28.2.13

Ποιο είναι το τελικό σχέδιο για ρύθμιση δανείων στις τράπεζες που θα πρέπει να εγκρίνει η τρόικα

Σε λεπτή φάση βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και της Τρόικας σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Σε συνάντηση που είχαν αργά τη νύχτα η Ενωση Τραπεζών με επικεφαλής τον κ. Γ. Ζαννιά και ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης με τους υφυπουργός Θ. Σκορδάς και Κ. Βιρβιδάκη και το Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ. Γ. Στεργίου, επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί μιά κοινή διαπραγματευτική θέση -σε πρώτο επίπεδο- μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, προκειμένου να βρεθεί ένα πλαίσιο συναίνεσης με την Τράπεζα της Ελλάδας σε δεύτερο επίπεδο, έτσι ώστε τελικώς να πεισθεί η Τρόικα και να δώσει το «πράσινο φως» για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι ενστάσεις της Τρόικας οι οποίες δεν έχουν διατυπωθεί ρητώς αλλά προκύπτουν από την περιρέουσα ατμόσφαιρα των συζητήσεων αφορούν στον κίνδυνο να επιβαρυνθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των ταπεζών από τις ρυθμίσεις των δανείων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, σύμφωνα με το οποίο για 4 χρόνια παγώνει η καταβολή της δανειακής δόσης και ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την υπαγωγή στη ρύθμιση όσων έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και την τελευταία τριετία το εισόδημά τους έχει μειωθεί πάνω από 35%. Επίσης μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, πολύτεκνοι μακροχρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία.


Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δώσει το «πράσινο φως», η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι αισιόδοξη ότι θα πάρει την έγκριση, καθώς το ελληνικό σχέδιο είναι στα πρότυπα του αντίστοιχο πορτογαλικού και ισπανικού που εγκρίθηκαν πρόσφατα.

Η διευκόλυνση των δανειοληπτών εκτιμάται πως θα αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση υποστήριξε ότι εντός του Μαρτίου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί όπως προβλέπει ο κυβερνητικός προγραμματισμός
 

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=500462

No comments: