικός του επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών: Γ. Παπανδρέου: «Οι διμερείς μας σχέσεις είναι άριστες.
Συνεχίζουμε και εμβαθύνουμε τις σχέσεις αυτές, μια στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας, με τις εμπορικές συμφωνίες που προωθούμε και υπογράφουμε, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, με τη συνεχή και ουσιαστική μας συνεργασία σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα». Ζανγκ Ντετζιάνγκ: «Πραγματικά, σήμερα το πρωί, υπογράφηκαν 14 συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορα έργα.
Και αυτό, αποδίδει ακριβώς την πολιτική βούληση της κινεζικής κυβέρνησης, για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, με την ισχυρή ηγεσία σας, η Ελλάδα σίγουρα θα ξεπεράσει αυτές τις προσωρινές δυσκολίες, που αντιμετωπίζετε. Η κινεζική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις κινεζικές, ισχυρές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα και να βρουν εμπορικούς εταίρους για επενδύσεις».
Θερμό κλίμα
Είχε προηγηθεί η κατ' ιδίαν συνάντηση του Θ. Πάγκαλου με τον Ζανγκ Ντετζιάνγκ στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Αμέσως μετά ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπιών των δύο κρατών, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίας συνεργασίας και βοήθειας, τρόποι επενδύσεων από επιχειρήσεις της μιας χώρας στην άλλη, ενώ έγινε αναφορά και στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και σε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής της.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=36459153
Με μια ματια
- Νέο πεδίο ελληνοκινεζικής συνεργασίας σε τουρισμό-μεταφορές-εξαγωγές
- Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον ναυτιλιακό τομέα
- Συμφωνίες ναυπήγησης φορτηγών πλοίων στα ναυπηγεία της COSCO
- Συνεργασία ΟΤΕ - Huawei Technologies στις τηλεπικοινωνίες
- Θ. Πάγκαλος: Συζητήσεις για επενδύσεις σε τουρισμό - υποδομές
- Ζανγκ Ντετζιάνγκ: Κοινή βούληση για αντιμετώπιση της κρίσης
- «Η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες»
- Γ. Παπανδρέου: Άριστες οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας
- Συνάντηση Κινέζου αντιπροέδρου - Κ. Παπούλια
Στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ, λέγοντας ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή ανάπτυξη για την ευημερία του λαού» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει κοινή βούληση Αθήνας - Πεκίνου να ενδυναμώσουμε τις επωφελείς μας συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».
Τη σχετική δήλωση έκανε ο κ.Ζανγκ - ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου-μετά την τελετή υπογραφής 14 ελληνοκινεζικών συμφωνιών, παρουσία των δύο αντιπροέδρων, ελλήνων και κινέζων υπουργών και επίλεκτων μελών της επιχειρηματικής κοινότητας.
Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών και των εξαγώγιμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Μνημόνιο συνεργασία και κατανόησης για τη Ναυτιλία
Η πρώτη υπογραφή «έπεσε»στο Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον Ναυτιλιακό Τομέα, μεταξύ της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ Κατσέλη και του υπουργού Μεταφορών της Κίνας Λι Σενγκλίν, το οποίο προβλέπει επωφελές καθεστώς ναυλώσεων για την ελληνική ναυτιλία.
Οι επόμενες τέσσερις συμφωνίες αφορούν ναυπήγηση ή πρόθεση ναυπήγησης ελληνικών φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου στα ναυπηγεία της COSCO και υπεγράφησαν μεταξύ ελλήνων πλοιοκτητών και της COSCO shipyard Co.
Μία συμφωνία αφορά τη σύσταση κοινοπραξίας (jv) και άλλες δύο συμφωνίες ναύλωσης, οι οποίες, από κινεζικής πλευράς, υπεγράφησαν από τον εκπρόσωπο της COSCO Bulk Carrier και από ελληνικής από Έλληνες εφοπλιστές.
Συμφωνία για τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και ελληνικό ελαιόλαδο
Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ του ΟΤΕ και της Huawei Technologies, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης.
Μια συμφωνία υπεγράφη για την κατασκευή του εμπορικού και ξενοδοχειακού συγκροτήματος Pireus Plaza από την BCEGI και την Helios Plaza.
Τέσσερις, τέλος, συμφωνίες υπεγράφησαν για την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.
«Πήρα πολλές ενθαρρύνσεις από τον κ.Πάγκαλο. Ανταλλάξαμε εις βάθος απόψεις για την εμβάθυνση των συνεργασιών σε κάθε τομέα και καταλήξαμε σε ευρεία συμφωνία. Η Ελλάδα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα να βρουν τις ευκαιρίες για επενδύσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά την υπογραφή των συμφωνιών.
Ο κ. Ζάνγκ αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κατάσταση λέγοντας ότι «αν και η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας προβάλλει ολοένα και περισσότερο, η σοβαρή επιρροή της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης ακόμη παραμένει», για να προσθέσει ότι «είναι κοινή μας βούληση με την ελληνική πλευρά να ενδυναμώσουμε τις φιλικές και επωφελείς μας συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση αυτής της κρίσης».
«Είμαστε πεπεισμένοι», τόνισε ο Kινέζος αξιωματούχος, «ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή οικονομική ανάπτυξη για την ευημερία του λαού».
«Ολοκληρώσαμε μια συζήτηση φιλική και δημιουργική για τις οικονομικές και πολιτικές μας σχέσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος, συζήτηση «θερμή και φιλική, παιδί της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων», όπως συμπλήρωσε ο κ. Ζανγκ.
Νωρίτερα ο Θ. Πάγκαλος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κινέζο προσκεκλημένο του και ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, της κας Κατσέλη, του κ. Ρέππα, του κ. Παμπούκη και του κ.Σπ. Κουβέλη και από κινεζικής πλευράς πέντε υπουργών, εκπροσώπων θεσμικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Πιθανές συνεργασίες σε μεταφορές, τουρισμό και τρόφιμα
Συζητήθηκε ένα ευρύτατο φάσμα πιθανών ή ήδη δρομολογημένων συνεργασιών, κατ' εξοχήν στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού και των τροφίμων και στο πεδίο που ανοίγεται με το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και με το νέο επενδυτικό περιβάλλον.
Η συζήτηση συμπεριέλαβε το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο Θριάσιο, τον ΟΣΕ, λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ σημαντική θα μπορούσε να αναδειχθεί η συνεργασία στον πολιτιστικό και στον εκπαιδευτικό τομέα, δεδομένης της αγάπης που τρέφουν οι κινέζοι για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.
Συνάντηση Ζανγκ με Παπανδρέου
Ο κ. Ζανγκ συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και «το βράδυ οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε για να ολοκληρώσουμε το επίσημο μέρος της επίσκεψης του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης»,πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος και θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κινέζου ομολόγου του.
Ο κ.Ζανγκ προβλέπεται να επισκεφθεί αύριο το πρωί το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο δραστηριοποιείται η COSCO και το οποίο πριν ένα μήνα είχε επισκεφθεί ο επικεφαλής της εταιρίας κάπτεν Γουέι, στη δε συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
«Θα δει κι άλλες πλευρές της χώρας», είπε ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος επανέλαβε την «πάγια πρότασή του» για τουριστική ανταλλαγή του ενός δέκατου του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, υποδηλώνοντας τις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Υποδεχόμενος τον Κινέζο αντιπρόεδρο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας είναι άριστες, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνονται τόσο με τις συμφωνίες που υπογράφουν οι δύο χώρες όσο και με τη συνεργασία τους σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.
Από τη μεριά του, ο κ. Ντετζιάνγκ αναφέρθηκε στις δεκατέσσερις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα το πρωί, γεγονός που όπως είπε, εκφράζει τη βούληση της Κίνας για περαιτέρω σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει σίγουρα τις προσωρινές, όπως είπε, δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ενώ η Κίνα από τη μεριά της θα ενθαρρύνει ισχυρές επενδύσεις στη χώρα μας.
Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Κίνας μετέφερε στον κ. Παπανδρέου τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου της Κίνας Γουέν Ζιμπάο.
Ενδιαφέρον για την Κρήτη
Πέραν των δυνατοτήτων συνεργασίας στον τουρισμό και στα αγροτικά προϊόντα, τις οποίες φέρνει πιο κοντά η επίσκεψη του κ. Ζανγκ στην Κρήτη, υπάρχει επίσης κινεζικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Τυμπακίου.
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «από τις θέσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση, θα προκύψουν συμπεράσματα που θα τροφοδοτήσουν παραπέρα τις ήδη άριστες διμερείς σχέσεις».
Κλείνοντας τη δήλωσή του ο Kινέζος αξιωματούχος ζήτησε τη βοήθεια των ελλήνων δημοσιογράφων ώστε «να συμβάλουν στην προβολή της φιλικής συνεργασίας των δύο χωρών και λαών και να συνεισφέρουν στη διμερή φιλία και συνεργασία», ενώ ο Θ. Πάγκαλος, έκλεισε τη δήλωσή του «παρηγορώντας» τον κ. Ζανγκ για τη μεγάλη ζέστη της ημέρας και λέγοντάς του ότι «σήμερα εχουμε μια από τις πιό ζεστές ημέρες του χρόνου», αλλά «και γω όταν πήγα στο Πεκίνο είχε -27 βαθμούς και μου είπαν ότι ήταν η πιό κρύα ημέρα του χρόνου»...
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κινέζος αντιπρόεδρος
Τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους ανέδειξε η συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον αντιπρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ.
Ο κ. Ζ.Ντετζιάνγκ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συμμετοχή του κ. Παπούλια στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στην προώθηση της φιλίας με τον κινεζικό λαό, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τη δραστηριοποίηση της κινεζικής εταιρείας Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά: «Είστε ο παλαιότερος πολεμιστής του αντιφασιστικού αγώνα, ο παλιός φίλος του κινεζικού λαού. Συμβάλατε σημαντικά και για πολλά χρόνια στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Το 2008, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρευρεθήκατε ο ίδιος τόσο στην Τελετή Αφής όσο και στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην κινεζική πλευρά. Αυτό αντανακλά την φιλία και την αγάπη σας προς την Κίνα. Ειδικότερα, μετά την έκρηξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν ο κινεζικός όμιλος ναυτιλίας Cosco, συμμετείχε στην αξιοποίηση και την εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά, εσείς φροντίσατε και προωθήσατε ο ίδιος αυτό το έργο».
Ο κ. Παπούλιας υποδέχτηκε τον κ. Ζανγκ Ντετζιάνγκ και τα μέλη του κινεζικού υπουργικού συμβουλίου που τον συνοδεύουν (Υπ. Μεταφορών, Υφ. Εξωτερικών, Υφ. Βιομηχανίας και Πληροφορικής, Υφ. Εμπορίου), εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις διαθέτουν στέρεες βάσεις και ανοδική πορεία.
«Δύο μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί συναντώνται σε μια εγκάρδια συνεννόηση και σε μια σχέση στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας. Οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές και οι προοπτικές ανάπτυξης επίσης καλές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας για την ανάπτυξη ναυτιλιακών δράσεων
Μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο αποτέλεσε μέρος των διευρυμένων συναντήσεων που πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κίνας Zhang Dejiang με ελληνική αντιπροσωπεία, υπέγραψε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Το μνημόνιο συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη ναυτιλιακών δράσεων έρχεται ως συνέχεια συμφωνίας που είχε υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα στις 3 Ιουλίου 1996 και περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους θέματα:
- Ασφάλεια και προστασία στον τομέα της ναυτιλίας (συνεργασία των δύο μερών στην υλοποίηση των πορισμάτων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού - ΙΜΟ σε θέματα ασφάλειας).
- Πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία (συνεργασία στη διαχείριση της ειδικής μέριμνας για τη μόλυνση και ρύπανση των θαλασσών).
- Ανάπτυξη των λιμένων και διευκόλυνση λιμενικών υπηρεσιών (στόχος η αύξηση της διαμετακομιστικής ικανότητας με αμοιβαιότητα και ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών υποδομών και παροχών).
- Ανταλλαγές τεχνογνωσίας σε θέματα ναυτιλίας (προώθηση συνεργασίας με ειδικευμένα Μορφωτικά Ιδρύματα και εμπλεκόμενους σε θέματα τεχνογνωσίας με στόχο την από κοινού ίδρυση Ινστιτούτου Ναυτιλιακής και Λιμενικής Τεχνολογίας).
- Εκπαίδευση και Απασχόληση στην ναυτιλία (συνεργασία των δύο μερών στην εκπαίδευση και την ανταλλαγή ειδικευμένου προσωπικού με έμφαση στην εφαρμογή των πορισμάτων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού - ΙΜΟ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας -ILO αναφορικά με την κατάρτιση και τις ανάγκες των εργαζομένων).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
No comments:
Post a Comment