27.2.13

«Μίνι» ανταρσία από βουλευτές Ν.Δ.

Καταψήφισαν διατάξεις νομοσχεδίου του υπουργού Δικαιοσύνης και ήρθαν σε αντιπαράθεση μαζί του
Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα
Στο ναδίρ βρίσκονται από χθες οι σχέσεις του κ. Αντ. Ρουπακιώτη με τη γαλάζια και ισχυρότερη συνιστώσα της κυβερνώσας πλειοψηφίας: οι ψήφοι των βουλευτών της Ν.Δ., μαζί με εκείνες των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, οδήγησαν σε καταψήφιση διατάξεων νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες προέβλεπαν δυνατότητα αναψηλάφησης δικαστικών υποθέσεων σε περίπτωση δικαίωσης πολίτη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, που είχε διαφανεί ευθύς εξαρχής, ακριβώς εξαιτίας της κάθετης διαφωνίας των γαλάζιων βουλευτών με τις επίμαχες διατάξεις, όχι μόνο αναδείχθηκε από το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά πολύ περισσότερο φορτίστηκε καθώς συνοδεύτηκε και από φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτών της πλειοψηφίας που εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους.
«Το υπουργείο ήρθε στη Βουλή όχι για να διαγκωνιστεί με κάποιους, αλλά να «δοκιμάσει» ορισμένες επιλογές του. Είμαι υπουργός που αναζητώ συγκλίσεις», είπε ο κ. Ρουπακιώτης και συνέχισε: «Δεν είμαι μικρό παιδί για να παραπονιέμαι. Ομως, δεν υπηρετεί την πολιτική τάξη το να έρχονται βουλευτές και να διατυπώνουν ανατρεπτικές απόψεις για άρθρα του νομοσχεδίου. Ενδυναμώνεται, με τον τρόπο τους αυτόν, η κουλτούρα της συνεργασίας ή επιβάλλονται οι αριθμοί έναντι της σύγκλισης; Ηθελα να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, αλλά τούτο δεν κατέστη δυνατό».
«Εκρηξη»Οι επισημάνσεις αυτές προκάλεσαν «έκρηξη» ορισμένων βουλευτών της Ν.Δ.: «Μιλήσαμε με απόλυτη ειλικρίνεια. Ο ίδιος ο υπουργός μίλησε;», φώναζε από τα «ορεινά» έδρανα ο κ. Νικ. Κακλαμάνης. «Δεν στέκονται τα επιχειρήματά σας», διαμαρτυρήθηκε προς τον κ. Ρουπακιώτη ο εισηγητής της Ν.Δ. Αν. Νεράντζης.
«Μην εκνευρίζεστε. Το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να αναδείξει την αρχή της ισονομίας. Φαίνεται, όμως, ότι δεν έχει την ωριμότητα ή την επιλογή», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προκαλώντας νέες φωνές διαμαρτυρίας από την πλευρά της Ν.Δ. «Εσείς εκφράζετε την ωριμότητα και εμείς δεν την έχουμε δηλαδή;», ακούστηκε να λέει γαλάζιος βουλευτής.
«Δεν πάμε να νικήσουμε και να ηττηθείτε. Ας αφήσουμε τα πράγματα να ωριμάσουν έως την Ολομέλεια», ανταπάντησε ο κ. Ρουπακιώτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανώς να άλλαζε το περιεχόμενο των άρθρων που προκαλούν τις αντιδράσεις ή ακόμα και να τα αποσύρει. Ούτε, όμως, αυτό το ενδεχόμενο ούτε και οι έως χθες δύο φορές τροποποιήσεις των επίμαχων άρθρων στις οποίες προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου να διασφαλίσει τη θετική ψήφο των επικριτών, αποδείχθηκαν αποτελεσματικές κινήσεις.
«Καταψηφίστηκαν στην επιτροπή και συνεπώς δεν θα έρθουν στην Ολομέλεια. Τελείωσε», σχολίαζε αμέσως μετά την ψηφοφορία ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, εκφράζοντας παράλληλα έντονη δυσφορία για την «επιμονή Ρουπακιώτη» παρά το γεγονός -όπως είπε- ότι είχε προειδοποιηθεί για το πρόβλημα που θα προκαλούσε εμμένοντας στις συγκεκριμένες διατάξεις. Πάντως, «δεν υπάρχει θέμα Ρουπακιώτη για την κυβέρνηση», είπε το εν λόγω στέλεχος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιστύλιο της Βουλής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_27/02/2013_512577

_________________________________________________

ότι πρέπει για να φοβηθεί η τρόϊκα...

 

No comments: