26.2.13

Bernanke: Σαφή πλεονεκτήματα από το QE για την οικονομία (περιστεράκι)

Ισχυρό μήνυμα έστειλε στις αγορές ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Ben Bernanke, υποδηλώνοντας κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας ότι στηρίζει σθεναρά την συνέχιση του προγράμματος αγορών ομολόγων 85 δισ. δολ. που εφαρμόζει η Federal Reserve για να τονώνει την ρευστότητα στην αγορά.

«Μέσα στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, είναι ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα από τις αγορές ομολόγων,» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Η νομισματική πολιτική προσφέρει σημαντική στήριξη στην ανάκαμψη, ενώ παράλληλα βοηθά να κρατηθεί ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο 2%» της Fed, είπε.

Τον Δεκέμβριο η Fed αποφάσισε να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα αξίας 85 δισ. δολ. τον μήνα μέχρι να εμφανιστεί σημαντική βελτίωση στην αγορά εργασίας, αλλά ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται ότι η Fed θα υποχρεωθεί να μειώσει τις αγορές ομολόγων.

Ωστόσο ο κ. Bernanke τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του προγράμματος και τόνισε ότι η «οι πιθανές επιπτώσεις αύξησης του ρίσκου σε ορισμένες χρηματοπιστωτικές αγορές, δεν δείχνουν να ξεπερνούν τα πλεονεκτήματα από την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.»

Η Fed θα αναθεωρήσει το πρόγραμμα QE στα μέσα Μαρτίου αλλά οι παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή αν δεν αποσαφηνιστούν πρώτα οι ακριβείς επιπτώσεις της «μάχης» που δίνεται στην Ουάσιγκτον για τον αμερικανικό προϋπολογισμό.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/760249/ArticleNewsWorld.aspx

Την επεκτατική νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Fed υποστήριξε εκ νέου ο διοικητής της, Μπεν Μπερνάνκι, καθώς τα οφέλη για τη στήριξη της οικονομίας υπερισχύουν των κινδύνων για πληθωρισμό ή φούσκες στην αγορά ακινήτων.
Στη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι «ο πληθωρισμός είναι προς το παρόν υποτονικός και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένες».
«Δεν θεωρούμε ότι δυνητικές επιπτώσεις από την αυξημένη ανάληψη κινδύνων σε ορισμένες χρηματοοικονομικές αγορές αντισταθμίζουν τα οφέλη από την προώθηση μιας δυναμικότερης οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπερνάνκι επισήμανε, ωστόσο, ότι οι αυτόματες περικοπές δημοσιονομικών δαπανών που τίθενται σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου θα επιβαρύνουν «σημαντικά» την οικονομία, εάν οι βουλευτές δεν κατορθώσουν να αποτρέψουν την ενεργοποίησή τους. Επιπλέον, παρότρυνε τους αμερικανούς βουλευτές να θέσουν τα δημοσιονομικά της χώρας «σε μακροχρόνια βιώσιμη τροχιά».
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/617227


No comments: