24.2.13

Αισιοδοξία του οίκου Standard & Poor’s, η Ευρωζώνη ξεπέρασε την κρίση χρέους

Με ερωτήσεις - απαντήσεις ρίχνει φως σε κρίσιμες παραμέτρους του «ελληνικού» θέματος
Από την αρχή του χρόνου όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη ξεπέρασε την κρίση, που στη διάρκεια του 2012 έλαβε υπαρξιακή διάσταση. Παράλληλα, εσχάτως οι επενδυτές φαίνεται να ασπάζονται την αισιόδοξη άποψη, απαιτώντας όλο και μικρότερο επιτόκιο για να δανείσουν τις ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένες επενδύσεις επιστρέφουν σταδιακά στην Ευρωζώνη και γενικότερα διάθεση εφησυχασμού φαίνεται να επικρατεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Αισιοδοξία
Την αισιόδοξη άποψη για το μέλλον της Ευρωζώνης συμμερίζονται και οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s, σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνουν στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχονται από τους πελάτες τους σχετικά με την κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Μεταξύ άλλων, η S&P αναθεωρεί την άποψη που είχε εκφράσει τον Ιούνιο του 2012, ότι δηλαδή οι πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ είναι 33% και πλέον θεωρεί ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας είναι 12% την ερχόμενη πενταετία.

Επιπλέον, η S&P θεωρεί ότι, τεχνικά, δεν θα υπάρξει τρίτη ελληνική χρεοκοπία, αφού η συμφωνηθείσα ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θα αφορά μόνο τους επίσημους πιστωτές και συνεπώς δεν εμπίπτει στον ορισμό που δίνει η εταιρεία στη χρεοκοπία. Αντιθέτως, στην περίπτωση της Κύπρου η S&P θεωρεί ότι «ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι υπαρκτός και αυξανόμενος». Με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων, ο οίκος ρίχνει φως σε κρίσιμες παραμέτρους του «ελληνικού» θέματος:
– Ποιες είναι οι πιθανότητες μία ή περισσότερες χώρες να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα;
– Στο απόγειο της κρίσης θεωρήσαμε ότι οι πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη ήταν τουλάχιστον μία στις τρεις. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν έκτοτε (σ.σ. Ιούνιος 2012) περιόρισαν τις πιθανότητες ελληνικής εξόδου από την ΟΝΕ. Πιο συγκεκριμένα:
1. Η συμφωνία των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να προχωρήσουν στην τραπεζική ένωση με κοινό ταμείο βοήθειας.
2. Η ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των Αμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (σ.σ. δεύτερο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων) και η διευκρίνιση ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει πλέον καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή.
3. Η σημαντική καθαρή απομείωση του ελληνικού χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας και όσον αφορά το επιτόκιο δανεισμού που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα στα τέλη του 2012.
4. Η παροχή ομολόγων του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που περιορίζει την έκθεση των τραπεζών στον κίνδυνο χρεοκοπίας.
5. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας μισθών και στη δημοσιονομική εξυγίανση παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στον τομέα των μεταρρυθμίσεων».

Οι αναλυτές της S&P επισημαίνουν ότι η βαθμολογία Β- που δίνουν στην Ελλάδα ιστορικά συμπίπτει με πιθανότητα χρεοκοπίας 12% την ερχόμενη πενταετία και 29% την ερχόμενη δεκαετία και θεωρούν ότι η ελληνική περίπτωση δεν ξεφεύγει από τα ιστορικά δεδομένα. «Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του κόστους, δηλαδή πολιτικό κεφάλαιο, έχει ήδη επενδυθεί στους διαδοχικούς γύρους λιτότητας, μια έξοδος ύστερα από όλες αυτές τις θυσίες, είναι σήμερα λιγότερο πιθανή, κατά την άποψή μας, απ’ ό,τι στα μέσα του 2012».

Σταθερές προοπτικές
– Η Ελλάδα χρεοκόπησε δύο φορές το 2012. Πιστεύετε ότι μπορεί να αποφύγει μια νέα χρεοκοπία;
– «Βαθμολογούμε την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα με Β- και σταθερές προοπτικές, καθώς δεν θεωρούμε μια τρίτη χρεοκοπία άμεση. Η ελληνική βαθμολογία θα μπορούσε να βελτιωθεί σταδιακά με συνέχιση της υποστήριξης από τους εταίρους της Ευρωζώνης, βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (ενέργειες) που πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουν τη δυνητική ανάπτυξη στην Ελλάδα».
Οι αναλυτές της S&P θεωρούν ότι ακόμη και μετά την επαναγορά ελληνικών ομολόγων τον Δεκέμβριο του 2012, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει πάνω από το 160% του ΑΕΠ. «Παρ’ όλα αυτά, υπό τον όρο της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων του προγράμματος, πιστεύουμε ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα επεξεργαστούν περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού προς την (ελληνική) κυβέρνηση».

Ποιες οι προβλέψεις της S&P για την Κύπρο
– Θα χρεοκοπήσει η Κύπρος; Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στην Ευρωζώνη;
– «Με τις χρηματοδοτικές επιλογές της (κυπριακής) κυβέρνησης συνεχώς να περιορίζονται -σε συνδυασμό με τη φαινομενικά διστακτική διάθεση των εταίρων της Ευρωζώνης να μοιραστούν το κόστος μιας δριμείας κυπριακής τραπεζικής κρίσης- θεωρούμε ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι υπαρκτός και αυξανόμενος». Οι αναλυτές του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν εκ νέου την Κύπρο αν δεν δοθεί οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη, ή αν θεωρήσουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει με επιτυχία τους όρους του Μνημονίου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια κυπριακή διάσωση θα κοστίσει περίπου 15 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος τουλάχιστον στο 140% του ΑΕΠ, επίπεδο που ορισμένοι εταίροι ίσως θεωρήσουν μη βιώσιμο και συνεπώς απαιτήσουν αναδιάρθρωση χρέους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_24/02/2013_512253

No comments: