15.2.13

η αλήθεια του πολλαπλασιαστή


"Ουσιαστικά, ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής (fiscal multiplier effect), στη θεωρία, λειτουργεί ως εξής: όταν βάζεις στην οικονομία 1% του ΑΕΠ σε χρήμα, θα πάρεις 1.5% ας πούμε σε ανάπτυξη (ένα καθαρά θεωρητικό νούμερα σαν παράδειγμα). Αντίστροφα, εάν μειώσεις 1% τις δαπάνες, η ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 0.75%".

Κλασσική εγχώρια πατέντα των διαμορφωτών κοινής γνωμής να μάθουν όλοι τι είναι ο "δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής".
Βασικά να μην μάθουν τίποτα.
Και η συζήτηση να γίνει με σημαδεμένους όρους.
Σε χρόνο που εξυπηρετεί.

Το ΔΝΤ είναι το ΔΝΤ. Κάνει μια δουλειά, γνωστή και δοκιμασμένη. Σε αυτό εξελίχθηκε, δεν το αλλάξαμε εμείς στην Ελλάδα. Ίσα-;iισα οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την παρουσία του και την εμπειρία του. Ειδικά την εμπειρία και τους τρόπους του.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ έκανε λόγο ήδη από τα τέλη του 2011 για πολλαπλασιαστές υψηλότερους από τους αναμενόμενους, οι οποίοι οδηγούν σε χαμηλότερα αποτελέσματα (υψηλότερη ύφεση) και πως αυτό επηρεάζει ..αρνητικά τις ..αγορές και τους ..επενδυτές.
[Some preliminary estimates that the IMF is working on suggest that it does not take large multipliers for the joint effects of fiscal consolidation and the implied lower growth to lead in the end to an increase, not a decrease, in risk spreads on government bonds.]

Ύστερα από αυτές τις παραδοχές, μίλησε κάποιος στην Ελλάδα για τέτοια πράγματα; μήπως μίλησε κάποιος πολιτικός; εμείς, μόλις είχαμε βάλει το φόρο στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ, ο οποίος υπολογίστηκε να αποφέρει €2.6δισ. [2 τοις χιλίοις επί της πραγματικής αξίας των ακινήτων, επιβάρυνση απολύτως ανεκτή και αναλογική...]

Κάποια στιγμή το ΔΝΤ ολοκλήρωσε τη μελέτη του για τις επιπτώσεις των περικοπών μισθών, συντάξεων και άλλων παροχών στην ανάπτυξη. Ήταν τον Οκτώβριο του 2012.
http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2012/02/pdf/c1.pdf
http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2012/02/c1/boxfig1_1_1.pdf

Tότε έγινε ευρύτατα γνωστό ότι οι υπολογισμοί του ΔΝΤ ήταν αρκετά εκτός, ότι η υπολογιζόμενη ύφεση ξεπερνούσε με αιτία κάθε πρόβλεψη, ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Παρά τη σημαντική εξέλιξη, η συζήτηση μιας τέτοιας ομολογίας ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ήταν σχεδόν μηδενική στη χώρα μας.
Ελάχιστα δημοσιεύματα υπήρξαν εκείνες τις μέρες. Ένα άρθρο στο capital ίσως ήταν ότι καλύτερο έπαιξε εγχωρίως εκείνες τις μέρες.
ΓΙΑΤΙ;
Μα, τον επόμενο μήνα η τύχη της χώρας κρινόταν από το εάν θα ψήφιζε περικοπές σχεδόν €10δισ...

Και φτάνουμε στον Φεβρουάριο 2013. Στις μέρες που τα τηλεκαφενεία πραγματικά ασχολούνται με το "δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή". Τα κανάλια παίζουν το λάθος του ΔΝΤ, τα κόμματα βγάζουν συνέχεια ανακοινώσεις. 
Και η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς έχει ανοίξει σχεδόν το σύνολο των μετώπων που θα μπορούσε.
Και έχει να λαβαίνει και άλλες δύσκολες αποφάσεις, γιατί επιθυμεί να λαβαίνει και άλλα δανεικά.
Και αυτά πρέπει να γίνουν στο τέλος αυτού του μήνα και στον επόμενο.
Και τον μεθεπόμενο έχει κάνει δηλώσεις για ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έκανε ακόμα μια δειλή προσπάθεια να γυρίσει τη πλάτη στη τρόικα. Προσπάθησε να υποστηρίξει το "λάθος" ώστε να ζητήσει και να πάρει κάποιο αντάλλαγμα, είτε ελάφρυνσης περικοπών είτε στο μοίρασμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Εννοείται πως απέτυχε παταγωδώς. Εννοείται πως δέχτηκε αντεπίθεση. Εννοείται ως ζήτησε και συγγνώμη. Εννοείται πως περιμένουμε το νέο νέο νέο Μεσοπρόθεσμο. Εννοείται πως περιμένουμε τα επόμενα.


20-Οκτ-2012: Υπεραμύνεται της πολιτικής του στην Ιρλανδία το ΔΝΤ
12-Φεβρ-2012: Όλι Ρεν: "αυτά είναι απλοϊκά και πως το πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό"
14-Φεβρ-2013: ΔΝΤ: «Λανθασμένες εντυπώσεις» στο θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών (για την Ελλάδα)

No comments: