27.2.13

Ν. Αφρική: Κρέας γαϊδάρου πωλείτο ως βοδινό

Κρέας γαϊδάρου, νεροβούβαλου και γίδας έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μπιφτεκιών (burgers) και λουκάνικων τα οποία έφεραν σήμανση βοδινού στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Στέλενμπος.
Από την έρευνα καταδεικνύεται ότι σε σύνολο 139 δειγμάτων, τα 99 περιείχαν είδη κρέατος τα οποία δεν αναγράφονταν στην ετικέτα.
Σόγια και γλουτένη δεν αναφέρονταν ως συστατικά στο 28% των προϊόντων, χοιρινό κρέας δεν δηλωνόταν στο 37% των περιπτώσεων, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με το κρέας κοτόπουλου σε ποσοστό 23%.
Η αποκάλυψη έρχεται την ίδια περίοδο κατά την οποία στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου το οποίο, όπως αποδεικνύεται, πωλείτο επίσης με σήμανση βοδινού.
Πιστοί μουσουλμάνοι και εβραίοι, οι οποίοι αποτελούν σημαντικές μειονότητες στη Νότια Αφρική, αρνούνται την κατανάλωση χοιρινού για θρησκευτικούς λόγους.
Τα προϊόντα τα οποία ελέγχθησαν, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, είχαν ληφθεί ως δείγματα από σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία.
Κανένα από τα είδη κρέατος τα οποία χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως, ωστόσο, δεν έχει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, άμεση αρνητική επίπτωση στην υγεία του ανθρώπου.
 
 
http://www.naftemporiki.gr/story/617321

No comments: