30.6.10

ΣΥΡΙΖΑ: Ο τόπος εξωθείται σε γενική οικονομική καταστροφή

Αδιανόητη, προκλητική και εξοργιστική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ με το χαριστικό, όπως λέει, επιτόκιο του 1% και με ενέχυρο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ενώ «την ίδια ώρα το ελληνικό δημόσιο ληστεύεται κυριολεκτικά στο δανεισμό του με τα πανύψηλα επιτόκια του χρηματοδοτικού μηχανισμού Ε.Ε.-ΔΝΤ και της αγοράς».

Σχολιάζοντας τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες που έφτασε τα 90 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου και τη μεγάλη μείωση των καταθέσεων προς τις τράπεζες το πρώτο πεντάμηνο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επεσήμανε πως «η μεγάλη μείωση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών το πρώτο πεντάμηνο του 2010 επιβεβαιώνει τη βαθιά οικονομική δυσπραγία και τον υφεσιακό οικονομικό κατήφορο στον οποίο βυθίζεται ασταμάτητα η χώρα».

Την ίδια ώρα, όπως προσθέτει, «είναι άκρως εντυπωσιακά τα στοιχεία που δείχνουν την ιλιγγιώδη άνοδο των χαριστικών και προνομιακών δανείων της ΕΚΤ προς τις Τράπεζες, που αυξήθηκαν κατά 80% στο πρώτο πεντάμηνο και έφτασαν περίπου στο δυσθεώρατο ύψος των 90 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, «τα ερωτηματικά που προκύπτουν από αυτή τη λεηλασία δημοσίου χρήματος είναι πελώρια:

Ά Γιατί στηρίζει και καλύπτει η κυβέρνηση μια κατάσταση στην Ε.Ε. υπερ-προνομιακής μεταχείρισης των Τραπεζών, την ώρα που καταληστεύεται το ελληνικό δημόσιο; Γιατί δεν αντιδρά; Γιατί δεν διεκδικεί ανάλογη μεταχείριση στο δανεισμό του ελληνικού κράτους με αυτή των τραπεζών;

Ά Που έχει πάει η ιλιγγιώδης ρευστότητα των 90 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει προνομιακά και χαριστικά οι Τράπεζες; Πως είναι δυνατόν η προνομιακή ρευστότητα από την ΕΚΤ προς τις Τράπεζες να μεταφράζεται σε κλειστές δανειακές στρόφιγγες προς την οικονομία ή τραπεζικά δάνεια σε πολίτες και μικρές επιχειρήσεις με πανύψηλα επιτόκια;»

Όπως εκτιμά, «αυτή την ώρα ο τόπος με τις κυβερνητικές επιλογές αποικιακής πρόσδεσης στο μνημόνιο της "τρόικας" και τις πολιτικές κοινωνικής κατεδάφισης εξωθείται σε γενική οικονομική καταστροφή».

Τονίζει δε πως «η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια νέα προοδευτική πορεία που θα έχει ως αφετηρία την άμεση απεμπλοκή από τον μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ και τα κατεδαφιστικά μέτρα που τον συνοδεύουν, την άμεση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, που θα συμπεριλαμβάνει και τη διαγραφή σημαντικού μέρους του, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες και την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί προϋπόθεση για το σχεδιασμό μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και παραγωγικά κριτήρια.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1837199

No comments: