27.2.13

Η Δανία μειώνει τον φόρο επιχειρήσεων στο 22%

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να μειώσει σταδιακά τον φόρο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις από το 25% στο 22%, στην προσπάθειά της να βγάλει τη χώρα από την ύφεση και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Παραδοσιακά, τα σκανδιναβικά κράτη επιβάλλουν υψηλή φορολογία σε πολίτες και επιχειρήσεις, ωστόσο πρόσφατα η τακτική τους φαίνεται να αλλάζει καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν τις ξένες επενδύσεις.
Η απόφαση της δανικής κυβέρνησης εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Δανίας και τη δημιουργία 150 χιλιάδων θέσεων απασχόλησης μέχρι το 2020. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι τα προηγούμενα χρόνια χώρες όπως η Σουηδία και η Βρετανία μείωσαν και αυτές τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων. «Θα πρέπει να είναι ελκυστικό να επενδύει κανείς σε επιχειρήσεις της Δανίας», ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της χώρας. «Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο η πραγματοποίηση επενδύσεων σε μια χώρα αντί για μια άλλη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που επικρατούν για τις επιχειρήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της δανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Δανία είναι το κράτος-μέλος με την υψηλότερη φορολογία σε σχέση με το ΑΕΠ. Το 2010 τα φορολογικά έσοδα αποτελούσαν στη Δανία το 47,6% του ΑΕΠ, την ίδια ώρα που στην Ε.Ε. ο μέσος όρος ήταν 35,6% του ΑΕΠ. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα γενναιόδωρο και αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας, η Δανία επιβάλλει στους πολίτες ΦΠΑ που ανέρχεται στο 25%, ενώ η φορολογία εισοδήματος φτάνει μέχρι το 51,5%. Η Σουηδία μείωσε τη φορολογία επιχειρήσεων από τις αρχές του 2013 στο 22%, από 23,6% που ίσχυε προηγουμένως. Η Βρετανία και αυτή μειώνει τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 28% το 2010 στο 21% τον Απρίλιο του 2014.
Η Δανία προσπαθεί ν’ ανακάμψει από φούσκα ακινήτων που έσκασε το 2008 και προκάλεσε τραπεζική κρίση, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην εκκαθάριση αρκετών δανικών τραπεζών. Το ΑΕΠ της Δανίας εκτιμάται ότι υποχώρησε το 2012 κατά 0,4%, όσο και της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κοπεγχάγης. Τώρα, οι υψηλοί μισθοί και οι σχετικά λίγες ώρες που εργάζονται οι Δανοί απειλούν τη θέση της Δανίας ως μιας από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό παραγωγικότητας κατά κεφαλήν στον δυτικό κόσμο. «Τα προηγούμενα χρόνια χάσαμε 170 χιλιάδες θέσεις εργασίας», είπε στο πρακτορείο Bloomberg η Σοφί Νίλσεν, εκπρόσωπος Τύπου του δανικού υπουργείου Οικονομικών. «Αναλαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία προκειμένου να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Επί χρόνια συζητούσαμε μόνο πώς θα χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες του κράτους πρόνοιας, ενώ τώρα είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε πλούτο».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_27/02/2013_512489

No comments: