24.2.13

Επανεξετάζει την πολιτική της η Fed

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στήριξης μέσω αγοράς ομολόγων
Bloomberg, Reuters
Αναστάτωση στις αγορές, με υποχώρηση των μετοχών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, αλλά και εκτίναξη του χρυσού, προκάλεσε χθες η είδηση ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδέχεται να διακόψει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων νωρίτερα από όσο υπολόγιζε, καθώς στους κόλπους της αναπτύσσεται διχογνωμία ως προς το κόστος και την αποτελεσματικότητά του. Η ανησυχία των επενδυτών οφείλεται στη δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Federal Reserve τον Ιανουάριο, μετά την οποία η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι συνεχίζει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων συνολικής αξίας 85 δισ. δολαρίων μέχρις ότου υποχωρήσει η ανεργία σε επίπεδα κάτω του 6,5% κι εφ’ όσον το επιτρέπει ο πληθωρισμός, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του στόχου του 2%.
Τα πρακτικά της ίδιας συνεδρίασης, όμως, αποκαλύπτουν ότι μερίδα των στελεχών της Fed εκτιμά πως πρέπει να τερματιστεί το επίμαχο πρόγραμμα. Ανάμεσά τους ο Ρίτσαρντ Φίσερ της Fed του Ντάλλας που προεξόφλησε χθες πως το επίμαχο πρόγραμμα θα λήξει «αργά ή γρήγορα» αλλά πάντως μέχρι τα τέλη του έτους. Όπως επισημαίνουν οι πολέμιοί του, το πρόγραμμα έχει ήδη οδηγήσει σε διόγκωση τον ισολογισμό της Τράπεζας στα 3,078 τρισ. δολάρια, σ σε τριπλασιασμό του δηλαδή από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν το 2008 προτού η τράπεζα εγκαινιάσει τον πρώτο γύρο ποσοστικής χαλάρωσης. Προειδοποιούν, άλλωστε, πως αν ο τρίτος γύρος ποσοστικής χαλάρωσης, που άρχισε τον Σεπτέμβριο, συνεχιστεί για όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ο ισολογισμός της θα φθάσει στα τέσσερα τρισ. δολάρια. Αν και η Fed είχε τονίσει τον Σεπτέμβριο ότι το πρόγραμμα δεν έχει περιορισμούς, ούτε χρονικούς ούτε ποσοτικούς, η αγορά ερμήνευσε τα όσα διημείφθησαν τον Ιανουάριο ως ένδειξη πως το πρόγραμμα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας και μπορεί να λήξει προτού τονωθεί η αμερικανική οικονομία. Οι αντιρρήσεις όσων εξέφρασαν ανησυχία για τις επιπτώσεις της ποσοστικής χαλάρωσης εξισορροπήθηκαν, όπως απεδείχθη, τον Ιανουάριο καθώς υπερίσχυσε η γνώμη εκείνων που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους μιας εσπευσμένης διακοπής του. Οπως, πάντως, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τα πρακτικά της συνεδρίασης καταδεικνύουν ότι δεν επικρατεί πλέον συμφωνία στη Fed.
Διχογνωμία και στη Βρετανία Λίγες ώρες νωρίτερα από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης που είχε στην αρχή του τρέχοντος μηνός η Τράπεζα της Αγγλίας και αποκάλυπταν πως ο απερχόμενος πρόεδρος, Μέρβιν Κινγκ, συμπαρατάχθηκε με δύο ακόμη μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής τασσόμενος υπέρ μιας επέκτασης του βρετανικού προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης, μολονότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία βρίσκεται σε επίπεδα άνω του στόχου του 2%. Υπερίσχυσε, όμως, η αντίθετη άποψη, καθώς εναντιώθηκαν τα υπόλοιπα έξι μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές, πάντως, αντέδρασαν αρνητικά ακριβώς επειδή διεφάνη από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών η διαφωνία στους κόλπους της επιτροπής νομισματικής πολιτικής σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση για να στηριχθεί η παραπαίουσα βρετανική οικονομία. Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει η στερλίνα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών έναντι του καλαθιού των διεθνών νομισμάτων. Χθες το βράδυ, κυμαινόταν σε επίπεδα γύρω στα 1,5244 δολάρια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_22/02/2013_511950

No comments: