26.2.13

Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται η Ιταλία

Ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, καθώς με βάση την εικόνα που προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών η κεντροαριστερά υπερισχύει στη Βουλή, ωστόσο κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την αναγκαία πλειοψηφία στην Γερουσία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Στη Βουλή, με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων (61.305 επί 61.446 εκλογικών τμημάτων) η κεντροαριστερή συμμαχία με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι λαμβάνει 29,54%, το κεντροδεξιό συμμαχικό σχήμα υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι 29,14%, το κίνημα κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο 25,54% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι 10,54%.
Βάσει του ιταλικού εκλογικού νόμου, η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και σοσιαλιστές) θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία εδρών στη βουλή.

Στην Γερουσία (με καταμετρημένες τις ψήφους σε 60. 401 εκλογικά τμήματα επί συνόλου 60.431) η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31,6%, η κεντροδεξιά 30,67%, το κίνημα Πέντε Αστέρων 23,79% και η συμμαχία του κ. Μόντι 9,13%.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών, με ανατροπή της τελευταίας στιγμής, υπερισχύει, επίσης, η κεντροαριστερά, που κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιφερειών. Καθοριστική είναι η επικράτησή της, με μικρή διαφορά, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο.
Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: 123 έδρες στην κεντροαριστερή συμμαχία, 118 στην κεντροδεξιά, 53 στο κίνημα «Πέντε Αστέρων» και 19 έδρες στην κεντρώα συμμαχία του κ. Μόντι.
Η αναγκαία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης πλειοψηφία στην γερουσία είναι 158 έδρες.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Ιταλικός Τύπος
«Εκλογές σοκ που μάς δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος της Corriere della Sera.
«Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά», σχολιάζει από την πλευρά του ο Μάσιμο Ράτζι στην La Repubblica. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου, είτε μόνο για τη Γερουσία.
Μπερσάνι: Ξεκινά μια ευαίσθητη φάση για την χώρα
«Θα διαχειριστούμε τις ευθύνες που απορρέουν από τις εκλογές αυτές», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μπερσάνι.

«Η κεντροαριστερά κέρδισε στη Βουλή, και, σε ό,τι αφορά τον αριθμό ψήφων υπερίσχυσε και στην Γερουσία. Είναι σαφέστατο σε όλους, ότι ξεκινά μια φάση πολύ ευαίσθητη για την χώρα» προσθέτει ο επικεφαλής του προοδευτικού «Δημοκρατικού Κόμματος».
Παράλληλα, ο σύμμαχος του κ. Μπερσάνι, Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», δήλωσε ότι «σε μια φάση κατά την οποία η Ιταλία πεθαίνει, είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση με το κίνημα ''Πέντε Αστέρων'' που ενσάρκωσε το αίτημα αλλαγής των πολιτών, ακόμη και με σκληρό τρόπο». Σύμφωνα με τον κ. Βέντολα, «μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής θα ήταν συμφορά για την ιταλική Δημοκρατία».
Γκρίλο: «Όχι» σε υπόγειες συμφωνίες
Την ίδια ώρα, ο κ. Γκρίλο διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει υπόγειες συμφωνίες.
Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν, εκτίμησε, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος «Πέντε Αστέρων», και υποστήριξε πως τόσο η δέξια όσο και η αριστερά χρεοκόπησαν. «Βρίσκονται στην εξουσία εδώ και είκοσι πέντε χρόνια και αποτελούν το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας», υπογράμμισε.
«Εμείς θα δώσουμε τις μάχες μας, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Όποιος θέλει, ας μας ακολουθήσει», πρόσθεσε ο ιταλός ηθοποιός, κατά την άποψη του οποίου «το να παραδοθεί και πάλι η χώρα στο Μπερλουσκόνι, για έξι μήνες ή ένα χρόνο, θα αποτελούσε αδίκημα κατά ολόκληρου του γαλαξία».
Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» Ανζτελίνο Αλφάνο, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την υπηρεσιακή υπουργό εσωτερικών, 'Αννα Μαρία Καντσελιέρι, «να αναβάλει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της βουλής, διότι η διαφορά, υπέρ της κεντροαριστεράς, είναι μικρότερη από το 0,4% και μπορεί να έχει επηρεασθεί από ανακριβή καταμέτρηση».
Ικανοποίηση Μόντι
Ικανοποίηση για τα ποσοστά που συγκέντρωσε το «Κίνημα Πολιτών» του οποίου ηγείται εξέφρψασε ο Μάριο Μόντι.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η λίστα και η συμμαχία μας δημιουργήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου. Πέρασαν πενήντα ημέρες και κερδίσαμε τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς να διαθέτουμε μέσα και υποδομές», ανέφερε, σημειώνοντας ότι με το πρόγραμμά του, δεν έκανε υποσχέσεις στους εκλογείς, αλλά παρουσίασε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, «για να συνεχιστεί μια πορεία που ξεκίνησε, με τη συμβολή όλων, τον Νοέμβριο του 2011, με την οικονομική εξυγίανση και τον καθορισμό νέων προοπτικών».
Η πρόταση μας αυτή, πρόσθεσε, διαμορφώθηκε μετά την κυβερνητική εμπειρία μας, η οποία σίγουρα δεν οικοδομήθηκε με σημείο αναφοράς την αναζήτηση της δημοτικότητας.
Ανησυχία στις αγορές
Οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις με «κομμένη την ανάσα», ανήσυχες ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τη  χώρα.
Στο «κόκκινο» βρέθηκαν τη Δευτέρα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, ενώ σημαντική πτώση καταγράφηκε και στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Πτωτικές τάσεις αναμένονται στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στο ιταλικό χρηματιστήριο.
Εν τω μεταξύ, κοντά σε χαμηλό επτά εβδομάδων διαμορφώνεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις όπως το αμερικανικό και το ιαπωνικό νόμισμα.
Το ευρώ διαμορφωνόταν νωρίτερα στα 1,3052 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει προηγουμένως μέχρι τα 1,3039 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Ιανουαρίου.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ένα «κλειδωμένο» κοινοβούλιο θα προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές, οι οποίοι ελπίζουν για μια ισχυρή ηγεσία που θα οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στο μονοπάτι της σωτηρίας από τη βαθιά ύφεση, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και το τεράστιο δημόσιο χρέος.
«Από την πλευρά των αγορών, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο και δεν βλέπω πως οι τιμές των ιταλικών ομολόγων δεν θα χάσουν έδαφος», δήλωσε ο Αλεσάντρο Τεντόρι, επικεφαλής των παγκόσμιων τιμών στην Citi. «Φαίνεται αναπόφευκτο να μην υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η επιτυχία του Μπέπε Γκρίλο και το υψηλό ποσοστό αποχής των πολιτών από τις εκλογές. Βασικά το ήμισυ της χώρας έχει κουραστεί από το παλαιό πολιτικό σύστημα και η αλλαγή θα έρθει οδυνηρά».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/story/616786

__________________________________________________

Ο ΓΚΡΙΛΛΟ ΕΧΕΙ ΤΟ 1ο ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
οι υπόλοιποι έχουν συνασπισμούς κομμάτων



 

No comments: