24.2.13

WSJ: 3 Ιουνίου το deadline για το κυπριακό Μνημόνιο - Dow Jones Newswires: 9 δισεκατομμύρια χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες - Στο μνημόνιο επικεντρώθηκε το debate Αναστασιάδη - Μαλά - Κανένα έλεος για τις κυπριακές τράπεζες - Η κρίση, «εργαλείο» για λύση στο Κυπριακό

Την 3η Ιουνίου του 2013 προσδιορίζει ως την καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό μνημόνιο,  δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όπως αναφέρεται σε αυτό, όταν οι προτάσεις που πέφτουν στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων δεν ικανοποιούν τα εμπλεκόμενα μέρη, τότε οι αποφάσεις μετατίθενται για αργότερα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου η υπογραφή του μνημονίου μοιάζει ακόμα μακρύνει τι και αν έχει περάσει ήδη πάνω από μισός χρόνος από την έναρξη των συζητήσεων για την διάσωση της χώρας (Ιούνιος του 2012).

Σύμφωνα με την WSJ ωστόσο, θα έρθει μία στιγμή όπου η ανάγκη της Κύπρου για τα χρήματα θα είναι επιτακτική, όπως ακριβώς είχε γίνει με την Ελλάδα το 2010 οπότε και υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο των 110 δις. ευρώ για να αποπληρώσει το ομόλογο των 8,5 δις. ευρώ που έληγε στις 19 Μαΐου.

Για την Κύπρο η καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές  είναι η 3η Ιουνίου, οπότε και καλείται να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμο τετραετές ομόλογο ύψους 1,42 δις. ευρώ. Και μπορεί το ποσό να μοιάζει μικρό, αλλά αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ της Νήσου, παρατηρεί το πρακτορείο.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1737213

Περίπου 9 δισ. ευρώ χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα για να ανακεφαλιοποιηθεί σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, που επικαλείται το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.
Στο σχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα, το ποσό για τις τράπεζες είχε οριστεί έως 10 δισ. ευρώ ως μέρος του συνολικού πακέτου που θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 17 δισ. ευρώ.
Ο βαθμός της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα καθορίσει αν η Κύπρος θα χρειαστεί να υιοθετήσει ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας προκειμένου να κάνει το χρέος της πιο βιώσιμο.
Σημειώνεται πως η Pimco παρέδωσε νωρίτερα αυτό το μήνα την έκθεσή της για τις κυπριακές τράπεζες, ωστόσο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επεσήμανε πως το ποσό δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα έως ότου υπογραφεί η συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.

http://www.reporter.gr/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/218526-Dow-Jones-Newswires-9-disekatommyria-chreiazontai-oi-kypriakes-trapezes




Στα θέματα της οικονομίας και στο μνημόνιο, τα οποία κυριάρχησαν σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, επικεντρώθηκε η χθεσινή τελευταία συζήτηση των δύο «μονομάχων», του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Σταύρου Μαλά, στις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη του έβδομου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα επιδιώξει «αναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου για να βελτιωθούν κάποιες στρεβλώσεις που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

«Έχουμε αποταθεί σε ευρωπαϊκά και όχι μόνο κράτη, για βραχυπρόθεσμο δάνειο» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχουμε πολυτέλεια για επ' αόριστον διαπραγματεύσεις. «Υπάρχουν ταμεία από μια χώρα, η οποία είναι εντός της Ευρώπης, και μία εκτός», ανέφερε και επισήμανε πως ό,τι γίνει θα γίνει «με διαφάνεια και απόλυτη γνώση. Ο λαός πρέπει πλέον να ενημερώνεται για όσα αφορούν τη δική του τύχη». Σημείωσε, επίσης, ότι αποτελεί υποχρέωση τραπεζών να προστατεύσουν όσους εξαπάτησαν μέσω του θέματος των αξιόγραφων.

Σε ερώτηση, αν θα προωθήσει νέα φορολογικά μέτρα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ουδέποτε ανέφερε ότι θα αυξηθούν οι φορολογίες ενώ για το νόμο που αφορά τον Φόρο ακίνητης Ιδιοκτησίας σημείωσε: «θα το δούμε, να κάνουμε δικαιότερο σύστημα αλλά όχι το καταστροφικό νομοσχέδιο που έφεραν στη Βουλή».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα των Financial Times, ότι υπάρχει ανησυχία ότι μπορούν να καμφθούν οι αντιστάσεις του και πώς θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις σε σχέση με το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι χθες έδωσε συνέντευξη στην FT όπου έκανε ξεκάθαρο «να μην διανοηθούν να ασκήσουν οποιαδήποτε πίεση στον κυπριακό ελληνισμό γιατί έχει οικονομική ανάγκη». Οσοι αποπειραθούν, τόνισε, θα εισπράξουν σθεναρή αντίσταση. 'Αλλο οικονομική ανάγκη και άλλο λύση του Κυπριακού, επεσήμανε και συμπλήρωσε:« θα εκπλήξει ευχάριστα όσους κινδυνολογούν μέσα από μαύρη προπαγάνδα ότι είμαι ο yes man» .

Ο Σταύρος Μαλάς εξήγησε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, το πρώτο που θα κάνει είναι να προχωρήσει στη συνομολόγηση ενός μνημονίου, με κάποιες μικρές αναπροσαρμογές, με διαπραγμάτευση του επιτοκίου και του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων. «Εμείς δεν συζητούμε ιδιωτικοποιήσεις», είπε.

Ερωτηθείς, αν αποδέχεται το Μνημόνιο ως έχει, απάντησε θετικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν εσωτερικές ρυθμίσεις που δίνουν την ευκαιρία για εσωτερικές αλλαγές όσον αφορά τους έκτατους υπαλλήλους και άλλα. Ωστόσο δεν απάντησε στο κρίσιμο ερώτημα, ποιο είναι το δικό του Πλάνο Β' για να αντλήσει λεφτά το κράτος μέχρι να υπογραφεί το Μνημόνιο, αφού η πρώτη δόση δεν αναμένεται πριν τον ερχόμενο Μάιο.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μαλάς είπε πως η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα που είχε μέχρι σήμερα, καθώς θα πάμε σε μικρότερο χρηματοπιστωτικό τομέα και θα πάμε σε ένα άλλο μοντέλο της οικονομίας που θα προωθεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό και αν θα αποσύρει τις δεσμεύσεις Χριστόφια, τόνισε πως με την ανάληψη της προεδρίας τους πρώτους τρεις μήνες θα καταρτίσει ένα εκτεταμένο πλαίσιο λύσης που θα στηρίζεται στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, στα ψηφίσματα των ΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

Υποστήριξε πως τα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας και των εποίκων δεν υπάρχουν στο τραπέζι, και πως ο αριθμός των 50 χιλιάδων εποίκων δεν τον δεσμεύουν. Ανέφερε, επίσης, πως δεν θα ξεφύγει από τη βασική αρχή επίλυσης του Κυπριακού, και δεσμεύτηκε για λύση ισχυρής ομοσπονδίας. 

http://www.express.gr/news/politics/685300oz_20130223685300.php3



Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών και η κατάσταση στη Βουλγαρία μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης
«Κανένα έλεος για τις κυπριακές τράπεζες» τιτλοφορεί άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη διάσωση κυπριακών τραπεζών αλλά και τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης:
«Όπως όλα δείχνουν η Γερμανία δεν θέλει να επωμιστούν τα βάρη της διάσωσης και πάλι οι φορολογούμενοι. (...) Διαπραγματευτικοί κύκλοι προτάσσουν το σουηδικό ριζοσπαστικό μοντέλο, με το οποίο η σκανδιναβική χώρα αντιμετώπισε την εκεί τραπεζική κρίση στις αρχές του 1990. Αρχικά το δημόσιο εγγυήθηκε το σύνολο των καταθέσεων. Στη συνέχεια χώρισε τα τμήματα των υπό κατάρρευση τραπεζών σε λειτουργικά και προβληματικά, προσφέροντας οικονομική στήριξη. Προχώρησε μάλιστα στην κρατικοποίηση δύο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών. Ταυτόχρονα όμως έστειλε μέρος του λογαριασμού για τη διάσωση σε εκείνους στους οποίους ανήκαν οι τράπεζες. Για τη βοήθειά του το σουηδικό δημόσιο έλαβε μετοχές και από άλλες τράπεζες της χώρας, ενώ αργότερα όταν η κρίση πέρασε πούλησε με κέρδη τα ποσοστά των τραπεζών που κατείχε. Η στρατηγική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί ο Σουηδός φορολογούμενος. (…) Προς το παρόν κανείς στο Βερολίνο δεν θέλει να πάρει επίσημα θέση στο ζήτημα της διάσωσης των κυπριακών τραπεζών. Πολιτικοί και μέλη της κυβέρνησης περιμένουν την τελική έκβαση των κυπριακών εκλογών».

Ρίσκο να αφεθεί η Κύπρος στην τύχη της


Η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει να ρισκάρει μια χρεοκοπία της Κύπρου Η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει να ρισκάρει μια χρεοκοπία της Κύπρου
Στην ίδια σελίδα η εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί επίσης σχόλιο με τίτλο «Προστατέψτε τον φορολογούμενο», στο οποίο επισημαίνονται τα εξής σχετικά με το σενάριο διάσωσης των κυπριακών τραπεζών: «Δεν πρέπει οπωσδήποτε να το επικροτούμε. Μπορούμε ωστόσο να καταλάβουμε για ποιο λόγο η Αγκελα Μέρκελ δεν θέλει να ρισκάρει μια χρεοκοπία της Κύπρου. Πόσο μάλλον που φέτος το Σεπτέμβριο διεξάγονται στη Γερμανία εκλογές. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν στους διεθνείς επενδυτές ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν μεμονωμένη περίπτωση. Από την άλλη πλευρά αν τώρα αφεθεί η Κύπρος στην τύχη της, κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε πολλούς και απρόβλεπτους κινδύνους. Κανείς δεν μπορεί να πει πόσο μεγάλοι είναι πραγματικά οι κίνδυνοι διότι το, τόσο σημαντικό για την κατάσταση της οικονομίας, κλίμα στις αγορές εξαρτάται και από τον ψυχολογικό παράγοντα».

H φτώχεια πνίγει τη Βουλγαρία


Χωρίς να έχει δώσει λύσεις αποχωρεί η κυβέρνηση Μπορίσοφ Χωρίς να έχει δώσει λύσεις αποχωρεί η κυβέρνηση Μπορίσοφ
Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί με αφορμή την παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης: «Μετά από τρεισήμισι χρόνια στην εξουσία ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες εκτός από τον παραδειγματικό χειρισμό των δημοσιονομικών. Όμως το πρόγραμμα λιτότητας παραήταν σκληρό, σε μια χώρα που ζει σε μεγάλη φτώχεια. Ο πληθυσμός είναι απογοητευμένος διότι η κυβέρνηση ούτε βελτίωσε την οικονομική κατάσταση στη χώρα, αλλά ούτε και αντιμετώπισε με αποτελέσματα τη διαφθορά και τη μαφία».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει τέλος για την κατάσταση της βουλγαρικής οικονομίας: «Η οικονομία στενάζει κάτω από το βάρος ενός διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα. Η μεταρρύθμιση του δημοσίου είναι έργο, το οποίο δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό η κυβέρνηση στη Σόφια. Η χώρα χρειάζεται στήριξη και περισσότερη εποπτεία από την ΕΕ. Την ίδια στιγμή διερωτάται κανείς αν οι ευρωπαίοι εταίροι είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν και αυτό το πρόβλημα. Η Ρωσία ωστόσο έχει προσφέρει τη βοήθειά της και περιμένει…».

http://www.dw.de/%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82/a-16616295

Τις οικονομικές δυσκολίες της Κύπρου ως μοχλό επίλυσης του Κυπριακού παρουσιάζει άρθρο του Τόνι Μπάρμπερ στους χθεσινούς «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Το άρθρο έχει τίτλο «Η κρίση δημιουργεί ελπίδες επανένωσης στην Κύπρο» και υπότιτλο «Η οικονομική βοήθεια πρέπει να δοθεί υπό τον όρο να υπάρξει πρόοδος προς έναν διπλωματικό διακανονισμό». «Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η Κύπρος προσφέρει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την καλύτερη ευκαιρία της τελευταίας τεσσαρακονταετίας για την υπέρβαση της διαίρεσης του νησιού», προστίθεται, ενώ επισημαίνεται πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τώρα την ευκαιρία να πουν στους Ελληνοκύπριους ότι η οικονομική βοήθεια απαιτεί πρόοδο στο θέμα του διπλωματικού διακανονισμού». Το άρθρο εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ίσως «προσηλυτίζουν τους ήδη προσηλυτισθέντες», αφού ο πιθανότερος νέος πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν.
«Το τέλμα της Κύπρου είναι βαθύτατα πολιτικό. Ο κ. Χριστόφιας ζήτησε τον Ιούνιο πακέτο διάσωσης, αλλά έκτοτε ο κύριος στόχος του ήταν να αποφύγει την υπαγωγή της Κύπρου στους αναπόφευκτα βαρείς όρους των πακέτων διάσωσης επί προεδρίας του», αναφέρεται. Το δημοσίευμα εκτιμά ότι το «παράθυρο» για έναν διακανονισμό του Κυπριακού θα μείνει ανοιχτό για πέντε χρόνια. «Το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου (ΑΚΕΛ) στρέφει το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2016 και στις προεδρικές εκλογές του 2018, υπολογίζοντας ότι οι ψηφοφόροι θα έχουν απαυδήσει σε τέτοιο βαθμό με την έξωθεν επιβεβλημένη λιτότητα, ώστε να επαναφέρουν τους κομμουνιστές στην εξουσία». Και συνεχίζει: «Είναι πολύ βολικό το γεγονός ότι λίγο μετά το 2018 θα ξεκινήσει η άντληση πλούτου από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στα ανοιχτά των κυπριακών ακτών. Αυτή η ευτυχής συγκυρία για τους Ελληνοκύπριους πιθανώς θα κλείσει το παράθυρο για μια λύση του Κυπριακού». Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο κ. Αναστασιάδης και οι Ευρωπαίοι εταίροι του έχουν πέντε χρόνια στη διάθεσή τους για να υλοποιήσουν μια συμφωνία».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_21/02/2013_511923

No comments: