27.2.13

Τράπεζα της Ελλάδος: Τουρισμός και ναυτιλία πήραν τα περισσότερα δάνεια

Ο περιορισμός της τραπεζικής χρηματοδότησης στη διάρκεια της περιόδου της κρίσης δεν ήταν οµοιόµορφος μεταξύ των επιμέρους κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, επισημαίνεται στην έκθεση της Tράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία της TτΕ, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2009 και ∆εκεµβρίου 2012 καταγράφηκε μείωση της τραπεζικής χρηµατοδότησης στους κλάδους των μεταφορών εκτός ναυτιλίας (-22,5%), των ορυχείων-λατομείων (-22,0%), του εμπορίου (-13,8%), των κατασκευών (-5,5%), της μεταποίησης (-5,0%), της βιομηχανίας (-4,9%) και της γεωργίας (-4,7%).

Αντίθετα, αύξηση της χρηματοδότησης παρατηρήθηκε στους κλάδους του ηλεκτρισμού, φωταερίου-ύδρευσης (52,5%), του τουρισμού (4,3%) και της ναυτιλίας (2,3%).

∆ύο από τους τρεις κλάδους οικονομικής δραστηριότητας προς τους οποίους σημειώθηκε αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης, εν μέσω της γενικευμένης πιστωτικής συστολής, είναι προδήλως εξωστρεφείς (τουρισμός, ναυτιλία).

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι εξωστρεφείς είναι και ορισµένοι από τους κλάδους προς τους οποίους η τραπεζική χρηματοδότηση υποχώρησε σημαντικά (π.χ. τα ορυχεία-λατομεία και η μεταποίηση).

Από την άλλη πλευρά, το εμπόριο, η τραπεζική χρηματοδότηση προς το οποίο εμφάνισε σημαντική υποχώρηση, δεν συνδέεται με σημαντική εξαγωγική (αλλά μάλλον με εισαγωγική) δραστηριότητα, ιδίως στο μέτρο που αφορά τις λιανικές πωλήσεις.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=500264

_________________________________________________

η κλασσική διαστρέβλωση σε όλο της το μεγαλείο:
πως κάποιος βάζει στο τίτλο το 4% και το 2% και αφήνει απ΄έξω το 53%....

μήπως υπάρχει λόγος; δόλος; πειρασμός;

το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι το 75% όσων διαβάζουν άρθρα κοιτάει μόνο τον τίτλο!



 

No comments: