26.2.13

ΚΕΠΕ: Εκτίμηση για ύφεση στο 4,1% το 2013 - ανεργία 30% - Δραστικό κούρεμα του χρέους προτείνει

Στο 4,1% εκτιμά το ΚΕΠΕ ότι θα διαμορφωθεί η ύφεση το 2013. Πρόβλεψη, ελαφρώς πιο αισιόδοξη από εκείνη του οικονομικού επιτελείου που τοποθετεί την συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος στο 4,5%.
Μάλιστα, το ΚΕΠΕ θεωρεί ότι το 2012 θα κλείσει στο 6,3%, παρά το γεγονός ότι από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ύφεση πέρυσι ήταν 6,45%.
Για το 2013 το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η ύφεση θα ξεκινήσει από το 5,6% το πρώτο τρίμηνο για να επιβραδυνθεί στο 4,6% το δεύτερο τρίμηνο, στο 3,5% στο τρίτο τρίμηνο και στο 2,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/02/2013_484609

Στο 4,1% τοποθετεί την πρόβλεψη για την ύφεση του 2013 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε έκθεσή του.

Σχετικά με την τριμηνιαία εξέλιξη του ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ, ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του προηγούμενου έτους, οι προβλέψεις διαμορφώνονται στο -5,2% και -5,6%, για το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013, αντίστοιχα, ενώ για τα επόμενα τρία τρίμηνα καταγράφεται μια σημαντική συνεχιζόμενη τάση επιβράδυνσης της ύφεσης, με τους σχετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ να εκτιμώνται στο -4,6%, -3,5% και -2,9%, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται, με βάση την επιπρόσθετη πληροφόρηση που παρέχεται από τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2012, διαφαίνεται μια δυνητικά σταθεροποιητική τάση σε έναν αριθμό μεταβλητών. Ταυτόχρονα, δεν παρατηρείται σημαντική βελτίωση στους περισσότερους δείκτες, αλλά ούτε και συνολική επιδείνωση στα μεγέθη.

Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να ερμηνευτούν ως ενδείξεις είτε για την αποκλιμάκωση της ιδιαίτερα αρνητικής δυναμικής που χαρακτήριζε την ελληνική οικονομία μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012, ή για την τήρηση μιας στάσης αναμονής, λόγω της αβεβαιότητας που συνδεόταν με την οριστικοποίηση των νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και την εξασφάλιση της εξωτερικής χρηματοδότησης στα πλαίσια του Μνημονίου. 
Ευνοϊκότερες εξελίξεις καταγράφονται στη βιομηχανία, μέσω του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στην εξωτερική αγορά, την ανταγωνιστικότητα, μέσω των δεικτών πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας, τις τιμές, μέσω κάποιων κατηγοριών του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αλλά και δεικτών τιμών στις κατασκευές και τα ακίνητα, τον τουρισμό, μέσω των ταξιδιωτικών εισπράξεων, και τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών, μέσω των δεικτών επιχειρηματικών προσδοκιών στο εμπόριο και τις κατασκευές.

Αντίθετα, δυσμενείς εξελίξεις αποτυπώνονται ιδιαίτερα στα μεγέθη της αγοράς εργασίας, στο λιανικό εμπόριο, σε δείκτες τιμών που ενσωματώνουν αυξήσεις φόρων, καθώς και στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία στην εγχώρια αγορά και τις παραγγελίες στη βιομηχανία. Αναφορικά με την πορεία στις κύριες συνιστώσες της ζήτησης, επιδείνωση εξακολουθεί να καταγράφεται στην τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και τις επενδύσεις, ενώ θετική είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στα μεγέθη των εισαγωγών, ως προς τους μέσους ρυθμούς μεταβολής, συγκριτικά με τους αντίστοιχους του 2011.

Οσον αφορά την ανεργία η εκτίμηση του ΚΕΠΕ είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 30,1% το 2013 αντί του 24,6% το 2012.  

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/760194/Article.aspx

Την εκτίναξη της ανεργίας στο 30,1% το 2013 προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην τελευταία έκθεσή του για τις «Οικονομικές Εξελίξεις» (Φεβρουάριος 2010). Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για νέες πληθωριστικές πιέσεις το 2013 λόγω των φορολογικών συντελεστών των έμμεσων φόρων και παρά τη βαθιά ύφεση που πλήττει την οικονομια.  

Το ΚΕΠΕ προτείνει δραστικό κούρεμα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα (OSI), ακόμη και κατά 40%, ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητά του από φέτος (και όχι το 2020), με παράλληλη ρήτρα ΑΕΠ η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης των απωλειών, π.χ. σε βάθος 30 ετών, ανάλογα με τη μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ.  

Εκτός ελέγχου η ανεργία

Η εκτίμηση του ΚΕΠΕ για ανεργία 30,1% είναι δυσμενέστερη από αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αναθεωρήθηκε επί τα χείρω την προηγούμενη εβδομάδα -τοποθετείται στο 27% για το 2013. Σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται ότι θα αναπροσαρμοσθούν και οι επίσημες προβλέψεις του μνημονίου μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας στην Αθήνα.

Ωστόσο, παρά τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την ανεργία, το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, εκτίμηση ελαφρώς πιο αισιόδοξη από αυτή του Προϋπολογισμού του 2012 για ύφεση 4,5% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν «πρόδρομοι δείκτες» που αποκλείουν κατά τον ίδιο βαθύτερη ύφεση από την προβλεπόμενη στον Προϋπολογισμό. Από την πλευρά του το ΚΕΠΕ διαπιστώνει δυνητικά σταθεροποιητική τάση κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία βασικών δεικτών.

Πληθωρισμός παρά την ύφεση

Συγκεκριμένα, εκτός από την ανεργία, και σε αντίθεση με την εκτίμηση του κ. Στουρνάρα για «αρνητικό πληθωρισμό» το 2013, το ΚΕΠΕ προβλέπει επιτάχυνση των πληθωριστικών τάσεων τη χρονιά που διανύουμε.

«Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός (βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή - ΕνΔΤΚ) θα φτάσει το 1,6%. Εκ πρώτης όψεως, η αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το περασμένο έτος δημιουργεί ερωτηματικά. Με άλλα λόγια, θα ανέμενε κανείς ότι, υπό το καθεστώς της συνεχιζόμενης συμπίεσης του εργατικού κόστους, της μειωμένης ζήτησης και γενικότερα της συνεχιζόμενης ύφεσης, ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε. Η πιο πιθανή εξήγηση που μπορεί να δοθεί για την κλιμάκωση του πληθωρισμού έχει να κάνει με τις αυξητικές επιδράσεις τόσο των τιμών της ενέργειας και των διεθνών τιμών ειδών διατροφής όσο και των έμμεσων φόρων» σημειώνουν οι ερευνητές του ΚΕΠΕ.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η εκτίμηση του ΚΕΠΕ για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Προβλέπεται δραστική συρρίκνωση στο 0,7% του ΑΕΠ φέτος από 2,7% του ΑΕΠ  το 2012.

Μεγάλο κούρεμα με ρήτρα ΑΕΠ

Εδική αναφορά γίνεται, τέλος, στην ανάγκη το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο το 2013 και όχι το 2020 ή σε ένα άλλο μελλοντικό χρονοδιάγραμμα. Η πρότασή του ΚΕΠΕ για το OSI συμπεριλαμβάνει κούρεμα του υπάρχοντος χρέους (επί παραδείγματι, ακόμη και 40%) με ρήτρα ΑΕΠ η οποία θα δίνει τη δυνατότητα επανάκτησης (recovery) της τάξεως του 45% με 50% μέσα σε 30 χρόνια.

«Οι επενδυτές θα βρεθούν με 110% της ονομαστικής αξίας, ή με 10% κέρδος επί της ονομαστικής αξίας του παλιού χρέους. Η πρόταση αυτή ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων, δηλαδή, της τρόικας, της ελληνικής κυβερνήσεως, του ελληνικού λαού, και των επενδυτών, με ένα κοινό σκοπό: να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν την Ελλάδα να επιτύχει υψηλούς, σταθερούς, και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης» σημειώνουν οι ερευνητές του ΚΕΠΕ.
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=500271

No comments: