24.2.13

Κομισιόν: Η Πορτογαλία θα "χάσει" τους στόχους του 2013

Η πορτογαλική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν και χωρίς περαιτέρω λιτότητα, δεν θα πετύχει τους στόχους που συμφωνήθηκαν με βάση το πρόγραμμα διάσωσης των 78 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Στις εκτιμήσεις που εξέδωσε την Άνοιξη η Κομισιόν υποβάθμισε τις προσδοκίες για την ιδιωτική κατανάλωση και το εμπόριο για την Πορτογαλία, η οποία εξαρτάται σημαντικά από την Ευρώπη για να αγοράσει τα αγαθά της.

Ως αποτέλεσμα, ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Πορτογαλίας θα συρρικνωθεί 1,9% το 2013, σε σχέση με τη συρρίκνωση κατά 1% που ανέμενε τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, το έλλειμμα του τρέχοντος έτους θα υποχωρήσει στο 4,9% του ΑΕΠ από το 5% το 2012. Η Πορτογαλία έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της ότι θα μειώσει το έλλειμμα στο 4,5%.

«Τα ρίσκα για τις μακροοικονομικές προοπτικές είναι ξεκάθαρα πτωτικά, καθώς η χειρότερη από ό,τι αναμενόταν κατάσταση στην αγορά εργασίας ίσως οδηγήσει στην επίμονη επιδείνωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη», αναφέρει στη σημερινή της έκθεση η Κομισιόν.

«Εάν αυτό επιβεβαιωθεί από τα επόμενα στοιχεία που θα ανακοινώσουν, θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω πτωτικές υποβαθμίσεις», προσθέτει η Κομισιόν. Η Κομισιόν αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανεργία, η οποία αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 17,3% φέτος από το 16,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Το χρέος ωστόσο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 124,7% του ΑΕΠ το 2014, από το 123,5%.

© Dow Jones Newswires

No comments: