26.2.13

Ρωμαϊκή αρένα έγιναν οι αγορές

Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές καθώς ο κίνδυνος πλήρους ακυβερνησίας στην Ιταλία είναι πλέον ορατός, και ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες πήραν ένα ηχηρότατο μήνυμα λαϊκής βούλησης.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 4,8% στις 15.574 μονάδες. Στην Ισπανία, ο IBEX υποχωρεί κατά 3,8%, ο γαλλικός CAC 40 3,2%, ο γερμανικός DAX 30 1,2%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 1,4%.

Έντονες πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η μετοχή της Deutsche Bank καταγράφει ελεύθερη πτώση 5,1% και της Commerzbank 4%. Στην ιταλική αγορά, έγινε αναστολή διαπραγμάτευσης για πολλές μετοχές τραπεζών αφού νωρίτερα κατέγραψαν limit down. Η Intesa Sanpaolo κατέγραψε πτώση 12% και η UniCredit 8,7%.

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 7 εβδομάδων έναντι του δολαρίου στο 1,3040 δολ. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 4 ετών, στα 120,11 γεν.

Έντονη η αναστάτωση και στην αγορά ομολόγων. Τα γερμανικά bunds εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις. Στον αντίποδα,  η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκε κατά 48 μονάδες βάσης, στο 4,842%. Η απόδοση των ισπανικών ομολόγων ενισχύθηκε κατά σχεδόν 30 μονάδες βάσης στο 5,378%.

«Είναι πολύ πιθανό οι Ιταλοί να οδηγηθούν σύντομα ξανά στην κάλπη και στους επενδυτές δεν αρέσει η αβεβαιότητα», εξηγεί ο Ben Le Brun, της OptionXpress, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της χώρας, που φέρει τις έδρες της Βουλής να μοιράζονται μεταξύ τριών κομμάτων και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επιστρέφει δυναμικά.  


«Η Ιταλία πρέπει να κάνει νέες εκλογές σε έξι μήνες καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά τη χώρα ακυβέρνητη. Είναι πολιτικό και οικονομικό χάος» έγραψε το Twitter ο Nouriel Roubini. Ήδη πάντως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Μάριο Μόντι.

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους και στις ΗΠΑ, όπου αργότερα σήμερα ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Επισημαίνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές θορυβήθηκαν με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου φάνηκε ότι από τον Μάρτιο θα επανεξεταστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

http://www.euro2day.gr/markets/europe/141/articles/760082/ArticleMarketsUsaEurope.aspx

No comments: